Μας μιλάει για το Exodos, την δωρεάν εφαρμογή που έχει ως στόχο να λύσει το πρόβλημα της οργάνωση εξόδου με την παρέα σου.


Οι εποχές αλλάζουν γρήγορα. Σε εποχές που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και φυσικά ούτε εφαρμογές, με 2-3 τηλέφωνα κανόνιζες με την παρέα σας το που θα βρεθείτε. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Περισσότερες επιλογές για έξοδο, μεγαλύτερες παρέες, περισσότερα τα «προβλήματα» συνεννόησης ως προς την έξοδο. Οι Γιάννης Λιάκος, Κωνσταντίνος Μανωλιός, Αλέξανδρος Πάτρας, μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες, διαπίστωσαν το πρόβλημα και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Exodos, την δωρεάν εφαρμογή που έχει ως στόχο να λύσει το πρόβλημα της οργάνωση εξόδου με την παρέα σου. Για το Exodos, εκ μέρους της ομάδας, μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Μανωλιό. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το ερέθισμα ήρθε από τις δικές μας προσπάθειες οργάνωσης της παρέας μας. Το κυριότερο πρόβλημα ήταν να καταλήξουμε στο μαγαζί της εξόδου και κυρίως το βάρος έπεφτε στο άτομο που έπαιρνε τον ρόλο του οργανωτή. Σε μεγαλύτερες παρέες είναι πολύ χρονοβόρο να συνεννοηθείς με όλους. Έτσι σκεφτήκαμε να φτιάξουμε κάτι που να κάνει την διαδικασία πιο γρήγορη και να αναλαμβάνει τον ρόλο του οργανωτή. Στην αρχή προσπαθούσαμε να φτιάξουμε κάτι που να εξυπηρετεί εμάς και τους γνωστούς μας. Δοκιμάσαμε διάφορες παραλλαγές της λειτουργικότητας μέχρι να εξελιχθεί στη σημερινή του μορφή. Σε αυτή τη πορεία μάθαμε πολλά και εμείς οι ίδιοι.
 
Αρχικά απευθυνόμαστε σε όλες τις παρέες. Αυτό που προσπαθούμε να παρέχουμε είναι μια απλή και ολοκληρωμένη λύση για να μπορεί κάποιος να οργανώσει μια έξοδο εύκολα. Η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα στον καθένα να προσκαλέσει τους φίλους του, να επιλέξουν ανάμεσα από μια λίστα με τα μαγαζιά της περιοχής τους  καθώς και να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους. Στο τέλος όλοι ειδοποιούνται για το αποτέλεσμα, αλλά και έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως την ώρα, διεύθυνση κ.ά. συγκεντρωμένα σε ένα όμορφο περιβάλλον. Επομένως το όφελος για μια παρέα είναι να γίνεται η διαδικασία αυτή ευκολότερα και πιο ευχάριστα.
 
Στόχος μας είναι να υιοθετηθεί η ιδέα από το κοινό ώστε η εφαρμογή να γίνει ένα χρήσιμο για όλους εργαλείο. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, έχουμε δημοσιεύσει την έκδοση για android και επόμενος στόχος είναι η έκδοση iOS για την οποία και δουλεύουμε. Στο μέλλον οραματιζόμαστε το exodos να είναι ο πρωταρχικός τρόπος για να κανονίζει κανείς τις εξόδους του. Αυτό προϋποθέτει την εξέλιξη του σε ένα ολοκληρωμένο πρακτικό προϊόν πράγμα που αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

exodos2.jpg


 
Αν και δεν έχουμε ζήσει οι ίδιοι τον τρόπο εργασίας του παρελθόντος είναι εύκολο να δει κανείς τις διαφορές. Η τωρινή τεχνολογική ανάπτυξη και κυρίως το διαδίκτυο έχουν φέρει μια τεράστια επανάσταση στον τρόπο δουλείας και πλέον πολλές δουλείες μπορούν να γίνουν και από απόσταση. Αυτή την στιγμή το exodos αποτελείται από μια ομάδα τριών ατόμων. Λόγω του ότι δεν έχουμε γραφεία, εργαζόμαστε όλοι εξ αποστάσεως και συγκεκριμένα από τρεις διαφορετικές πόλεις. Σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για συντονισμό, αλλά η συστηματική και συνεχής επικοινωνία της ομάδας αντισταθμίζει την απόσταση. Σαφώς η διαδικασία θα ήταν ευκολότερη αν βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο, όμως δεν είναι λόγος για να γίνει εμπόδιο στους στόχους μας.

