Μας μιλάει για την Rbooks που μπορείς να διαβάσεις το ebook σου όπου κι αν βρίσκεσαι με εναλλακτικές μεθόδους, όπως το GRIP.


 Η Readnet, έχοντας αξίες και μακροπρόθεσμους στόχους, έχει ως σκοπό να παρέχει καινοτόμες λύσεις σε κρίσιμους τομείς μέσω της τεχνολογίας. Φανταζόμαστε τον κόσμο σε 10 χρόνια από τώρα και φτιάχνουμε τις υπηρεσίες του αύριο, σήμερα. Παράλληλα, αναπτύσσουμε προτάσεις για τα προβλήματα του παρόντος ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των κοινοτήτων σε άμεσο χρόνο. Η προοπτική μας, δεν είναι να αναπτύξουμε μια εταιρεία τεχνολογίας με μόνο στόχο το κέρδος αλλά να κάνουμε καλύτερες, πιο εύκολες αλλά και συναρπαστικές τις ζωές των ανθρώπων έχοντας ένα θετικό αποτύπωμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα παραπάνω λόγια μπορείς να τα διαβάσεις στο site της Readnet. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι έχουν αναπτύξει 3 ολοκληρωμένες εφαρμογές που για την καθε μία θα μπορούσε να γίνει συνέντευξη. Αρχικά μιλήσαμε με τον Νικόλα Ταζέ για την Rbooks που μπορείς να διαβάσεις το ebook σου όπου κι αν βρίσκεσαι με εναλλακτικές μεθόδους, όπως το GRIP. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

H Readnet Publications ξεκίνησε το ταξίδι της τον Αύγουστο του 2018. Τότε, υπήρχε η ανάγκη έκδοσης κάποιων βιβλίων από ένα πρόσωπο της οικογένειάς μου. Τα συμβόλαια που προσέφεραν οι εκδοτικοί οίκοι δεν συνέφεραν, οπότε σε συνδυασμό με την επιθυμία μου να φτιάξω κάτι δικό μου, αποφάσισα να δημιουργήσω την Readnet. Τα βιβλία εκδόθηκαν και ήταν διαθέσιμα για αγορά σε ψηφιακή μορφή από την ιστοσελίδα readnet.gr. Επειδή για εμένα ένα απλό ψηφιακό κατάστημα αγοράς ebook δεν ήταν αρκετό, άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί προσθέτοντας παραπάνω δυνατότητες. Μια αρχική μου ιδέα ήταν το «Netflix για ebooks», όπως θα μπορούσε να την περιγράψει κανείς με συντομία. Όταν τον Νοέμβριο του 2019 τελείωσα τις στρατιωτικές και ακαδημαϊκές μου υποχρεώσεις, έχοντας πάρει το πρώτο μου πτυχίο, αποφάσισα να δω αλλιώς τα πράγματα, βάζοντας την ανάπτυξη της τεχνολογίας σαν προτεραιότητα και θέτοντας πιο τολμηρούς επιχειρηματικούς στόχους.

