O stand-up comedian Γιάννης Ρούσσος μιλάει για την πρώτη του σόλο παράσταση «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη» και ζητάει από τον Βεζένκοφ να επιστρέψει στον Ολυμπιακό!


Η συνέντευξη με τον stand-up comedian Γιάννη Ρούσσο πραγματοποιήθηκε πριν από δύο βδομάδες, τη μακρινή τότε εποχή που οι Ολυμπιακοί νοσταλγούσαν τον Βεζένκοφ και οι αντίστοιχοι μπασκετικοί φίλαθλοι του Παναθηναϊκού έλεγαν «μία από τα ίδια και φέτος». Μέχρι που εμφανίστηκε ένας Άλεκ Πίτερς στον Ολυμπιακό και άρχισαν να γίνονται νέες σκέψεις, «λες ο Πίτερς να βγει νέος Βεζένκοφ;» και αντίστοιχα «βρε καλός ο Αταμάν». Είναι νωρίς ακόμα, μπασκετικά μιλώντας…

Όλα αυτά, για να καταλήξουμε να μιλάμε με τον Γιάννη Ρούσσο για την πρώτη του σόλο παράσταση με τίτλο «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη» που πήρε παράταση και συνεχίζεται κάθε Κυριακή του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στον Μικρό Κεραμεικό.

Μία ώρα πάνω στην σκηνή αλλά σε ένα σύμπαν όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν. Σουρεαλισμός, περιέργες ιδέες, story telling, και σίγουρα όχι trailer ταινίας.

-Ξεκινάμε με τα βασικά, είσαι από τον Κορυδαλλό, φαντάζομαι  Παναθηναϊκός ή Ιωνικός η ομάδα σου.


Πολύ σωστά. ΠΑΜΕ ΜΩΡΗ ΘΡΥΛΑΡΑ! Είμαι Ολυμπιακός και εκεί σταματάνε οι ομάδες μου. Είμαι όμως παιδί μιας εποχής όπου κατά βάση αυτός που επέλεγε τι ομάδα θα γίνεις, ήταν ο πατέρας σου. Ο δικός μου πατέρας είναι Παναθηναϊκός, και λόγω Κορυδαλλού επέλεξε να μην γίνω Παναθηναϊκός (ούτε εγώ ούτε ο αδελφός μου) ώστε να μην βιώνουμε θέματα στο σχολείο. Και αποφάσισε να μας κάνει Ολυμπιακούς (να ναι καλά και η μάνα μου γι’αυτό).  Ακριβώς γι αυτό το λόγο πάντα θα εκτιμάω τον Παναθηναϊκό. Διότι Παναθηναϊκός είναι ο μπαμπάς μου! Όντως. Και είμαι πολύ οκ με αυτό. ΒΕΖΕΝΚΟΦ ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ ΓΑΜΩΤΟ!

-Πώς γεννήθηκε η πρώτη σου σόλο παράσταση «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη»; Πότε αποφάσισες ότι τώρα ήρθε η ώρα να παρουσιάσεις κάτι ολοκληρωμένο;

Ήταν απλά μια κωμική πορεία που ολοκληρώθηκε. Ξεκίνησε σαν χόμπυ, αργότερα έγινε επάγγελμα, και κάποια στιγμή αποφάσισα πως αυτό το κεφάλαιο πρέπει να κλείσει με μία σόλο παράσταση. Διαφορετικά μπιτ, διαφορετικά θέματα (κάποιες φορές και με διαφορετικό στυλ), ήθελα να κλείσουν αυτόν τον κύκλο σαν έναν μουσικό δίσκο, όπου κάθε αστείο θα είναι σαν ένα διαφορετικό τραγούδι του δίσκου, τα όποια όλα μαζί θα δημιουργούν την αποκάλυψη του Ιωάννη.

