Μας μιλάει για το Carma Share, το «Airbnb των αυτοκινήτων».


Στο Youth Platfrom έχουμε κάνει συνεντεύξεις με startuppers όλων των ηλικιών. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να βλέπουμε startups που οι ηλικίες των μελών της ομάδος να είναι εκεί γύρω στα 20-22. Ο Χρήστος Χιλέτης μπήκε στον χώρο της επιχειρηματικότητας από τα 15 του, μέσα από business schools και διάφορους διαγωνισμούς. Στην συνέχεια σκέφτηκε την ιδέα του Carma Share, όταν συνομήλικοι του έψαχναν αυτοκίνητο για διακοπές και όχι μόνο και διαπίστωσε τις ακριβές τιμές στον χώρο των ενοικιάσεων. Η ιδέα του car sharing δεν είναι καινούρια και παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν στην χώρα μας. Ο Χρήστος μελέτησε διεξοδικά αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού και τις προσάρμοσε στην χώρα μας. Για το Carma Share μιλήσαμε με τον Χρήστο Χιλέτη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Η ιδέα προέκυψε πριν περίπου 1,5 χρόνο, παρ όλα αυτά δεν άρχισε να υλοποιείται μέχρι και πριν 6 μήνες. Θεώρησα πολύ σημαντικό το κομμάτι του timing και περίμενα να δω απ την αγορά ανταπόκριση σε αλλά μοντέλα της οικονομίας διαμοιρασμού καθώς και τη πορεία διεθνών προτύπων στο χώρο αυτό. Η ιδέα προέκυψε μετά από 3-4 χρόνια με την ενασχόληση μου με το startup περιβάλλον. Στο χώρο της επιχειρηματικότητας μπήκα στα 15 μου έτη μέσα από business schools και διάφορους διαγωνισμούς. Στη συνέχεια παρατήρησα ότι υπήρχε η ανάγκη για το Carma εφόσον αρκετοί συνομήλικοι μου έψαχναν αυτοκίνητο για διακοπές και όχι μόνο! Παρατήρησα τις ακριβές τιμές στον χώρο των ενοικιάσεων, την ανάγκη των ατόμων για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση είτε αυτό ονομάζεται διακοπές είτε δουλειά και βρήκα το κενό στην ελληνική αγορά. Το Carma είναι ένα βήμα πριν την ίδρυση του ως εταιρεία αλλά αυτό δε μας έχει περιορίσει στο να βρούμε πελάτες και να χτίσουμε την πλατφόρμα μας. Παρότι θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη να συσταθεί για λόγους φορολογίας σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε ίδρυση το Σεπτέμβρη του 2019 όπου αναμένουμε τα πρώτα έσοδα.

Το Carma διακρίνει δυο είδη κοινών:
Χρήστες που διαθέτουν οχήματα και χρήστες που ψάχνουν όχημα για ενοικίαση. Οι ηλικίες ποικίλουν από 18-45 για τη πρώτη και 20-45 για τη δεύτερη κατηγορία.
Σίγουρα υπάρχουν και άτομα που θα βρίσκονται άνω του ορίου ηλικίας αλλά πάντα έχει να κάνει με την εξοικείωση τους με την τεχνολογία παρ’ ότι θεωρώ πως η πλατφόρμα μας είναι πολύ απλή και για τους Χρήστες που θα κάνουν list τα οχήματα τους και γι αυτούς που θα ενοικιάζουν.
Αναφορικά το Carma παρέχει στους χρήστες του τα εξής οφέλη:
1) Μηνιαία έσοδα με Μ.Ο τα 350 ευρώ βάση τα στοιχεία αντίστοιχων υπηρεσιών του εξωτερικού
2) Εκπτώσεις και οφέλη σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (παρόχους τηλεπικοινωνίας, καταστήματα ανταλλακτικών, service κλπ.
3) Ενοικίαση οχημάτων έως και 200% φθηνότερα
4) Premium πακέτα υπηρεσιών
5) Διευκόλυνση στο κομμάτι των μετακινήσεων και της εύρεσης αυτοκινήτου

