Μας μιλάει για την Geabit, το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση της καλλιέργειας.


Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε ο τελικός του διαγωνισμού “Israel at 70: Innovation at its Best 2018” για νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Νικήτρια αναδείχτηκε η Geabit που παρουσίασε το πρώτο σύστημα "τεχνητής νοημοσύνης" για την παρακολούθηση της καλλιέργειας, μια συσκευή που επιτρέπει στον παραγωγό να παρακολουθεί εξ’ αποστάσεως τη θερμοκρασία, την υγρασία, τις καιρικές συνθήκες, βοηθώντας να αυξήσει τη σοδειά του. Για την Geabit μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Καραθάνο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Ζω σε μια κοινωνία με αρκετούς αγρότες. Ξέρω τι είναι να χάνεις την σοδειά σου και ακόμη χειρότερα όλη την περιουσία σου από μια ασθένεια ή λόγω κακού ποτίσματος. Η γεωργία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για το μέλλον της ανθρωπότητας, παρόλα αυτά δεν ακολουθεί ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη σε σχέση με άλλους τομείς. Θέλοντας λοιπόν να βοηθήσω τους αγρότες να αυξήσουν την σοδειά τους με λιγότερες έννοιες και πόρους, αποφάσισα να φτιάξω κάτι που θα αξιοποιούσε υπάρχουσες τεχνολογίες για να γίνει ο απόλυτος βοηθός και φίλος του αγρότη και παράλληλα να ωθήσει την γεωργία να μπει σε μια νέα, τεχνολογικά προηγμένη και πιο βιώσιμη εποχή.
Geabit2.jpg


Απευθυνόμαστε κυρίως σε αγρότες. Έχουμε αναπτύξει το πρώτο σύστημα παρακολούθησης καλλιέργειας, το οποίο επιτρέπει στον αγρότη να ξεκλειδώσει όλη την δυναμική της καλλιέργειας του, που πολλές φορές αυτό ισοδυναμεί με έως και 50% αύξηση στη σοδειά του. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργούμε συσκευές που παρακολουθούν και αναλύουν συνεχώς την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών. Η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος και στον αέρα και προσφέρει συμβουλές στον αγρότη για το πως θα μεγιστοποιήσει τη σοδειά του, θα μειώσει το ρίσκο του και περιορίσει την περιττή χρήση χημικών, ενέργειας και νερού. Ουσιαστικά, έχουμε βρει τον τρόπο για να μπορεί ο αγρότης να πετύχει την τέλεια και ιδανική ανάπτυξη του φυτού και του καρπού. Παρόλα αυτά μεγάλο όφελος έχει και ο καταναλωτής καθώς με την τεχνολογία μας ο αγρότης μπορεί να αυξήσει τη σοδειά του με πιο βιώσιμες για τον πλανήτη μεθόδους, μειώνοντας τη χρήση νερού και χημικών.

Geabit3.jpg
 
Είμαστε αφοσιωμένοι στην δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης που θα βοηθά το αγρότη στο να παράγει μεγαλύτερη σοδειά με λιγότερο νερό, με λιγότερη ενέργεια και με μικρότερη χρήση χημικών ουσιών. Πιστεύουμε ότι το μέλλον της γεωργίας πρέπει να είναι βιώσιμο, να καλλιεργούμε δηλαδή με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Πιστεύουμε ότι έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την ανθρωπότητα, μιας και όλα ξεκινούν από την γεωργία.
 
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας την τελευταία δεκαετία είναι αρκετά δύσκολη. Μπορεί το κράτος να μην βοηθά και να μην υποστηρίζει έμπρακτα τους νέους και την νεοφυή επιχειρηματικότητα, παρόλα αυτά όμως πιστεύω πως υπάρχουν ευκαιρίες για όποιο θέλει να κυνηγήσει κάτι καλύτερο.
 
Η μεγαλύτερη σύγχρονη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, που είναι στο χώρο της τεχνολογίας, είναι το να καταφέρεις να μένεις πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό με το μικρότερο δυνατό κόστος έρευνας και ανάπτυξης.

Geabit4.jpg


 
Δεν πιστεύω πως θα άλλαζα κάτι εάν θα μπορούσαν να γυρίσω πίσω στον χρόνο, γιατί ακόμη και από τα λάθη αποκτάς πολύτιμες γνώσεις για το μέλλον, στο οποίο θέλω να είμαι πιο σοφός και ευτυχισμένος.

www.geabit.com