«Όσο καλά και να κάνεις κάτι, πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος» Μάγια Λυμπεροπούλου

Η μεγάλη κυρία του θεάτρου έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου σε ηλικία 81 ετών
Κείμενο: Αγγελική Λάλου

Μια τεράστια απώλεια γνώρισε στις 22 Ιουλίου ο χώρος της τέχνης και του ελληνικού θεάτρου, όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της Μάγιας Λυμπεροπούλου, που πέθανε από έμφραγμα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτης του μέχρι το 1970. Το 1971 πήγε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως ηθοποιός.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας κ.ά.

Διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και άλλων θιάσων αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικούς θεατρικούς ρόλους, τους οποίους ενσάρκωσε με συγκλονιστικό τρόπο.

«Η ευαίσθητη φιγούρα, η εύθραυστη παρουσία, το έντονο βλέμμα, η εκφραστική φωνή. Είναι τα στοιχεία που έκαναν τη Μάγια Λυμπεροπούλου να ξεχωρίζει, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή. Σε έναν εμβληματικό ρόλο, σε ένα σπουδαίο έργο, στο «Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι», του Τενεσί Ουίλιαμς, η Μάγια Λυμπεροπούλου, έγινε μέσα σε μία στιγμή, από μαθήτρια πρωταγωνίστρια.

Γνήσιο παιδί του Καρόλου Κουν, συνέχισε για τις επόμενες, πολλές, δεκαετίες, να δημιουργεί χαρακτήρες, να ποιεί ήθος, να συγκινεί με τις ερμηνείες της. Πρωταγωνίστριες με την ποιότητα και τη δεινότητα της Μάγιας Λυμπεροπούλου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν.

Οι αρετές της θα λείψουν από το ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της», το μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

«Μία τεράστια απώλεια σήμερα για το θέατρο, ο θάνατος της Μάγιας Λυμπεροπούλου. Από τις πρώτες, αγαπημένες μαθήτριες του Κουν καθιερώθηκε πολύ σύντομα ως μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου Τέχνης.Έπαιξε σε δεκάδες παραστάσειςσε όλα τα είδη ρεπερτορίου και σφράγισε με τις ερμηνείες της τους κώδικες της θεατρικής υποκριτικής. Η Μάγια Λυμπεροπούλου δεν ήταν μόνο μία μοναδική ηθοποιός. Ήταν και σκηνοθέτης, και μεταφράστρια, ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος, μιαδιανοούμενη που ζούσε και ανέπνεε μέσα στο θέατρο.Η προσφορά της τεράστια, το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο και η παρακαταθήκη της στο θέατρο μοναδική. Θα τη θυμόμαστε πάντα με θαυμασμό και σεβασμό. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της» το μήνυμα του υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Πολλά ήταν και τα τρυφερά σχόλια και οι συγκινητικές αντιδράσεις στα social media από συναδέλφους και μαθητές της Μάγιας Λυμπεροπούλου.

Πηγή