Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η επιμέλεια εκθέσεων και η Πολιτιστική επικοινωνία


Ζούμε την εποχή που η σχέση μας με τις τέχνες θα μπορούσε να περιγραφεί όπως το να κυνηγάμε ένα μπαλόνι. Με τις κινηματογραφικές αίθουσες να έχουν σβήσει (πρακτικά) επ' αόριστον τα φώτα τους, τα θέατρα να προσπαθούν να επιβιώσουν δίνοντας παραστάσεις μέσω live streaming, τις μουσικές σκηνές να έχουν σιγήσει καιρό τώρα και τα μουσεία παρέα με τις γκαλερί να βρίσκονται σε απόλυτη νεκρική σιγή.

Γι' αυτό, δράσεις σαν αυτή της ARTENS, μόνο συγκίνηση προκαλούν και φυσικά χαρά. Πρόκειται για έναν οργανισμό που αποτελεί καρδιά για τη δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων, δράσεων και σεμιναρίων.  Με στόχο της, από το 2016 που λειτουργεί, να δημιουργήσει σχέση τριβής ανάμεσα σε δημιουργούς και σπουδαστές και να δώσει μία πιο ενεργητική χροιά στο πολιτισμό του σήμερα.

arrtens.jpg

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ τα φώτα της και αυτός είναι ο λόγος που επιστρέφει διαδικτυακά με ένα πρόγραμμα που μόνο ενθουσιασμό προκαλεί. Με άξονες των σεμιναρίων της την θεωρητική ματιά αλλά και τη πρακτική ενασχόληση στο τέλος το πρόγραμμα απαρτίζεται από μαθήματα πάνω στην επιμέλεια εκθέσεων, στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης, τη δημιουργική φωτογραφία και τη πολιτιστική επικοινωνία.

Στα πρακτικά τώρα, να πούμε ότι τα σεμινάρια διεξάγονται καθημερινά έως το Σάββατο. Ακόμη, το ωράριο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενοι καθώς τα σεμινάρια πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες ξεκινώντας από τις 18:00 ενώ ολοκληρώνονται στις 22:00.

Ρίξε μία ματιά και εύχομαι να καταφέρεις να βγεις γρήγορα από το δίλημμα για το ποιό θα πρωτοεπιλέξεις...

 

 

1.Επιμέλεια Εκθέσεων

Το Σεμινάριο εισηγείται η επιμελήτρια εκθέσεων Ξένια Καλπακτσόγλου. Αποτελείται από 11 αυτόνομες ενότητες, στις οποίες θα προσεγγισθούν θέματα που αφορούν την οργάνωση και την επιμέλεια εκθέσεων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Το σεμινάριο επιδιώκει να εξετάσει τις ιστορικές καταβολές, τις τρέχουσες σχέσεις και τις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει την επιμέλεια ως ανεξάρτητη πολιτιστική πρακτική. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να συντάξουν τα δικά τους κείμενα καθώς και να εργαστούν για την υλοποίηση των δικών τους επιμελητικών προτάσεων.
Το σεμινάριο διδάσκεται κάθε Παρασκευή στις 18:00 με 20:00.

emst.jpg

2.Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης

Το νέο αυτό σεμινάριο που προσφέρει φέτος η ARTENS, εισηγείται η εικαστικός και παρουσιάστρια της εκπομπής «Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» Κατερίνα Ζαχαροπούλου. Εμπνευσμένο από την «Αισθηματική Αγωγή» του Gustave Flaubert και την έρευνα για αποδοχή του έργου τέχνης και της γλώσσας του μέσα από διαφορετικές ιστορίες, εξετάζεται και χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα, η μόνιμη συλλογή έργων του ΕΜΣΤ, η οποία δημιουργήθηκε σε βάθος 20 χρόνων (2000-2020).
Το σεμινάριο διδάσκεται κάθε Δευτέρα 20:00-22:00

 

3.Δημιουργική Φωτογραφία

Με εισηγητή τον φωτογράφο Αλέξανδρο Κατσή, το σεμινάριο αυτό θα επικεντρωθεί στον τομέα της Documentary Photography, η οποία αποσκοπεί στην καταγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας. Στόχος του σεμιναρίου είναι η απόκτηση των απαραίτητων θεωρητικών εργαλείων και της πρακτικής εμπειρίας για την πλήρη κατανόηση του θέματος. Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων φωτογράφων και θα αναλυθούν οι τεχνικές του ρεπορτάζ και η διαδικασία της αρχειοθέτησης. Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων!
Το σεμινάριο διδάσκεται κάθε Σάββατο 12:00 -14:00.

 

rtns.jpg

4.Πολιτιστική Επικοινωνία

To Σεμινάριο Πολιτιστικής Επικοινωνίας εισηγείται στην ARTENS o κοινωνιολόγος, θεατρικός συγγραφέας και Διευθυντής Επικοινωνίας & Προβολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Άρης Ασπρούλης.

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το πώς δομείται  μια καλλιτεχνική δράση. Το σεμινάριο επικεντρώνεται τόσο σε θεωρητικές προσεγγίσεις όσο και σε πρακτικά ζητήματα, εργασιακά εργαλεία και τεχνικές επικοινωνίας. Μερικά μόνο από τα ζητήματα που θα θιχθούν κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, είναι τα εξής:

 Πώς κατασκευάζουμε μια πολιτιστική είδηση;

 Πώς συντάσσουμε ένα Δελτίο Τύπου;

 Πώς στήνουμε μια πετυχημένη φωτογράφιση;

 Τι πρέπει να προσέξουμε στην εγγραφή ενός ραδιοφωνικού σποτ;

 Ποιες είναι οι τάσεις, οι μόδες και ποια ακόμη τα συνήθη λάθη στην επικοινωνία ενός πολιτιστικού προϊόντος;

Το σεμινάριο διδάσκεται κάθε Πέμπτη 18:00 – 20:00