Οι φωτογραφίες που κέρδισαν το 2020 τον διαγωνισμό που δε πιστεύει σε καλούς φακούς


Μπορεί να είναι και ο μοναδικός διαγωνισμός που έβαλε πλώρη από τη πρώτη χρονιά που δημιουργήθηκε να γκρεμίσει άλλον έναν μύθο: ότι για να βγάλει κανείς καλές φωτογραφίες, χρειάζεται για συνεργό μία καλή και ακριβή φωτογραφική μηχανή. Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που εκστασιαστήκαμε στο καθιερωμένο μας σκρολάρισμα στο Instagram όταν πέσαμε πάνω σε κάποιον έναστρο ουρανό  που μας έδινε την εντύπωση πως δε πρόκειται για φωτογραφία αλλά για 3D  πραγματικότητα. Πολλές, επίσης, ήταν οι φορές που απογοητευτήκαμε όταν στο τέλος της ημέρας, τη κατάλληλη στιγμή δηλαδή για να δεις πόσο ωραίες φωτογραφίες έβγαλες από τη μονοήμερη σε κάποιο κοντινό νησί από εκεί που κάνεις διακοπές, κάτσαμε να τις δούμε και επιβεβαιώσαμε πως ο φακός του κινητού μας ''χάνει'' στιγμές.

Επειδή όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, ίσως οι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν φέτος γιατί κέρδισαν την επιτροπή που διοργάνωσε για άλλη μία χρονιά τον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας φιλοσοφία του οποίου είναι: φωτογραφίστε με ό,τι μέσο έχετε (κινητά, τάμπλετ κ.λπ.), σε κάνει να δεις το δικό σου αρχείο με άλλο μάτι. Ίσως πάλι, σου δώσει ιδέες. Πέρα από τον εξοπλισμό που θα θέλαμε διακαώς να έχουμε όλοι στις διακοπές μας αλλά και στη πόλη, θα πρέπει να ξέρουμε πως το σημαντικότερο μέσο είναι το δικό μας μάτι, ο προσωπικός μας φακός. Δεν έχει σημασία αν διαθέτουμε την πιο ακριβή DSLR αυτό που κρίνει το αποτέλεσμα πολλές φορές, αν όχι όλες, είναι η στιγμή που τραβήξαμε αυτό που είδαμε μπροστά μας και μας κέρδισε πρώτους εμάς.

 

Για την ιστορία, φέτος στο διαγωνισμό, πήραν μέρος πάνω από 5,700 άνθρωποι που έχουν πάθος να φωτογραφίζουν και βλέποντας τις επιλεγμένες φωτογραφίες που κατάφεραν να φτάσουν τελικό καταλαβαίνουμε για άλλη μία φορά πόσο γοητευτικός είναι ο κόσμος αυτής της εύκολης (κατά τη γνώμη πολλών) τέχνης, της φυλακής στιγμών.

ahstd.jpg

Photo Essay, 1st Place: Hot Dust & The Myth Of Being A Man By Juliet Cope

acgr.jpg

Photo Essay, 1st Place: Hot Dust & The Myth Of Being A Man By Juliet Cope

ahts.jpg

Photographer Of The Year Winner: Poplar Under The Sky By Dan Liu

asml.jpg

Photojournalism, 1st Place: Small Town Protest By Stephanie Calabrese

aaltng.jpg

The Darkness/ Noir, 1st Place: Late Night By George Koutsouvelis

aafb.jpg

Macro & Details, 1st Place: Duo By Fabio Sartori

ahe.jpg

Travel & Adventure, 1st Place: Reverence By Jinyi He

aaft.jpg

Photographer Of The Year Winner: Street Football By Dan Liu

aacly.jpg

Water, Snow, Ice, 1st Place: San Clemente By Roger Clay

aalks.jpg

Landscapes, 1st Place: Lake Baikal By Juan Zas Espinosa

aaw.jpg

Photographer Of The Year Winner: Kuki Tattoo By Dan Liu

aasay.jpg

People, 1st Place: Look Back By Rohan Sajeev

aalk.jpg

Silhouettes, 1st Place: On Inle Lake By Dan Liu

aajhn.jpg

Digital Fine Art, 1st Place: Movie Night By John Nieto