Όλα όσα θα δούμε από αύριο μέχρι την επόμενη Τετάρτη


Τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να μας απομακρύνουν από τους ανθρώπους μας, από τις αγαπημένες μας συνήθειες αλλά όχι και από τη τέχνη. Αυτή πάντα θα βρίσκει τρόπο. Στη προκειμένη περίπτωση η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση επιχειρεί να μας φέρει σε επαφή μέσα από το ψηφιακό της κανάλι στο YouTube με έργα που θα μας κάνουν να αισθανθούμε και πάλι κοντά. Κοντά μεταξύ μας αλλά και με σπουδαία έργα. 

Έργα που θα μας φέρουν απαντήσεις αλλά θα εγείρουν και τον προβληματισμό μας. Η ψηφιακή πρεμιέρα της Αντιγόνης (Lonely Planet) με υπογραφή της Λένας Κιτσοπούλου είναι ένα απτό παράδειγμα πως πολλές φορές η τραγωδία είναι η ίδια όψη της κωμωδίας. Κάτι τέτοιες αλήθειες τις έχουμε ανάγκη αυτό τον καιρό.  Και το πρόγραμμα γίνεται ακόμη καλύτερο...

Αύριο, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, θα έχουμε τη τιμή να βρεθούμε σε μία διαφορετική από τις άλλες ζωντανή μετάδοση της Στέγης (72 hours Onassis Chanel Live)  επί 72 ώρες. Διαφορετική γιατί δεν περιλαμβάνει πρόγραμμα και θα μας κρατήσει συντροφιά για 3 ολόκληρα 24ωρα! Τη Κυριακή μας περιμένει μία ακόμη απρόσμενη συνθήκη αφού θα βρεθούμε στη καρδιά των παρασκηνίων μίας θεατρικής παράστασης και ίσως μας απαντηθεί επιτέλους και το ερώτημα που μας ταλανίζει όλη τη χρονιά. Αυτό δεν είναι άλλο από το «Τι γίνεται, όταν όλα πάνε στραβά;»

Πάρε μία πιο γερή γεύση τώρα για το πρόγραμμα...

Τετάρτη 11 έως Σάββατο 14 Νοεμβρίου | 21:00

hours.webp

72 Hours Onassis Channel Live
Play the unexpected

Σε αυτό το live streaming, δεν ξέρετε τι να περιμένετε. Πατήστε play σε μια απρόβλεπτη ζωντανή εμπειρία στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση. Για 72 ώρες ασταμάτητα, με υλικό σε πρώτη προβολή, αποκλειστικές συνεντεύξεις, backstage, καμπάνιες επικοινωνίας, αυθόρμητα βίντεο από τα κινητά της ομάδας της Στέγης, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που ζητήσατε να ξαναδείτε, αποκλειστικό περιεχόμενο, highlights και, φυσικά, live chat.

https://www.onassis.org/el/video/72-hours-onassis-channel-live

 

Από 15 Νοεμβρίου
Ζωντανή YouTube πρεμιέρα: Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 | 21:00

stegi.jpg

Tο Σώσε του Μάικλ Φρέιν (Noises Off by Michael Frayn)
Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

Διάρκεια: 140 λεπτά

Σε ένα επιβλητικό σκηνικό-ανθρώπινη κυψέλη, που βουίζει από τις προσβολές και τις παρεξηγήσεις, οι ηθοποιοί ξεχνούν τα λόγια τους, ο σκηνοθέτης ωρύεται, τα κοστούμια ξηλώνονται, ενώ οι σαρδέλες, τα τσεκούρια και οι ανθοδέσμες βρίσκονται πάντα στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή… Θέατρο μέσα στο θέατρο, φάρσα μέσα στη φάρσα, γκάφα πάνω στην γκάφα. Ένας ύμνος για το λάθος στις οθόνες μας.

https://www.onassis.org/whats-on/noises-michael-frayn

 

Από 18 Νοεμβρίου

jonesbo.jpg

Jo Nesbo
Λέξεις & Σκέψεις

Διάρκεια: 90 λεπτά

Ποδοσφαιριστής, οικονομικός αναλυτής, ροκ σταρ. Ο Jo Nesbo παράτησε πολλές καριέρες προτού βρει την πραγματική του κλίση: να γράφει για τα μοναδικά πράγματα που, όπως λέει, αξίζει να γράφει κανείς, δηλαδή το έγκλημα και τον έρωτα. Ο μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας και εν ενεργεία αναρριχητής, που σε κάθε βιβλίο του ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά, εμφανίστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση τον Οκτώβριο του 2017, για να γιορτάσει μαζί με τους Έλληνες Nesbomaniacs μια διαδρομή που μαρτυρά το ανήσυχο πνεύμα του. Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Γιώργος Νάστος.