-Τι πραγματεύεται η παράσταση και πώς θα χαρακτήριζες το κωμικό σου στυλ;

Η αποκάλυψη του Ιωάννη πραγματεύεται κατά βάση τον ίδιο τον Ιωάννη (δηλαδή εμένα) και τις τρικλοποδιές που βάζει στον εαυτό του, μέσα σε ένα πολύ δικό του κόσμο όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν. Είναι μια παράσταση που έχει αστεία. Αυτό είναι όλο. Θα χαρακτήριζα το κωμικό μου στυλ ως σουρεαλιστικό αλλά έχοντας story telling στοιχεία (όπως και one liners). Η βάση μου όμως είναι ο σουρεαλισμός, οι περίεργες ιδέες, και το joke writing γενικότερα.

-Είσαι ικανοποιημένος από την αποδοχή της παράστασης; Βλέπω, πήρε παράταση. Τι feedback παίρνεις;

Είμαι πολύ ικανοποιημένος και ειλικρινά δεν περίμενα να πάει όπως πήγε. Θέατρο 80 θέσεων, και να είναι γεμάτο κάθε Δευτέρα ήταν κάτι τρελό για εμένα, ευχαριστώ πολύ τον κόσμο για ότι έγινε. Πλέον θα είμαι για 5 Κυριακές ξεκινώντας από τις 19 Νοεμβρίου. Χαίρομαι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Κυρίως διότι οι άνθρωποι που ήρθαν ήταν ενθουσιασμένοι και πέρασαν πολύ όμορφα για μία ώρα χωρίς να καταλάβουν πως πέρασε η ώρα. Έτσι μου είπαν δηλαδή, το πιο δίκαιο είναι να ρωτήσουμε εκείνους.

-Πώς μπήκες στον κόσμο του stand-up comedy; Πώς θυμάσαι τις πρώτες εμφανίσεις στη σκηνή;

Μπήκα στον κόσμο του stand up αρχικά ως fan της φάσης. Έβλεπα για χρόνια (ξένο κυρίως) stand-up comedy, και ήταν με διαφορά το αγαπημένο μου είδος κωμωδίας. Κάποια στιγμή, από σπόντα, ξεκίνησα να παίρνω μέρος σε open mics. Ναι θυμάμαι τις πρώτες μου εμφανίσεις. Ήθελα να πεθάνω. Αλλά επίσης ήθελα να πεθάνω αν δεν ανέβαινα στην σκηνή. Γενικά δεν μπορώ να ζω με το what if. «Τι θα γινόταν αν έκανες το ένα ή το άλλο». Ας πάνε χάλια αλλά τουλάχιστον θα έχω το ότι προσπάθησα.  Ζόρικες όλες μου οι πρώτες εμφανίσεις λοιπόν. Αναφέρομαι στο ψυχολογικό. Σαν κείμενα και performance πήγαιναν κατά βάση μια χαρά. Αυτό που μου έχει μείνει όμως ήταν ο εσωτερικός αγώνας μου μέχρι να ανέβω στη σκηνή.

-Υπήρξε ο Κορυδαλλός έμπνευση για την κωμωδία σου;

Ναι, αλλά θεωρώ πως ο τόπος που μεγαλώνουμε αποτελεί πάντα μέρος της έμπνευσης  μας. Και σίγουρα η κουλτούρα της γειτονιάς μας θα μας επηρέασει και σαν ανθρώπους. Το θέμα μου εδώ είναι τι στοιχεία κρατάμε (τα οποία βλέπουμε ως θετικά) και τι στοιχεία αποβάλουμε ώστε να πάμε παρακάτω. Αλλά φυσικά και ο Κορυδαλλός αποτελεί τεράστιο κομμάτι της ζωής μου, άρα και της κωμωδίας μου. Στο δημοτικό αλληλογραφούσαμε με παιδιά από το Λονδίνο. Εκείνα μας έστελναν φωτογραφίες το Βig Ben και χίλια άλλα δυο. Εμείς τους στέλναμε τις φυλακές του Κορυδαλλού. Και τίποτα άλλο. Διότι δεν είχαμε τίποτα άλλο. Δεν ξέρω τι στοίχημα έχασαν αυτά τα παιδιά και έπρεπε να μιλάνε με δημοτικό του Κορυδαλλού.

