Ισχυρογνώμων, απαιτητική, ακόμα και «σκύλα» για κάποιους..


Anna Wintour… κρατάει εδώ και χρόνια τα ηνία της Vogue!  Αν δεν το πει η Wintour δεν είναι στη μόδα. 
Έγινε αφορμή για να βασιστεί σε εκείνη ο χαρακτήρας της Meryl Streep στην ταινία «The Devil Wears Prada».

Ποια είναι λοιπόν η Anna Wintour, η γυναίκα που κρατάει τον κόσμο της Μόδας στα χέρια της, και τι περιλαμβάνει το εντυπωσιακό της βιογραφικό;

H Anna Wintour γεννήθηκε στο Hampstead του Λονδίνου στις 3 Νοεμβρίου του 1949.
Ο πατέρας της, Charles, ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Evening Standard» και η μητέρα της, Eleanor «Nonie» Trego Baker, ήταν Αμερικανίδα και κόρη καθηγητή νομικής του πανεπιστημίου του Harvard.

annawintour.jpg

Στα νεανικά της χρόνια, η Anna Wintour έλαβε παιδεία από το North London Collegiate School, όπου η έντονη προσωπικότητά της είχε ως αποτέλεσμα πολύ συχνά να επαναστατεί ενάντια στους ενδυματολογικούς κανόνες του σχολείου και να ανεβάζει το στρίφωμα της φούστας αρκετά εκατοστά προς τα πάνω. Το 1963 ήταν η πρώτη φορά που έκοψε τα μαλλιά της στο διάσημο πλέον καρέ, που διατηρεί μέχρι και σήμερα, και έγινε σήμα κατατεθέν της!

Το 1970, όταν το Harper’s Bazaar UK συγχωνεύθηκε με το περιοδικό Queen και έγινε Harper’s & Queen, η Anna Wintour ήταν από τις πρώτες που προσελήφθησαν ως βοηθοί σύνταξης.
Αυτή ήταν και η αρχή της καριέρας της στη δημοσιογραφία μόδας. Ήδη από τότε έλεγε στους συναδέλφους της ότι ήθελε να γίνει συντάκτρια της Vogue!

annwintour2.jpg

Μετά από διαρκείς διαφωνίες με την αντίπαλό της, Min Hogg, παραιτήθηκε από το περιοδικό και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με τον τότε σύντροφό της, το δημοσιογράφο Jon Bradshaw.

Tο 1975 εργάστηκε ως Junior Fashion Editor στο Harper’s Bazaar με έδρα της τη Νέα Υόρκη. Φαίνεται, όμως, πως ο ιδέες της για τις φωτογραφήσεις παραήταν καινοτόμες, οδηγώντας στην απόλυσή της από τον εκδότη Tony Mazzola, μετά από μόλις εννέα μήνες.

Το 1980 ανέλαβε τη θέση της αρχισυντάκτριας μόδας στο νέο γυναικείο περιοδικό Savvy, σκοπός του οποίου ήταν να απευθυνθεί σε γυναίκες καριέρας που είχαν οικονομική ανεξαρτησία.

Οι ιδιαίτερες φωτογραφήσεις που οργάνωνε, ξεκίνησαν να τραβούν την προσοχή, κάνοντας έτσι τον αρχισυντάκτη Edward Kosner να λυγίζει τους άκαμπτους κανόνες του, ώστε εκείνη να μπορεί να έχει την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων και να εισχωρεί σε άλλους τομείς του περιοδικού. 

Λίγα χρόνια αργότερα, η Anna Wintour ξεκίνησε να εργάζεται για τη Vogue. Το ημερολόγιο έδειχνε 1983. 
Εκείνη την περίοδο, άρχισε να βγαίνει με τον παιδοψυχολόγο David Shaffer, τον οποίο γνώριζε από το Λονδίνο και με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1984 και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Charles και την Katherine.

annwintour.jpg

Το 1985, η Wintour ανέλαβε για πρώτη φορά την αρχισυνταξία της Vogue, στη Βρετανική εκδοχή της!
«Υπάρχει ένας νέος τύπος γυναίκας εκεί έξω. Ενδιαφέρεται για τις επιχειρήσεις και το χρήμα. Δεν έχει πλέον χρόνο να διαθέσει στα ψώνια. Θέλει να ξέρει τι, γιατί και πότε και πώς», είπε η Anna Wintour σε συνέντευξή της στην Evening Standard.

Δέκα μήνες αργότερα, η Anna Wintour ανέλαβε την αρχισυνταξία της Αμερικανικής Vogue. 

Το πρώτο τεύχος της Αμερικανικής Vogue, που έφερε την υπογραφή της, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1988, με μια φωτογραφία του Peter Lindbergh, στην οποία η 19χρονη τότε Michaela Bercu φορούσε ξεβαμμένα τζιν αξίας μόλις 50 δολαρίων και ένα τζάκετ κεντημένο με κοσμήματα, δια χειρός Christian Lacroix, αξίας 10.000 δολαρίων. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ένα μοντέλο στο εξώφυλλο της Vogue εμφανιζόταν να φοράει τζιν!

Το 2013 ο όμιλος Conde Nast έδωσε στη Wintour την καλλιτεχνική διεύθυνση όλων των περιοδικών του, έχοντας παράλληλα και τη θέση της στη Vogue. Τον Ιανουάριο του 2014, το Metropolitan Museum of Art έδωσε το όνομα της Wintour στο τμήμα Κοστουμιών του, το οποίο εγκαινίασε τον Μάιο η Michelle Obama.

Τέλος η Wintour, λατρεύεται ξεκάθαρα και δικαίως, μιας και είναι από τους ελάχιστους που διοικεί ένα επιτυχημένο περιοδικό το 2016. Εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο δυνατούς ανθρώπους στο χώρο της μόδας, δημιουργεί τις τάσεις που οι άλλοι ακολουθούν και αναδεικνύει νέους ανερχόμενους σχεδιαστές!

ann3.jpg