Οι στόχοι μας ποικίλουν. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η διενέργεια όλων των απαραίτητων βημάτων ώστε να παρέχουμε στους χρήστες μας αξιόπιστες και ασφαλείς υπηρεσίες. Αυτό το πραγματοποιούμε βάζοντας στο παιχνίδι ασφαλιστικές εταιρείες διεθνούς κύρους ώστε όλα τα οχήματα της πλατφόρμας μας να είναι ασφαλισμένα. Μεσοπρόθεσμο στόχο θεωρούμε την άρτια λειτουργία της υπηρεσίας μας στην ελληνική επικράτεια. Μακροπρόθεσμοι στόχοι αφορούν την επέκταση στο εξωτερικό και την υλοποίηση projects ώστε να διασφαλίσουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα Car Sharing Agencies στην Ευρώπη.
 
Γενικά οι Startups στο σύνολο τους έχουν διαφορετικό τρόπο που πραγματοποιούν τις εργασίες τους χωρίς να είναι απαραίτητα κάτι θετικό. Είναι ένα γεγονός που από τη μία σου δίνει την ελευθερία στο πως θα οργανώσεις τη δουλειά σου, τις συνθήκες εργασίας, την εργασιακή νοοτροπία της εταιρείας αλλά από την άλλη είσαι αναγκασμένος να δημιουργήσεις την βάση ώστε να στηριχθεί πάνω το οικοδόμημα σου που ονομάζεται startup. Συχνά πραγματοποιώντας λάθη από τα οποία μαθαίνεις. Αυτή τη στιγμή το Carma απασχολεί 3 άτομα. Την Ιωάννα Χατζηνταβίδου στο κομμάτι του Content & Social Media, τη Ρίτα Χίου στο κομμάτι του Development και εμένα στο Business. Η καλύτερη κίνηση που εχω κάνει όσο τρέχουμε το Carma είναι η επιλογή της ομάδας. Νιώθω ευγνώμων που εχω τα συγκεκριμένα άτομα γύρω μου καθώς χωρίς αυτά το αποτέλεσμα δε θα ήταν ίδιο. Δε θα μπορούσα να μην αναφέρω το incubator που μας παρέχει στήριξη και υπηρεσίες, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ, είναι σαν το 4ο μέλος στην ομάδα μας με τα όσα μας παρέχουν. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο συντονισμός διότι η ομάδα μας είναι μικρή και γεμάτη όρεξη και πάθος. Το πρόβλημα βρίσκεται περισσότερο στην εργασία καθαυτή. Είναι αρκετά τα προβλήματα που προκύπτουν και δε σας κρύβω πως οι γνώσεις μας δεν είναι αυτές ενός μεταπτυχιακού φοιτητή. Παρ όλα αυτά μαθαίνουμε, διαβάζουμε, τεστάρουμε και φέρνουμε εις πέρας κάθε πρόβλημα.