Readnet3.jpg
 
Αυτή τη στιγμή η Readnet έχει αναπτύξει 3 project:
Το Rbooks : Την μετεξέλιξη του αρχικού «Netflix για ebooks». Αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο, όπου έχει συνάψει συμβόλαια με νέους και ανερχόμενους συγγραφείς και διαθέτει τα βιβλία τους σε αποκλειστικότητα. Οι αναγνώστες μπορούν να τα αγοράζουν σε τιμές που ξεκινούν από 2.99€ και να τα διαβάσουν στον ενσωματωμένο reader μέσα στον browser που χρησιμοποιούν. Στον online reader που έχουμε αναπτύξει μπορεί κάποιος να ρυθμίσει το περιβάλλον ανάγνωσης του βιβλίου όπως θέλει αλλάζοντας το μέγεθος της γραμματοσειράς και το χρώμα της σελίδας αλλά και να υπογραμμίσει και να κρατήσει σημειώσεις, να κοινοποιήσει το αγαπημένο του quote στα social media, να τοποθετήσει σελιδοδείκτες και να αναζητήσει μια άγνωστη λέξη στο ενσωματωμένο λεξικό.
Την Alearning : Η Alearning είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό οικοσύστημα που δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τις Μαθησιακές Δυσκολίες των παιδιών τους. Με απλά λόγια, εφοδιάζει τους γονείς με τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουν αποτελεσματικότερα αυτό που ήδη κάνουν, να διαβάζουν να βοηθούν το παιδί στο σπίτι. Η μηνιαία συνδρομή γι’ αυτό μπορεί να είναι φθηνότερη από ένα 3ωρο μάθημα ιδιαίτερων μίας ημέρας.
Επιγραμματικά η σειρά εργαλείων:
α) MeLD: απομακρυσμένη και αυτοματοποιημένη ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών
β) Άμεση Αξιολόγηση: αξιολόγηση επιμέρους δεξιοτήτων, όπως η γραφή και η ανάγνωση
γ) Υλικό: εξατομικευμένο έτοιμο-προς-χρήση υλικό για ενίσχυση δεξιοτήτων που εντοπίζεται έλλειμμα
δ) Helpr: εξ αποστάσεως συνεδρίες με προσωπικό Ειδικό Παιδαγωγό που επιβλέπει την εξέλιξη του παιδιού και προτείνει λύσεις σε τυχόν προβλήματα.
Το Civil Alert : Το Civil Alert είναι μια εφαρμογή που βρίσκεται σε πολύ πρώιμη έκδοση. Ουσιαστικά, εκμηδενίζει τον χρόνο που χρειάζονται οι Δήμοι για να ενημερώσουν τους πολίτες για τυχόν καταστροφές και κινδύνους που υπάρχουν στη περιοχή τους. Για παράδειγμα, σε περίπτωση πάγου στον δρόμο, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας μπορεί να ενημερώσει με SMS τους πολίτες για το ζήτημα και να το συνοδεύσει με διαδραστικό χάρτη πάνω στον οποίο φαίνονται τα ακριβή σημεία που υπάρχει ο πάγος για την αποφυγή τους. Οι αρχές μπορούν να ενημερώνουν για ζητήματα που αφορούν πυρκαγιές και πλημμύρες, μέχρι και κατολισθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποφευχθούν πολλά δυσάρεστα συμβάντα, οι πολίτες να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και οι Δημοτικές αρχές να διαθέτουν ένα μέσο άμεσης ενημέρωσης των πολιτών, το οποίο έχουν τεράστια ανάγκη. Οι λύσεις όπως το 112 δεν βοηθάνε σε τοπικό επίπεδο, καθώς όχι μόνο προορίζονται για πολύ μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά και ο χρόνος που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί ο όλος μηχανισμός, μπορεί να αποβεί μοιραίος. Δυστυχώς, θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για ένα B2G μοντέλο, οπότε το project έχει μπει στον πάγο μέχρι να παρουσιαστεί μια ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση, αν θεωρήσουμε ότι μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κάτι να αλλάξει, θα προσχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή του μοντέλου.

