Συνέντευξη με τον πιο punk, αιχμηρό και… τίμιο stand-up comedian της ελληνικής σκηνής, με τη δεύτερη σόλο παράσταση στο Θέατρο Άβατον να σε βάζει σε άλλο trip.


Γεννημένος στον Πειραιά, μεγαλωμένος στο κέντρο της Αθήνας, ο Blink Mike έχει διανύσει άπειρα χιλιόμετρα την τελευταία δεκαετία στην ελληνική stand-up κωμωδία, προσφέροντας αβίαστο γέλιο, αιχμηρά αστεία και «τροφή για σκέψη».

Πιο δραστήριος από ποτέ, φέτος παρουσιάζει το 2ο stand-up comedy special με τίτλο «Φτωχός Μπλινκ Τίμιος», αποκλειστικά στην Αθήνα και το Θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3, Γκάζι) τις Κυριακές του 2023. Όσο προλαβαίνετε, δηλαδή, άλλες δύο παραστάσεις έμειναν (Κυριακή 5 και 12 Νοεμβρίου). Είχε προηγηθεί η πρώτη του -απολαυστική - σόλο παράσταση με τίτλο «Κανονικά Απαγορεύεται» που μπορείτε να την δείτε στο κανάλι του στο YouTube.



Λίγες ώρες πριν την προτελευταία του παράσταση «Φτωχός Μπλινκ Τίμιος» επί αθηναϊκού εδάφους, ο Blink Mike μίλησε στο Platform.

-«Φτωχός Μπλινκ Τίμιος». Αυτό ήταν; Τέλος η παράσταση; Δεν θα την ξαναδούμε στην Αθήνα;

Ναι, ναι. Έχω μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον . Ίσως επιδιώξω ένα τελευταίο gig στο τέλος της χρονιάς σε έναν μεγαλύτερο χώρο. Αλλά δεν θα υπάρξει κάτι ξανά σε μορφή «μια φορά την εβδομάδα παίζω εκεί το Φτωχός Μπλινκ Τίμιος».
 

-Ετοιμάζεις κάποια νέα σόλο παράσταση για το 2024; Σε τι ύφος κινούνται τα νέα σου κείμενα;

O στόχος είναι να μαγνητοσκοπηθεί το 2ο special μου νωρίς μέσα στο 2024 και να ανέβει asap στο YouTube. Κάτι πιο καινούργιο από το «Φτωχός Μπλινκ Τίμιος» δεν έχω, αυτή τη στιγμή.

Τα καινούργια κείμενα νιώθω πως γράφονται διαφορετικά από αυτά της πρώτης σου φοράς. Θυμάμαι στην αρχή, πιεζόμουν να βρω κάτι καλό, να αποδείξω στον κόσμο ότι είμαι αστείος και ότι μπορώ να το κάνω αυτό. Τα νέα κείμενα είναι πιο αληθινά.

-Πώς νιώθεις για την αποδοχή της παράστασης από το κοινό; Ικανοποιημένος;

Όταν ένας κωμικός παίζει καινούργια κείμενα, το συναίσθημα είναι πολύ όμορφο. Όταν το κοινό αντιδρά θετικά σε αυτά, γίνεται ακόμα καλύτερο.

Λατρεύω την αναρχία στα καινούργια μου κείμενα και το διασκεδάζω πάρα πολύ πάνω στη σκηνή. Ο κόσμος δείχνει να διασκεδάζει μαζί μου. Πραγματικά, πολύ όμορφο συναίσθημα…



-Πηγαίνοντας πίσω, σε γνωρίσαμε και μέσα από punk μπάντες. Συνεχίζεις να παίζεις σε κάποιο συγκρότημα;

Μία είναι η πρώτη μου αγάπη και παντοτινή. Οι Day Oof. Το να παίζεις σχεδόν όλη σου τη ζωή σε μια punk rock μπάντα και να μην έχεις καταφέρει τίποτα από αυτό, είναι μαγικό. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα!

-Πώς μπήκε η stand-up κωμωδία στη ζωή σου; Μέσα από κάποιους διάσημους Αμερικανούς συναδέλφους ή από Έλληνες;

Δεν είμαι από αυτούς που παρακολουθούν «πολλά κιλά stand up” και ξέρουν το terminology κ.λπ… Σε έναν πρόσφατο διάλογο με έναν fellow comedian μου ανέφερε τον όρο “punch down” και ήμουν σε φάση “εεε;”

Ξεκίνησα ντόπια και παραδοσιακά. Ο SNIK μου γνώρισε τον Τιτκώβ και ο Τιτκωβ τον Φισφή.

-Πώς θα χαρακτήριζες το κωμικό σου στυλ;

Χμμμ, γενικότερα κυνηγάω την εξέλιξη, όχι την παράδοση. Θα χαρακτήριζα το κωμικό μου στυλ αυθεντικό… Αν θέλετε να κάνετε λίγο εμετούλη με αυτή τη δήλωση, μπορείτε!



-Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου αισιόδοξο τύπο ή όλα πάνε κατά διαόλου;

Σίγουρα αισιόδοξο! Πρόσφατα όμως έμαθα για το «toxic positivity» και άρχισα να μαζεύομαι λίγο.

-Best gig / worst gig;

Ωραία, το χειρότερο ήταν όταν σε ένα μπεργκεράδικο – μπυραρία, σκάμε να παίξουμε και για κακή μας τύχη δύο φασιστόβλακες ήταν εκεί και πίναν μπύρες από νωρίς, και τα έλεγαν. Δεν είχαν ιδέα για την παράσταση. Παρουσίαζα εκείνη τη βραδιά και πάρα πολύ γρήγορα κατάλαβα πως θα έχουμε πρόβλημα με αυτούς. Long story short, από τα πρώτα 5 λεπτά με είχαν πλάτη και κάναν βαβούρα.

Άρχισα παρατηρήσεις με το καλό και μετά προσπάθησα πάλι με το καλό - κωμικός είμαι, I can’t fight - αλλά στο τέλος κατάφερα να τους διώξω, λυτρωθήκαμε όλοι μαζί και ακολούθησε παραστασάρα.

Αυτή θεωρώ πως ήταν και η καλύτερη παράσταση γιατί ήταν μια μικρή νίκη της κωμωδίας εναντίον του φασισμού. Τώρα, πώς ξέρω ότι ήταν φασίστες: φόραγαν μαύρα, ξυρισμένα κεφάλια, φουσκωτούληδες και καθόλου αστείοι…

-Ζεις, τελικά, από την κωμωδία ή η κωμωδία ζει από εσένα;

Για να ζήσω από την κωμωδία θα πρέπει να αναπτύξω σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την παρουσία μου στα social media.

Μέχρι στιγμής, η παρουσία μου στα social media είναι βασική, οπότε βγάζω τα πολύ βασικά από την κωμωδία. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμα…

Εισιτήρια για τις δύο τελευταίες παραστάσεις «Φτωχός Μπλινκ Τίμιος» του Blink Mike, εδώ.