Ό,τι κι αν αποφασίσεις, μη μένεις πίσω!


Το τελευταίο διάστημα, η αφρικανική παροιμία του τίτλου έχει γίνει κάτι σαν μότο όσων δουλεύουμε καθημερινά για το Platform. Η σημασία της ομαδικής δουλειάς, της συνεργασίας, της θετικής σκέψης και υλοποίησης δεν είναι απλά μια θεωρητική αρχή: είναι τρόπος ζωής για όλους εμάς. Γι' αυτό και τα πρόσωπα που παρουσιάζουμε είναι νέοι που μέσα από ομάδες (startups ή μη) κυνηγούν και πολλές φορές πετυχαίνουν το όνειρό τους. Άλλωστε, η αξία της συλλογικής δουλειάς φαίνεται τις περισσότερες φορές στην πράξη και κυρίως όταν προσπαθούμε να πετύχουμε το (φαινομενικά) ακατόρθωτο.

Αυτές οι μικρές ομάδες, που διεκδικούν με το ταλέντο και τη συνολική δουλειά τους ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτές, είναι που συνολικά μας κάνουν να ελπίζουμε και σε ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Γιατί το “μαζί” μπορεί να προσφέρει βοήθεια, υποστήριξη, έμπνευση!

Οι καλλιτέχνες

Ναι, οι καλλιτέχνες και οι ηθοποιοί πάντα είχαν και την έμπνευση και τη βούληση (και πολλές φορές και τη δύναμη) να αλλάξουν τον κόσμο μας. Από τα '60s μέχρι σήμερα, πολλές φορές βγήκαν μπροστά, μόνοι τους ή σε ομάδες ή ως μέρος κινημάτων.

Σήμερα, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και πιο περίπλοκα, μπροστά στο χάος της πληροφορίας και των ερεθισμάτων που δεχόμαστε. Δεν επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο, ως γκουρού και ημίθεοι στη σκηνή. Δεν υποδεικνύουν, αλλά με το παράδειγμα, την εικόνα και τη στάση τους επηρεάζουν. Αυτή είναι και η πραγματική δύναμη των influencers σήμερα. Η δύναμή τους, λοιπόν, είναι η εικόνα και τα μηνύματά που μπορούν να στείλουν στο κοινό τους, λειτουργώντας άμεσα και ως πηγή έμπνευσης. Και πολλοί συνειδητοποιούν ότι η δύναμη που έχουν μέσω των social media μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμπνεύσει και άλλους να γίνουν ενεργοί πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Η 20χρονη Yara Shahidi, για παράδειγμα, ηθοποιός και ακτιβίστρια, εκμεταλλεύτηκε την αναγνωρισιμότητά της και δημιούργησε μια πλατφόρμα για να βοηθήσει έφηβους της Αμερικής να μάθουν για την πολιτική της χώρας, να ενδιαφερθούν για το μέλλον τους αλλά και τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να έχουν στην αλλαγή με την ψήφο τους!

adidas_yara.jpg

“Αυτό που αγαπώ στη γενιά μου περισσότερο, είναι ότι δίνουν προτεραιότητα στην ομαδικότητα και όχι στην ατομικότητα, κατανοώντας ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον για να πετύχουμε κάτι καλό!”, λέει η ίδια.

Gaming και αθλητισμός λειτουργούν ως έμπνευση για συνεργασία

Οι άνθρωποι που "επηρεάζουν", όμως, ανήκουν σε διαφορετικά πεδία της ζωής μας και δεν είναι μόνο καλλιτέχνες.  Ο γνωστός gamer Ninja, για παράδειγμα, με πάνω από 22 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του στο youtube και με βοήθεια σε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό να “πιέζουμε” τη θετικότητα σε έναν κόσμο που έχει πνίξει με αρνητισμό τα social media. Αν όλοι μας βοηθάμε ο ένας τον άλλον και διατηρήσουμε αυτόν τον κύκλο, μόνο καλό αποτέλεσμα μπορεί να έχει, σε έναν κόσμο που το χρειάζεται τόσο πολύ!

adidas_ninja.jpg

Ακόμα και στον αθλητισμό διακρίνουμε παραδείγματα ανθρώπων που εμπνέουν τη γενιά μας να πετύχουν τους στόχους τους μέσα από ένα ομαδικό πνεύμα. Η 24χρονη skater Jenn Soto, όχι μόνο κατάφερε να ξεχωρίσει σε ένα ανδροκρατούμενο άθλημα, αλλά και προσπάθησε να εμπνεύσει γυναίκες skater να κυνηγήσουν το όνειρό τους!

adidas_soto.jpg

“Το skateboard είναι ομαδικό άθλημα! Προσέχουμε ο ένας τον άλλον, βοηθάμε ο ένας τον άλλον μαθαίνοντας τεχνικές και τρικ. Είναι μία μεγάλη οικογένεια με πολύ αγάπη. Ο θετικός αντίκτυπος που έχει η αλλαγή με παροτρύνει να συνεχίσω να προσπαθώ περισσότερο”, λέει η Janne. 

