Βρέθηκε το γονίδιο των ταξιδιών! Εντάξει, όλα εξηγούνται τελικά...

Αν λατρεύεις να γυρίζεις τον κόσμο με ένα σακίδιο στην πλάτη, ίσως είσαι «γενετικά προγραμματισμένος/η» να το κάνεις.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Όσο θυμάσαι τον εαυτό σου, η βασική σου προτεραιότητα ήταν πάντα τα ταξίδια; Είσαι ικανή να πεινάσεις για να μαζέψεις χρήματα για ένα (ακόμα) εισιτήριο; 

Η επιθυμία σου να ταξιδεύεις διαρκώς ίσως είναι γραμμένη στα γονίδιά σου. Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Conde Nast Traveler, περίπου το 20% του πληθυσμού διαθέτει το λεγόμενο «γονίδιο της περιπλάνησης», DRD4-7R, που επιδρώντας στα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο δημιουργεί στον κάτοχό του την παρόρμηση να πάρει τη βαλίτσα του και να ξεκινήσει για μια νέα περιπέτεια!

«Το “γονίδιο της περιπλάνησης” είναι πολύ ισχυρό και φαίνεται ότι συναντάται συχνά σε ανθρώπους που αγαπούν ιδιαίτερα τα ταξίδια», σχολίασε στο Conde Nast Traveler η βιολόγος Dawn Maslar. 

«Η ντοπαμίνη, η ορμόνη που συνδέεται με το DRD4-7R, σου προκαλεί ένα αίσθημα ανικανοποίητου και σε κάνει να θέλεις όλο και περισσότερα ταξίδια», πρόσθεσε η ίδια.

Ουσιαστικά, αυτό που λέει η βιολόγος είναι ότι το DRD4-7R δημιουργεί μια γενετική προδιάθεση για… εθισμό στα ταξίδια! Έτσι ίσως εξηγείται το γιατί οι μεγαλύτεροι λάτρεις των ταξιδιών θα έδιναν το βασίλειό τους για ένα ακόμα road trip. Μεταξύ μας όμως, υπάρχει πιο απολαυστικός εθισμός;