Μας μιλάει για την Brite Solar, που θέλει να βρει την λύση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των θερμοκηπίων.


Στο youthplatform.gr συνήθως κάνουμε συνεντεύξεις από νέους επιχειρηματίες. Κατά περιόδους κάνουμε και συνεντεύξεις και με «νέους» στο πνεύμα, που βρίσκουν νέα προϊόντα, νέες αγορές, καινοτομίες με σκοπό να ανταπεξέλθουν στο εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Brite Solar αναπτύσσει τεχνολογία ηλιακού γυαλιού 3ης γενιάς (διαφανές γυαλί που παράγει ενέργεια με το ηλιακό φως και στοχεύει στις αγορές θερμοκηπίων και γυάλινων κτηρίων). Για την Brite Solar μιλήσαμε με τον Νικόλαο Κανόπουλο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το ερέθισμα για την ίδρυση της επιχείρησης ήταν να βρούμε την λύση του προβλήματος του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των θερμοκηπίων τα οποία είναι η τεχνολογική λύση για την παραγωγή τροφής σε ικανές ποσότητες ώστε να θρέψουν τον προβλεπόμενο πληθυσμό των 9 δισεκατομμυρίων  ανθρώπων το 2050. Οι προσδοκίες που είχαμε ήταν η εύρεση της τεχνολογικής λύσης και η μαζική παραγωγή προϊόντων που βασίζονται σ’ αυτήν.

britesolar4.jpg
 
Απευθυνόμαστε στους κατασκευαστές θερμοκηπίων και επίσης στους κατασκευαστές παραθύρων και προσόψεων κτιρίων. Το όφελος από τα προϊόντα μας είναι ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, και φυσικά η μείωση των ρύπων που επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον.

britesolar3.jpg


 
Οι στόχοι και το όραμα της επιχείρησης είναι να είμαστε σε μαζική παραγωγή το 2019 και listed στην χρηματαγορές μέχρι το 2022.

britesolar5.jpg 
Είναι πολύ διαφορετικός πια ο τρόπος δουλειάς σε σχέση με το παρελθόν.  Είμαστε 15 άτομα και δουλεύουμε Ελλάδα – Ολλανδία – Κίνα.  Η τεχνολογία των επικοινωνιών και το διαδίκτυο κάνουν την διασπορά εργαζομένων, που απαιτείται να συνεργάζονται, εφικτή.
britesolar2.jpg

 

Η χώρα μας δυστυχώς είναι εχθρική προς τις νέες επιχειρήσεις.  Η καθημερινότητα έχει πολλές απαιτήσεις για την δημιουργία «χαρτιών» που δεν αποσκοπούν σε τίποτα ουσιαστικό πλην της εκπλήρωσης συχνά ανούσιων γραφειοκρατικών απαιτήσεων.  Χρηματοδότηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη για τις νέες επιχειρήσεις και το τραπεζικό σύστημα δυσλειτουργικό. Δεν σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε αλλά κάναμε και κάνουμε ενέργειες για μεταφορά των πιο πολυπληθών λειτουργιών της εταιρείας στο εξωτερικό.
 
Ως σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις θεωρώ ότι είναι το νομικό και πολιτικό πλαίσιο της χώρας που είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.
 
Γύρισα στην Ελλάδα πριν από 9 χρόνια, μετά από 30 χρόνια στις ΗΠΑ. Αν ήξερα αυτά που ξέρω τώρα, ή δεν θα γύριζα, ή δεν θα έκανα επιχείρηση εδώ.
 
Εγώ δεν βλέπω ευκαιρίες στον κλάδο μας λόγω κρίσης, αλλά ούτε και στον χώρο εργασίας. Η μόνη ευκαιρία, κατά τη γνώμη μου, είναι η συνειδητοποίηση, από το πολιτικό σύστημα, του πεπαλαιωμένου και μη λειτουργικού επιχειρηματικού μοντέλου και η ανάγκη της αλλαγής του με την ελπίδα να πάει η χώρα μπροστά και να ξεκολλήσει από την μιζέρια στην οποία βρίσκεται για 8 χρόνια τώρα.
 
www.britesolar.com