exodos3.jpg


Η αλήθεια είναι ότι σκέφτεσαι πολλές φορές αν αξίζει η όχι να το προσπαθήσεις, αλλά νομίζω αυτό θα συνέβαινε ακόμα και υπό τις καλύτερες συνθήκες. Υπάρχουν σίγουρα πολύ καλύτερα μέρη από την Ελλάδα αλλά υπάρχουν και πολύ χειρότερα και αυτό πολλές φορές το ξεχνάμε. Αν θέλεις το προϊόν σου να επεκταθεί σε παγκόσμιες αγορές η Ελλάδα δε προσφέρει κίνητρα για να κρατήσεις την έδρα σου εδώ. Είναι κάτι το οποίο είναι κακό και θα έπρεπε να αλλάξει γιατί η Ελλάδα χάνει σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομία. Πολλές εταιρίες ίσως να μην επιβίωναν αν δεν μεταφέραν την έδρα τους στο εξωτερικό, παρόλα αυτά υπάρχει ένα επικριτικό κλίμα για όσους τελικά αποφασίζουν να μετακομίσουν έξω. Αντί να ρωτάμε γιατί ίδρυσες ή μετέφερες την εταιρία σου στο εξωτερικό κάλο είναι να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ως χώρα τι πρέπει να αλλάξουμε για να μην αναγκάζονται οι εταιρείες να φεύγουν έξω προκειμένου να επιβιώσουν στην παγκόσμια αγορά.

Ο ανταγωνισμός πλέον έχει ανέβει κατακόρυφα οπότε πρέπει οι τεχνολογικές επιχειρήσεις να μάθουν να προσαρμόζονται γρήγορα και να μη μένουν στάσιμες. Αυτό όμως είναι κάτι καλό γιατί τελικώς παράγονται καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο πλέον να διαφημιστείς στο διαδίκτυο μιας και έχουν αρχίσει όλοι να το χρησιμοποιούν για διαφήμιση και από την άλλη, οι χρήστες έχουν συνηθίσει να φιλτράρουν τις διαφημίσεις οπότε πρέπει να βρεις τον τρόπο να τους τραβήξεις την προσοχή. Αυτές είναι οι δυο κυριότερες προκλήσεις.

Αν γυρνάγαμε πίσω αυτό που θα αλλάζαμε θα ήταν να βγάλουμε πιο γρήγορα μια πρώτη έκδοση του προϊόντος και ας είχε προβλήματα. Όσο πιο γρήγορα το κάνεις τόσο πιο γρήγορα εξελίσσεται αντί να προσπαθείς να φτιάξεις κάτι τέλειο πρώτα. Όμως αυτό είναι εύκολο να το πεις τώρα, περάσαμε κάποια στάδια που ήταν απαραίτητα και βοήθησαν και εμάς τους ίδιους να αποκτήσουμε εμπειρία και να εξελιχθούμε. Μελλοντικά βλέπουμε τους εαυτούς μας να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που μας εξιτάρουν και μας κάνουν να παθιαζόμαστε, είτε αυτό είναι το exodos είτε κάτι καινούργιο, πλέον με πολύ περισσότερη εμπειρία.

Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες, είτε σε κρίση είτε σε περιόδους τεράστιας ανάπτυξης. Το θέμα είναι να τις βρει κάνεις, για να τις βρεις ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Καμία φορά χρειάζεται και τύχη αλλά πότε δε θα σου χτυπήσει η ευκαιρία την πόρτα όταν κάθεσαι άπραγος. Η καλύτερη συμβουλή από εμάς θα ήταν για τον οποιοδήποτε να αφοσιωθεί στους στόχους του και να δουλέψει σκληρά για αυτούς. Όταν ακολουθείς αυτό που πραγματικά θέλεις τον βρίσκεις τον δρόμο. Ιδανικά να ξυπνάς κάθε πρωί και να είσαι χαρούμενος για τη δουλεία που έχεις να κάνεις και τα υπόλοιπα θα έρθουν. Πρέπει να μάθεις όμως και να εξελίσσεσαι και να προσαρμόζεσαι στις ανάγκες που υπάρχουν.

https://exodosapp.com

 

exodos4.jpg