Readnet5.jpg

 
Όπως περιγράφουμε και στο readnet.gr, «Η Readnet, έχοντας αξίες και μακροπρόθεσμους στόχους, έχει ως σκοπό να παρέχει καινοτόμες λύσεις σε κρίσιμους τομείς μέσω της τεχνολογίας. Φανταζόμαστε τον κόσμο σε 10 χρόνια από τώρα και φτιάχνουμε τις υπηρεσίες του αύριο, σήμερα». Στη περίπτωση του Rbooks, η τωρινή πλατφόρμα είναι μόνο η αρχή. Γενικότερα, έπειτα από έρευνα, διαπιστώσαμε ότι τελευταία πρωτοποριακή καινοτομία στον εκδοτικό κλάδο έγινε το 2007 με την κυκλοφορία του Kindle της Amazon. Από τότε, πολλές startup μπήκαν στο χώρο, είτε προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικά βιβλία είτε δημιουργώντας εργαλεία και marketplaces για αναγνώστες και συγγραφείς, όπως εβδομαδιαίες προτάσεις βιβλίων. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές απέτυχαν. Μπαίνουμε στον εκδοτικό κόσμο γιατί πιστεύουμε ότι κανείς δεν πειραματίστηκε με τη μορφή των βιβλίων από το 2007 και είναι καιρός κάποιος να το κάνει. Χρησιμοποιώντας τη συνεχή ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνολογίας, θέλουμε να δημιουργήσουμε βιβλία σε μια νέα σύγχρονη μορφή. Αυτό το επιτυγχάνουμε χωρίζοντας βιβλία σε σκηνές και προσθέτοντας μουσική, ήχο και οπτικά εφέ ανάλογα με την πλοκή. Το ονομάζουμε Grip. Στο μέλλον, θα εφαρμόσουμε τεχνολογίες όπως το AR. Λανσάραμε το Grip σαν demo στο ελληνικό κοινό και είχε φοβερή ανταπόκριση. Αυτό τον καιρό, τρέχουμε με προωθητικές ενέργειες το demo του RbooksGrip σε ξένες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ για να επαληθεύσουμε ότι υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτή μας την πρόταση. Αν δούμε την ανάλογη ανταπόκριση, θα φτιάξουμε μια πλατφόρμα που αυτοματοποιεί τη διαδικασία δημιουργίας αρχείων Grip, διευκολύνοντας τους εκδότες παγκοσμίως να συμμετέχουν σε αυτήν τη νέα τάση.
Η Alearning είναι μια πολύ πρωτοποριακή υπηρεσία καθώς η αυτοματοποίηση της μαθησιακής υποστήριξης είναι ένα concept που είναι πολύ καινούργιο. Στην κατάλληλη στιγμή, σχεδιάζουμε να ανοίξουμε τη πλατφόρμα και στο εξωτερικό έτσι ώστε να βοηθήσουμε παιδιά σε μεγαλύτερη κλίμακα αλλά και να επωφεληθούμε από την έκρηξη που έρχεται σύντομα στο edtech περιβάλλον. Ο στόχος είναι να απλοποιήσουμε την υποστήριξη παιδιών στο σχολείο, ιδιαίτερα των παιδιών με δυσκολίες, ενώ παράλληλα να την εκδημοκρατίσουμε, δίνοντας πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση σε όλους και την δυνατότητα στους γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους με ελάχιστο κόστος, Το μόνο που χρειάζεται είναι μια συσκευή με σύνδεση στο Internet.
Για το Civil Alert, αν ξεπεραστούν τα προβλήματα που περιγράψαμε παραπάνω, ο στόχος είναι απλός: να ελαχιστοποιήσουμε τις περιπτώσεις που οι πολίτες κινδυνεύουν ακόμα και με τη ζωή τους και να δώσουμε στη Πολιτεία πρόσβαση σε απλές, εύχρηστες και καινοτόμες λύσεις ώστε να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές και παροχές τους.

Για την Readnet και τους 6 ανθρώπους που απασχολούμαστε full-time σε αυτή, η μετάβαση στην εξ αποστάσεως εργασία ήταν άκοπη και εύκολα διαχειρήσιμη καθώς η χρήση εφαρμογών όπως το Slack για την επικοινωνία μας, ήταν από την αρχή το backbone για την επιχείρηση. Ακόμα, υπήρχαν ήδη άτομα που δούλευαν μονίμως από το σπίτι, οπότε για εμάς αυτό το μοντέλο ήταν πολύ γνώριμο. Το Work From Home, όπως και όλα, έχει και προτερήματα και μειονεκτήματα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι οι εργαζόμενοι επικεντρώνονται στα σημαντικά σημεία της δουλειάς και δεν σπαταλούν χρόνο με μετακινήσεις, δουλεύοντας με άνεση από το σπίτι. Το μεγαλύτερο αρνητικό είναι πως η εργασία εξ αποστάσεως δεν είναι ιδανική για τη δημιουργία καλών σχέσεων, κάτι που αυξάνει την παραγωγικότητα. Βέβαια, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Εγώ προσωπικά για παράδειγμα, είμαι περισσότερο παραγωγικός στο γραφείο, παρά στο σπίτι. Σε αυτό έχει συμβάλει και το πολύ όμορφο περιβάλλον που έχουμε φτιάξει εκεί. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως, υπό κανονικές συνθήκες, ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας από το γραφείο και από το σπίτι, είναι το ιδανικό.

