Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έρχεται τον Μάρτιο και προβλέπεται πολύ δυνατό

Οι ημερομηνίες και ο τρόπος διεξαγωγής, οι ενότητες και το νέο τμήμα 

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

Μπορεί η πανδημία να έχει παγώσει τα πάντα αλλά σίγουρα όχι την ανάγκη για δημιουργία και την έμπνευση. Γι' αυτό και το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει τον Μάρτιο με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές εγκαινιάζοντας ένα νέο τμήμα- ωδή στα podcast.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου υβριδικά ενώ προγραμματίζεται να συνεχίσει δυναμικά το καλοκαίρι σε φυσικούς χώρους  από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου. Οι πληροφορίες για  τη νέα ενότητα αλλά και για το προσχέδιο δια ζώσης διεξαγωγής του φεστιβάλ κατά τους θερινούς μήνες είναι μόνο αισιόδοξες και φανερώνουν την όρεξη της ομάδας των συντελεστών καθώς και τη σημασία που έχουν τέτοιες ενέργειες σε μία εποχή, όπως αυτή της πανδημίας, που ο πολιτισμός μπήκε σε δεύτερη μοίρα από τη κυβέρνηση αναγκάζοντας τους καλλιτέχνες και τις ομάδες που στηρίζουν τους πολιτιστικούς φορείς να προσπαθήσουν να επιβιώσουν ολομόναχοι!

Και κάτι από τα παλιά:

 

Ανυπομονούμε να ζήσουμε το φεστιβάλ για άλλη μία χρονιά!

 

Πώς θα διεξαχθεί το 23ο ΦΝΘ

- Οι ενέργειες του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα αρχίσουν την άνοιξη και θα επεκταθούν μέχρι το καλοκαίρι. Από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου 2021 θα προβληθούν online οι ταινίες του φετινού αφιερώματος, το οποίο θα μας ταξιδέψει σε αυτά που μας έλειψαν. Σε δύο εβδομάδες θα ανακοινωθούν όλες τις λεπτομέρειες για αυτό το αφιέρωμα. Θα προβληθούν, επίσης online, ταινίες για παιδιά και νέους.

- Εάν οι υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα εκείνο το διάστημα το επιτρέψουν, τότε, παράλληλα με τις online προβολές, θα γίνουν και προβολές και στο Ολύμπιον.

- Από τον Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις και προβολές, online ή στους γνωστούς χώρους, ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες. Στόχος είναι να διατηρηθεί ζωντανός ο δίαυλος επικοινωνίας του κοινού με το ντοκιμαντέρ, με κάθε τρόπο.

- Ο βασικός κορμός του 23ου ΦΝΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 σε θερινούς κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης και στις αίθουσες του Φεστιβάλ, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Τότε θα προβληθούν και τα τρία διαγωνιστικά μας τμήματα, αλλά και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, ταινίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες και online για χρήστες από όλη την Ελλάδα.

- Η Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 25/6 έως τις 3/7 και προγραμματίζονται δράσεις της και σε εξωτερικούς χώρους.

- Την ίδια περίοδο, μέρος του προγράμματος θα προβληθεί και σε άλλες πόλεις, σε θερινούς κινηματογράφους ή/και ανοιχτούς χώρους.

 

Νέο τμήμα podcast

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο, μετά τα φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και του Όστιν, που εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο των podcast. Ανάμεσα στα χιλιάδες podcast, το Φεστιβάλ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει εκείνα που προκαλούν τα όρια της τέχνης, που μιλούν στον ρυθμό του σινεμά, με υλικά τη φωνή, τον λόγο και τη μουσική.

Εργαστήρια και masterclass

Τον Μάρτιο το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει μία σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων, τα οποία θα απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα podcast και θα προσφέρουν εργαλεία και εξειδίκευση πάνω στις δομές και τα είδη τους. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ένα online masterclass, ανοιχτό για το κοινό που θα αποκαλύπτει τα μυστικά των podcast.

Φεστιβαλικά podcast

Το Φεστιβάλ θα δημιουργήσει αναπάντεχα podcast, τα οποία θα έχουν σχέση με θέματα, ανθρώπους, στιγμές του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο πρόγραμμά του. Θα τα απολαύσουμε το καλοκαίρι, από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

Open call

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων τον Μάρτιο, το Φεστιβάλ θα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να καταθέσουν τα podcast τους, με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα ανακοινωθούν τότε. Τα καλύτερα podcast θα επιλεγούν μετά τη λήξη των καταθέσεων και θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι μέσα από τα ψηφιακά κανάλια του Φεστιβάλ.

Podcast για παιδιά

Τον κόσμο των podcast θα μπορούν να γνωρίσουν και τα παιδιά, τα οποία θα κληθούν να δημιουργήσουν τη δική τους ηχογράφηση μέσα από τη διαδικασία ενός παιχνιδιού.

Teaser podcast

Μια μικρή γεύση για τα podcast που έχουν μπει στη ζωή μας, μέσα από ένα teaser podcast, το οποίο συνοψίζει τους λόγους για τους οποίους το Φεστιβάλ αγκαλιάζει αυτή την μορφή έκφρασης, αναγνωρίζοντας τη συνάφειά της με την τέχνη του ντοκιμαντέρ.Το teaser podcast (που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζαχαριάδης) μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες δράσεις, αφιερώματα και ταινίες του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

{loadposition inreadvideo2}