-Υπήρχε ένα αστείο που έλεγες – με υπερηφάνεια – τις πρώτες μέρες και τώρα δε θες να το θυμάσαι;

Εν μέρει ναι. Δεν μπορώ να πω ότι ντρέπομαι όμως για το παρακάτω αστείο: «Η μόρφωση για τους Χρυσαυγίτες είναι πολύ σημαντική. Αποτελεί το άλφα και το όμικρον». Έπαιρνε πάντα γέλια και χειροκροτήματα αλλά το πρόβλημα του φασισμού δεν είναι η ορθογραφία του. Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι έπαιζα με κάτι χιλιοειπωμένο. Λες και εγώ δεν κάνω ορθογραφικά. Μου φάνηκε λοιπόν κάπως εύκολο και με επιφανειακή κριτική, οπότε το έβγαλα. Άμα είναι να κάνω αστείο για τον φασισμό, θα τον χτυπήσω στη ρίζα του.

-Best gig / worst gig;

Best gig δεν έχω μόνο ένα, είναι τόσα πολλά που πλέον δεν μπορώ να διαχωρίσω κάποιο διότι θεωρώ ότι θα αδικήσω άλλο.  Worst gig στο - αγαπημένο μου κατά τα άλλα - Foka Negra στη Κυψέλη. Ένας παππούς, ο Φαίδων, αποφάσισε να συμμετέχει στην παράσταση, κάνοντας την βραδιά πολύ δύσκολη. Δεν κρατάω καμία κακία φυσικά. Εύχομαι αυτός ο άνθρωπος να αγαπήθηκε πολύ και όλοι οι κοντινοί του να πήγαν στην κηδεία του.

-Πώς αντιδρά κάποιος-α όταν του λες ότι είσαι stand-up comedian; Ή δεν είναι αυτή η «κανονική» σου δουλειά;

Είναι η κανονική μου δουλειά. Η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος άνθρωπος  μαθαίνει πως αυτό κάνω, ενθουσιάζεται, και μου κάνουν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με αυτό το επάγγελμα. Σίγουρα είναι ένα επάγγελμα εκτός νόρμας, με όλα τα καλά του και τα κακά του. Άρα ο συνομιλητής μου θα θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα.

-Κλείνοντας, ποιες ομάδες βλέπεις φαβορί φέτος στο NBA – αν και πάρα πολύ νωρίς – και ποιους παίκτες παρακολουθείς;

Πολύ ωραία ερώτηση για κλείσιμο διότι ναι είμαι stand up κωμικός αλλά μην ξεχνάμε ότι δουλεύω και στο ΝΒΑ. Λοιπόν, φαβορί είναι οι Νάγκετς . Mετά παίζουν οι Γουόριορς, Σέλτικς, Σίξερς και Μπακς. Όχι με αυτή τη σειρά. Secret gem οι Κινγκς. Οι παίκτες που παρακολουθώ πολύ φέτος είναι ο Άντονι Έντουαρτς των Τιμπεργουλβς (ετοιμαστείτε διότι θα γράψει ιστορία, πρώτοι εδώ) και φυσικά ο Γουέμπι των Σπερς. Γιάννης θα είναι πάντα μόνιμη λατρεία. Γιάννη, αν διαβάζεις αυτή τη συνέντευξη ΕΛΑ ΣΤΟΝ ΘΡΥΛΟ! Ή έστω φέρε τον Βεζένκοφ.

Ταυτότητα παράστασης: 

Γιάννης Ρούσσος «Η Αποκάλυψη του Ιωάνννη»
Stand-up comedy παράσταση
Μικρός Κεραμεικός (Ευμολπιδών 13, Γκάζι)

Παράταση παραστάσεων:
Κυριακές στις 22:00 (19 Νοεμβρίου – 26 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου - 17 Δεκεμβρίου)
Εισιτήρια ΕΔΩ