Εσύ μπορείς να λύσεις τον γρίφο;


Μία χρήστης του Facebook μας έχει κάνει όλους να «σπάμε» το κεφάλι μας. Η Lisa Woelke πριν λίγους μήνες, ανέβασε στο προφίλ της έναν γρίφο που μέχρι και σήμερα, έχει τρελάνει όλο το διαδίκτυο. Το post το οποίο έχουν κάνει share πάνω από 170,000 χρήστες, πρόκειται για μια μαθητική εξίσωση που μαζί με μερικούς αριθμούς έχει και… φρούτα (αντί των αριθμών). Για παράδειγμα, από την πρώτη σειρά μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ένα μήλο ισούται με τον αριθμό 10. Εύκολο ε; Χμ…

 

riddle_fb_01.bmp

Η πιο συχνή απάντηση για την τελευταία εξίσωση είναι το 16, η οποία όμως είναι και η λανθασμένη απάντηση. Η σωστή απάντηση τελικά…… SPOILER ALERT… είναι το 14!

Αν αναρωτιέσαι… τι στο καλό σου λέμε, και αν ξέρουμε πραγματικά μαθηματικά, τότε καλύτερα να σου εξηγήσουμε πώς έχει η κατάσταση.

Ναι, το ένα μήλο ισούται με τον αριθμό 10 και το ένα τσαμπί μπανάνες με τον αριθμό 4 και οι καρύδες με τον αριθμό 2. Παρόλα αυτά, στην τελευταία εξίσωση, η καρύδα και οι μπανάνες είναι διαφορετικές και από την καθεμία λείπει ένας καρπός!

Αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά λοιπόν, θα δεις ότι υπάρχει μόνο μία καρύδα (που ισούται το 1), αντί για δύο και 3 μπανάνες στο τσαμπί (που ισούται με τον αριθμό 3), αντί για τέσσερισ! Οπότε ένα μήλο (10) + μία καρύδα (1) + τρεις μπανάνες (3) = 14!

There you go!