Η Αθήνα είναι χάος ή παράδεισος;

Κάποιοι την αγαπούν, άλλοι την μισούν. Κάποιους τους μαγεύει και άλλους τους απογοητεύει. Η Αθήνα.

Κείμενο: Τόνια Τζαφέρη

Είναι βράδυ Κυριακής και έχουμε συμφωνήσει με την παρέα να πιούμε όσα ποτά δεν ήπιαμε τα προηγούμενα 4 χρόνια. Τελευταίο έτος στην σχολή βλέπεις και τρέχουμε να αναπληρώσουμε... 
Ακούω μετά βίας από την τόσο δυνατή μουσική το ''Hellooo'' ενός ξανθού, γαλανομάτη με άψογο στιλάκι. 

Καταλήγουμε να συζητάμε για την Αθήνα. Την πόλη που o ξανθός Γερμανός βρίσκει τόσο cool. 
Έχει ακόμη 2 ημέρες στην Αθήνα και ζητάει τα best place to visit in Athens. Δύσκολη ερώτηση... Έχει τόσα πολλά αυτή η πόλη. Για τόσα γούστα. Και τότε συλλογιέμαι: ''Αν είχα 24 ώρες στην Αθήνα, πού θα πήγαινα'';

"Listen" του απαντώ...
To πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι μια ''αλλιώτικη'' κάβα τόσο ''Αθηναϊκή''.
Brettos. Στην Πλάκα. Με τα ρούμια, τα λικέρ μαστίχας, λικέρ με γεύση φουντούκι, βανίλια, τις ρακές, τους γλυκάνισους, τα αρωματικά κρασιά. ''Ποτάδικο'' το είχα πει την πρώτη φορά που είχα πάει. Μπορεί να μην μου αρέσει το αλκοόλ αλλά εκεί πάντα απολαμβάνεις το ποτό. Είναι και το κλίμα τόσο ζεστό. Σε ''τραβάει'' να πιεις. Πάντα με μέτρο όμως ε; Το νου σου!

Note: To ''ποτάδικο'' αυτό, έχει  κοσμήσει ουκ ολίγες φορές τις σελίδες του ελληνικού και ξένου τύπου, με άξια αναφοράς τη Guardian και το National Geographic. 

Είναι, θα έλεγα, τόσο-όσο παραδοσιακό και απόλυτα Αθηναϊκό. Ιδανικό για να πας τους ξένους φίλους σου.

View this post on Instagram

Lufthansa for Brettos

A post shared by Brettos Plaka (@brettosplaka) on

''Αφού θα κάνεις τις κλασικές αλλά εξίσου μαγευτικές βόλτες στα σοκάκια της Ακρόπολης, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Θησείο'' του λέω, δεν μπορείς να φύγεις από την Αθήνα χωρίς να φας σουβλάκι. 

Ακόμη σε εσύ που είσαι ντόπιος δώσε προσοχή. Είναι στο Κολωνάκι, ένα μαγαζί με πολύ ''τίμιο'' σουβλάκι. Καιρό έψαχνα καλό σουβλάκι στο κέντρο και νομίζω πως το έχω βρεί. Είναι εκεί στην Πατριάρχου Ιωακείμ δίπλα στο Malconis. Αν περάσεις από τον δρόμο αυτό, θα το δεις σίγουρα. Μικρό, παραδοσιακό με ''τίμιο'' όπως είπα φαγητό και τόσο ευχάριστο προσωπικό! 

Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά πράγματα στην Αθήνα για να νιώσεις την μαγεία της. Αρκεί μόνο να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να την απολαύσει. Μπορεί ναι, να είναι ένα χάος, αλλά είναι ένα όμορφο χάος. Με τόσο διαφορετικούς ανθρώπους. Αλλά και με τόσο ίδιους ανθρώπους. Μπορεί ναι, να είναι ακατάστατη αλλά είναι και''τόσο cool''την ίδια στιγμή. Σε κάθε στενό, θα βρεις κάτι αξιόλογο. Μαγαζιά τα οποία σίγουρα θα έχουν μια ιστορία να σου πούν. Μια ιστορία που αξίζει να μάθεις και να την βάλεις στην συλλογή των αναμνήσεων σου.

Καλές βόλτες!