Υπάρχει ένα μυστικό για να κάνεις το καλύτερο ταξίδι της ζωής σου και μας το αποκαλύπτει ένας καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής

Αν ετοιμάζεις ταξίδι για το Πάσχα (ή σχεδιάζεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές ήδη από τα Χριστούγεννα), σου έχουμε καλά και κακά νέα. 

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Τα καλά νέα είναι ότι ένας καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Weill Cornell, ο Richard A. Friedman, αποκάλυψε σε άρθρο του στις New York Times το μυστικό για να περάσεις υπέροχα στην επόμενη απόδρασή σου.

Τα κακά νέα, ότι για να εκμεταλλευτείς αυτό το μυστικό δεν αρκεί να αλλάξεις τρόπο σκέψης, αλλά πρέπει να βάλει και το χεράκι της η θεά τύχη.

Τι προτείνει, λοιπόν, ο ειδικός; Στα ταξίδια μας, να είμαστε ανοιχτοί στο απρόβλεπτο, σε ανατρεπτικές εμπειρίες που δεν έχουμε βάλει στο πρόγραμμα. 

Ο ίδιος φέρνει ως παράδειγμα την ιστορία ενός ασθενή του από ένα ταξίδι του στην Τοσκάνη, όπου μια φαινομενική αναποδιά (το «κρασάρισμα» του αυτοκινήτου του ενώ περιπλανιόταν στους υπέροχους λόφους) κατέληξε σε πρόσκληση από έναν άγνωστο ντόπιο σε ιταλικό γεύμα, που τελικά του χάρισε μια εμπειρία πιο αυθεντική και όμορφη από οποιαδήποτε προσχεδιασμένη επίσκεψή του σε αξιοθέατα.

Ακούγεται λογικό. Γιατί, για σκέψου, ποιες είναι οι καλύτερες αναμνήσεις σου από ένα ταξίδι; Συνήθως οι ομορφότερες εμπειρίες σε περιμένουν στην επόμενη γωνιά του δρόμου, εκεί που δεν το περιμένεις. Όπως σε μια γραφική τρατορία που ανακάλυψες στη διάρκεια των περιπλανήσεών σου σε κάποια ιταλική πόλη, ή στη γνωριμία σου με μια παρέα φοιτητών στο Βερολίνο, η οποία κατέληξε σε μια αξέχαστη βόλτα στα πιο «ψαγμένα» μπαράκια της πόλης.