 Θεωρώ πως η Ελλάδα δεν δίνει αρκετά κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες. Η διαδικασία της ίδρυσης της εταιρείας για εμάς ήταν εύκολη, καθώς ήμασταν από τις πρώτες εταιρίες που ιδρύθηκαν με τον νέο τρόπο, ψηφιακά. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι είχαμε καλούς εξωτερικούς συνεργάτες για να μας βοηθήσουν και να μας κατευθύνουν. Η διαδικασία της ίδρυσης, όμως, δεν είναι αυτή που αποτρέπει τους νέους από το να επιχειρήσουν. Οι υποχρεώσεις προς το κράτος είναι τόσες πολλές που είναι εύκολο να ξεμείνεις από χρήματα και υπομονή. Δεν υπάρχει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που να διευκολύνει τους νέους, και οι απλές χρηματοδοτήσεις που δίνονται μέσω ΕΣΠΑ σε διάφορες περιπτώσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Ωστόσο, εδώ και λίγο καιρό υπάρχει μια πολύ θετική εξέλιξη με τη δημιουργία του εθνικού μητρώου νεοφυούς επιχειρηματικότητας, το Elevate Greece, το οποίο, αν εξελιχθεί όπως πρέπει, μπορεί να γίνει  πολύτιμο για το startup οικοσύστημα της Ελλάδας. Βέβαια δεν θέλουν όλοι νέοι να ασχοληθούν με την καινοτομία, άρα θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη μέριμνα για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.

 Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι πολλές και διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο. Μια κοινή πρόκληση όμως, είναι να παρακολουθούν τα trends και να προσαρμόζονται στις συνεχείς αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή επανάσταση που βιώνουμε. Επίσης, πρόκληση είναι η εύρεση εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση που μπορούν στελεχώσουν τις ομάδες.

Προφανώς, γνωρίζοντας αυτά που γνωρίζω τώρα, στο παρελθόν έχω κάνει λάθη και κινήσεις που δεν θα έκανα σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει από το marketing plan μέχρι τη διαχείριση χρόνου. Η αλήθεια όμως είναι πως αν γυρνούσα πίσω το χρόνο, δε θα άλλαζα κάτι γιατί αυτά τα λάθη δεν επηρέασαν την εταιρεία σε μεγάλο βαθμό, αλλά παράλληλα μου έδωσαν πολύτιμη γνώση και ωριμότητα που δε θα μπορούσα να αποκτήσω αλλιώς. Στα επόμενα 5 χρόνια θα ήθελα να επεκταθούμε δυναμικά στο εξωτερικό και να μεγαλώσουμε την ομάδα μας.  
 
Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες και κενά που, αν εκμεταλλευτεί κανείς σωστά, μπορεί φανούν πολύ κερδοφόρες. Το ζήτημα με τις κρίσεις όμως είναι ότι παράλληλα με τις ευκαιρίες, δημιουργούν και ένα αμφίβολο κλίμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο για κάποιο εγχείρημα.
Αν κάποιος έβγαινε σήμερα στην αγορά εργασίας, θα τον συμβούλευα, πέρα από το να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή για να ανταπεξέλθει στην εργασιακή καθημερινότητα, να κοιτάξει προσεκτικά ποια είναι τα ελλείμματα της αγοράς σε εργατικό δυναμικό, αλλά και το μέλλον του επαγγέλματος το οποίο θα επιλέξει.


https://readnet.gr/