εξυμνώντας τη μαύρη κοινότητα


«Αρχικά σκέφτηκα ότι θα έπρεπε απλά να το βουλώσω και να ακούσω τους μαύρους (να μιλούν) για αυτό το ζήτημα. Αλλά γιατί να το κάνω αυτό; Δεν είναι δικό τους πρόβλημα, είναι δικό μου. Το σύστημα απογοητεύει τους μαύρους. Το λευκό σύστημα. Σαν ένας σπασμένος σωλήνας, που πλημμυρίζει το διαμέρισμα των ανθρώπων που ζουν στον κάτω όροφο. Το ελαττωματικό αυτό σύστημα κάνει τη ζωή τους δυστυχισμένη, αλλά δεν είναι δουλειά τους να το διορθώσουν. Δεν μπορούν (γιατί) κανείς δεν θα τους αφήσει να μπουν στο διαμέρισμα του επάνω ορόφου. Αυτό είναι ένα «λευκό» πρόβλημα. Και αν δεν το διορθώσουν οι λευκοί, κάποιος θα χρειαστεί να ανέβει επάνω και να χτυπήσει την πόρτα».

bnsm.jpg

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες πολίτες σε αμερικανικές πόλεις διαδηλώνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ο Banksy αντιδρά μετουσιώνοντας σε τέχνη την οργή  με τον δικό του δισυπόστατο τρόπο.

https://www.instagram.com/p/CBFyA8iM15Y/?utm_source=ig_embed

Ο Banksy αναπαριστά με μια  απρόσωπη φιγούρα σαν από κάρβουνο τη μαύρη κοινότητα των ανθρώπων που αδικήθηκαν στο παρελθόν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται άνισα μέχρι και σήμερα αφήνοντας υπαινιγμό πως η φιγούρα στο κάδρο πρόκειται για την ψυχή του Τζορτζ Φλόιντ που ''βάζει φωτιά'' στην Αμερικανική πολιτική η οποια τροφοδοτεί και διαιωνίζει ακόμη τις φυλετικές διακρίσεις.

bnkerg.jpg

 

abnkg.jpg