Και μας έκανε να πιστέψουμε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα


Το  «Louise Michel» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως σκάφος αγάπης. Η ιδέα ανήκει στον Banksy, τον βρετανό καλλιτέχνη που αυτή τη φορά δεν δημιούργησε ένα απλό έργο τέχνης, αλλά μια σανίδα σωτηρίας κυριολεκτικά για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις Ευρωπαϊκές χώρες έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Αφρική.

1657506_banksy_skafos_diasosi_metanaston_mesogeio.jpg

Όλα ξεκίνησαν όταν επικοινώνησε με την  Πία Κλεμπ, μέσω mail, ζητώντας της να γίνει συνεργός του σε αυτό το ταξίδι:«Γεια σου Πία, διάβασα την ιστορία σου στις εφημερίδες. Ακούγεσαι φοβερή. Είμαι ένας καλλιτέχνης από τη Βρετανία και έχω κάνει μερικά έργα για την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα. Θες να τα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ένα σκάφος; Σε παρακαλώ ενημέρωσέ με. Μπράβο. Banksy».

1657508_banksy_skafos_diasosi_metanaston_mesogeio_3.jpg

Τότε, η Κλεμπ ανταποκρίθηκε λέγοντας πως: «Δεν βλέπω την διάσωση ως ανθρωπιστική πράξη αλλά ως μέρος ενός αντιφασιστικού αγώνα»,όπως δήλωσε στον Guardian.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το σκάφος  ως ένα κινούμενο έργο τέχνης, εκτός από την σπουδαία αποστολή για την οποία σχεδιάστηκε από τον Banksy. Στο σκαρί του έχει σχεδιαστεί ένα κοριτσάκι φορώντας το σωσίβιό της ενώ η πλώρη του είναι βαμμένη ροζ. Στα πλαϊνα αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα «ΔΙΑΣΩΣΗ». Για την ιστορία, το πλοίο πήρε το όνομά του από την αναρχική δασκάλα του 19ου αιώνα.

1657507_banksy_skafos_diasosi_metanaston_mesogeio_1.jpg

Να σημειωθεί ότι το σκάφος ξεκίνησε το ταξίδι του κρυφά από τις αρχές  στις στις 18 Αυγούστου από το λιμάνι της Μπουριάνα. Μάλιστα, τη περασμένη Πέμπτη κατάφερε να σώσει 89 ανθρώπους εκ των οποίων τέσσερα παιδάκια.