 CarmaShare2 .jpg

Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα το μόνο κίνητρο που είχα ήταν η εικόνα του εαυτού μου μέσα στον κόσμο των startups, όταν το εγχείρημα θα αρχίσει να υλοποιείται. Η ιδέα πως αυτό που κάνεις είναι πραγματοποιήσιμο, χρήσιμο και κάνεις τα πάντα για να το δεις να παίρνει σάρκα και οστά. Ίσως απ’ την άλλη να μη χρειάζεσαι παραπάνω κίνητρα για να κάνεις κάτι τέτοιο. Είναι κάτι που πραγματοποιείς για σένα και τη κοινωνία με δική σου θέλησή, οπότε ίσως η θέληση και η στήριξη των γύρων σου να αρκούν. Γενικότερα πιστεύω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να διορθωθούν ακόμα από τα σχολικά χρόνια. Η έννοια του επιχειρείν θα έπρεπε να υπάρχει στα σχολεία. Όχι μόνο για τον κλάδο των οικονομικών για όλες τις κατευθύνσεις. Να ενθαρρύνονται τα παιδιά να καινοτομούν, να δοκιμάζουν, να εξελίσσουν ιδέες και projects που έχουν στην κοινωνία θετικό αντίκτυπο. Δεν υπήρξε η ιδέα της αποτυχίας στο μυαλό μου, ήταν κάτι που δε σκέφτηκα γιατί είχα πιο σημαντικά πράγματα να αντιμετωπίσω. Ξέρω πως το σενάριο αυτό είναι ακόμα ζωντανό αλλά μέχρι εκεί. Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι πολλά αλλά αν κάτσεις να τους δώσεις περισσότερο σημασία από αυτή που πρέπει θα σε υπερνικήσουν. Θέλει ψυχραιμία, λογική σκέψη και αισιοδοξία. Με τον καιρό και με τη σωστή ομάδα θεωρώ πως λύσεις βρίσκονται όταν η αγορά είναι ώριμη.

Κάθε εταιρεία έχει δικά της εξατομικευμένα προβλήματα. Σε γενικό κανόνα η φορολογία, αναπτυξιακές προοπτικές και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι προβλήματα που όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν. Για μένα το κυριότερο είναι το περιβάλλον. Είναι ιδιαίτερα ασταθές και όχι μόνο για τις Startups. Πρέπει κάποια πράγματα να πάψουν να αλλάζουν συνεχώς ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να χτίσουν γερά θεμέλια.

Προς το παρόν δε μετανιώνω πραγματικά για τίποτα από ότι έχω κάνει. Πάντα έκανα πράγματα που με ενδιέφεραν και δε θα άλλαζα τίποτα. Έδωσα 2 φορές πανελλήνιες, δεν ήμουν ποτέ ο άριστος μαθητής και δε μετανιώνω που έδωσα κάποιον χρόνο από το διάβασμα σε άλλες δραστηριότητες. Βέβαια αυτό λειτούργησε για μένα, ο καθένας είναι ξεχωριστή περίπτωση. Πριν 5 χρόνια θα ήλπιζα να δω τον εαυτό μου όπως τον βλέπω τώρα. Συνεχώς μαθαίνω, πατάω στα πόδια μου, εξελίσσω αυτά που με ενδιαφέρουν και έχω γύρω μου ανθρώπους που με αγαπάνε και με συμβουλεύον. Θεωρώ σημαντικό που παραμένω άνθρωπος σε ένα περιβάλλον αρκετά διχασμένο ως προς τον χαρακτήρα του.
 
 Ναι! Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και μαθήματα ζωής. Χαίρομαι που μεγάλωσα μέσα στη κρίση και παράλληλα λυπάμαι για πολλούς συνανθρώπους μας. Αν θεωρήσουμε ότι είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές θα έλεγα οι νέοι να ακολουθούν τα όνειρα τους ανεξαιρέτως των συνθηκών. Ούτε η οικονομική μου κατάσταση ήταν η καλύτερη ούτε στη προσωπική μου ζωή ήταν όλα εύκολα.  Ως έφηβος μεγάλωσα αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα αλλά τίποτα από αυτά δε με πτόησε. Πάντα σκέφτομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω μου με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και νιώθω ευγνώμων για ότι έχω. Οι νέοι για μένα πρέπει να μαθαίνουν συνεχώς, να έχουν πολύπλευρες γνώσεις και να εξελίσσουν τον εαυτό τους. Σε μια περίοδο που όλοι είναι «άριστοι» και εξειδικευμένοι η μόνη διαφορά που μπορείς να κάνεις είναι μέσα από τον χαρακτήρα σου και την προσωπική σου δουλειά η οποία καλό θα είναι να έχει το δικό σου καινοτόμο στίγμα.

 www.carmashare.com

CarmaShare3 .jpg