Μπορεί στα 17 του χρόνια να έπαιζε στην πρώτη εθνική του νορβηγικού πρωταθλήματος με τη Μόλντε και να ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιρικό αστέρι της Τότεναμ, μπορεί να έγραφε τραγούδια και να ήταν μέλος σε νορβηγικό συγκρότημα με sold-out συναυλίες ανά τη χώρα και δίσκους που γίνονταν ανάρπαστοι, ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της χώρας του, αλλά η συγγραφή ήταν τελικά αυτή που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο. Στη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης από το Όσλο στο Σίδνεϊ, ο Nesbo συνέλαβε την πλοκή του πρώτου του μυθιστορήματος, της Νυχτερίδας, που το 1997 του απέφερε το βραβείο Riverton για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα στη Νορβηγία. Έτσι γεννήθηκε ο θρυλικός πλέον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, αυτός ο καλτ, αυτοκαταστροφικός, αθεράπευτα ερωτευμένος με την ίδια γυναίκα, αντιδραστικός σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, αλκοολικός επιθεωρητής της νορβηγικής αστυνομίας, που ακούει Sex Pistols και Neil Young, ενώ έχει καλύτερο του φίλο το Jim Beam. O Χάρι Χόλε είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο εθιστικούς και δημοφιλείς λογοτεχνικούς ήρωες των καιρών μας.

Μέσα στις δύο αυτές δεκαετίες, τα σκοτεινά, συναρπαστικά μυθιστορήματα του Nesbo, καθώς και τα σενάριά του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας.

https://www.onassis.org/el/whats-on/jo-nesbo

 

Διατίθεται ήδη από 8 Νοεμβρίου

lonelyplanet.jpg

Λένα Κιτσοπούλου, Αντιγόνη / Lonely Planet

Διάρκεια: 100 λεπτά

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή με τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας. Γίνεται; Δίνουν διαλέξεις οι άσχετοι; Είναι η δική μας τραγωδία μεγαλύτερη από όλες; Αν φανταζόμασταν κάποιον να επιχειρεί να «αναποδογυρίσει» την αρχαία τραγωδία, αυτή θα ήταν η Λένα Κιτσοπούλου, η πληθωρική αντιπερσόνα του ελληνικού θεάτρου. Αν περιμένετε έναν Χορό αρχαίας τραγωδίας, δεν θα τον δείτε στο Αντιγόνη / Lonely Planet.

Καλώντας στη σκηνή μια ομάδα ανθρώπων που, χωρίς να είναι ειδήμονες, δίνουν μια διάλεξη γύρω από την Αντιγόνη, η Λένα Κιτσοπούλου εμβολίζει τον σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού, απελπισμένου «εδώ και τώρα».

Με τη βαθιά πεποίθηση ότι το αρχαίο δράμα μάς εμπεριέχει, αφού «όποιον χώρο κι αν επιλέξει κανείς να αναλύσει από τη σύγχρονη πραγματικότητα, θα πέσει αναπόφευκτα πάνω στις αρχαίες τραγωδίες», η συγγραφέας και σκηνοθέτρια αναγνωρίζει στα πρόσωπα των ηρώων της Αντιγόνες, Κρέοντες και Αίμονες, που μοιράζονται κοινές φοβίες και αγωνίες του αφόρητα μοναχικού μας σύμπαντος. Οι ήρωές της μπορεί να αναρωτιούνται αν η Αντιγόνη ουρλιάζει μέσα της από απελπισία, αν αμφιταλαντεύεται η Ισμήνη, αν έχει δίκιο ο Κρέοντας, να μιλούν για το «Έρως ανίκατε μάχαν», αλλά πάντα υπό το πρίσμα των δικών τους δύσκολων αποφάσεων, από εκείνο το είδος αποφάσεων που σε κάνουν να γεμίζεις παγοθήκες με τα δάκρυά σου.

https://www.onassis.org/el/whats-on/antigone-lonely-planet