Συνοδοιπόρος αυτού του κινήματος των ανθρώπων που εμπνέουν και παρακινούν τους νέους να αλλάξουν τον κόσμο μέσα από τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά είναι και ο Jonah Hill, ο δύο φορές υποψήφιος για όσκαρ ηθοποιός (Moneyball, The Wolf of Wall Street and 22 Jump Street κ.α.), πλέον και σκηνοθέτης.

Δεν υπάρχει γνώση χωρίς την προηγούμενη γενιά και αλλαγή χωρίς τη νέα γενιά

Ο Jonah, μετά από 20 χρόνια καριέρας μπροστά από τις κάμερες, αποφάσισε να αφήσει το στίγμα του και πίσω από αυτές. Πιστεύει ότι η σκηνοθεσία δεν είναι μία ατομική τέχνη. "Δεν μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του μία ταινία. Υπάρχει ένα συνεργείο, μία ομάδα, τουλάχιστον 100 ατόμων που συνεργάζονται και καταφέρνουν να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα". Ο ίδιος συνεργάζεται με τη νεότερη γενιά ηθοποιών προσφέροντάς τους τη γνώμη και την εμπειρία του

adidas_hill.jpg

“Δεν υπάρχει γνώση χωρίς την προηγούμενη γενιά που το έκανε πρώτη. Και δεν υπάρχει αλλαγή ή πρόοδος χωρίς τη νέα γενιά. Έτσι αν αυτές οι δύο γενιές συναντηθούν, συμβαίνει μία μεγάλη έκρηξη τέχνης και δημιουργικότητας”.

Γι' αυτό ακριβώς το ομαδικό πνεύμα και τον συγκεκριμένο τρόπο σκέψης που γίνεται τρόπος ζωής, ο Jonah Hill έγινε και ο νέος brand ambassador της adidas και ανέλαβε το βίντεο της αγαπημένης μας καμπάνιας αυτό τον καιρό, με τίτλο Change is a team sport. Από το video παρελαύνει ένα all star cast από ανθρώπους της δράσης, των τεχνών, του αθλητισμού, της μόδας: Ninja, Kerwin Frost, Blackpink, Pharrell Williams, Yara Shadini, Anitta, Jenn Soto, Mariah Duran, Mark Gonzales, Blondey, Tyshawn Jones, Liz Cambage, Pogda, Nigo, Jackson Wang, Chris Severn, Mette Towley, Tracy McGrady, Anna Isoniemi και φυσικά Jonah Hill. Όλοι αυτοί είναι παρόντες στο video που συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία αυτού που περιγράψαμε και που συμβαίνει τώρα σε πολλούς τομείς της ζωής μας:

Ακόμα και το ίδιο το video, το ίδιο το μέσο, περνάει το μήνυμά του αφού πρώτα φέρνει κοντά δημιουργούς που αλλάζουν τα δεδομένα στον δικό τους τομέα. Σε σκηνοθεσία του Hill και με πρωταγωνίστρια τη Jenn Soto, η ταινία ακολουθεί τη skater, καθώς κινείται σε μία εγκατάσταση, όπου δημιουργοί από διαφορετικές τέχνες και γενιές συναντιούνται, για να εργαστούν για την αλλαγή. Η Soto συναντάει στο δρόμο της μία σειρά από διαφορετικούς δημιουργούς που φορούν μαύρα tracksuits και Superstar και το ταξίδι της στην εγκατάσταση υπογραμμίζει το γεγονός ότι μόνο η ομαδική δουλειά οδηγεί σε ουσιαστική αλλαγή, κι έτσι δίνει ζωή σε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα:

Change is a team sport

adidasor02.jpg

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που πίσω από την ταινία και το μήνυμα, βρίσκεται η αξεπέραστη κληρονομιά του διαχρονικού, αλλά και πάντα επίκαιρου Superstar των adidas originals που, έχοντας αλλάξει το παιχνίδι στο γήπεδο πριν από 50 χρόνια, έρχεται για να αλλάξει και τα δεδομένα...εκτός γηπέδου. Η adidas, θέλοντας να συνδυάσει τη γνώση και τη σοφία του παλιού με την εξέλιξη και τις ιδέες του νέου, μας υπενθύμισε με τον καλύτερο τρόπο ότι η αλλαγή δεν συμβαίνει από μόνη της!

https://www.adidas.gr/superstar
#ChangeIsATeamSport