Ο φακός των φετινών νικητών μας έκανε και ανατριχιάσαμε


Είναι ίσως ένας από τους πιο ξεχωριστούς διαγωνισμούς φωτογραφίας αφού μας επιτρέπει να διεισδύσουμε στη κλειδαρότρυπα τόσων πραγμάτων που καθημερινά βλέπουμε (αλλά όχι εις βάθος) ή που δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι υπάρχουν  στο οπτικό μας πεδίο.

ssw.jpg

Ο λόγος για τον Small World photomicrography competition. Έναν διαγωνισμό που διαφέρει από τους άλλους και σε κάτι άλλο. Δεν μπορείς να αποκωδικοποιήσεις εύκολα ή και καθόλου τι βλέπεις αν δεν ξέρεις τί ειναι αυτό που κοιτάς.Η Daniel Castranova, η οποία είναι και η νικήτρια του διαγωνισμού,  έχει τη τρανή απόδειξη για αυτό.

zebf.jpg

Η  φωτογραφία που της χάρισε τη νίκη, στάθηκε αφορμή και για μία πρωτοποριακή ανακάλυψη. Τα ζέβραφ διαθέτουν λεμφικά αγγεία στο κρανίο τους ενώ μέχρι πρότινος θεωρούταν ότι αυτά συναντώνται μόνο στα θηλαστικά.Τον θρίαμβο, όμως, έφερε και στον Daniel Knop  η απεικόνιση της εμβρυϊκής ανάπτυξης των clownifsh κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό.

dan.jpg

Οι φωτογραφίες σε πρώτο επίπεδο προκαλούν ανατριχίλα ακολουθώντας μετά τα συναισθήματα της απορίας και της έκπληξης. Αναρωτιέσαι για το αν όντως είναι πραγματικά στιγμιότυπα ή εικονικά. Τί να πρωτοσχολιάσει κανείς; Τη δομή της ανθρώπινης τρίχας, την ανατομία της γλώσσας του σαλιγκαριού ή το έμβρυο νυχτερίδας; Είναι ξεκάθαρο ότι η φύση τα έχει σχεδιάσει όλα με έναν ασύλληπτο τρόπο που οι δικές μας εντυπώσεις μάλλον περισσεύουν...

hmhr.jpg

 

siw.jpg

 

ss.jpg