Μας μιλάνε για το ReGeneration, το πρωτοποριακό πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης για νέους πτυχιούχους.


Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του brain drain έχει σημειώσει και συνεχίζει να σημειώνει κατακόρυφη αύξηση της τάσης των ταλαντούχων νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα μας για να αναζητήσουν στο εξωτερικό επαγγελματικές ευκαιρίες. Αφορμή γι’ αυτό αποτελούν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τα τελευταία χρόνια ως απόρροια της κρίσης. Οι εργοδότες πλέον αναζητούν υποψηφίους με γνώμονα τα soft skills και όχι αποκλειστικά την  εξειδίκευση, με το ενδιαφέρον της αγοράς να εστιάζει στο να προσλαμβάνει προσωπικότητες και όχι απλώς δεξιότητες. «Hire character -Τrain skills», σημείωσε χαρακτηριστικά η ομάδα του ReGeneration, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μας και εξηγώντας μας ότι το ιδανικό προφίλ του ταλαντούχου νέου είναι ένας συνδυασμός. Ο συνδυασμός δεξιοτήτων που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν και διαπροσωπικών ικανοτήτων επικοινωνίας, προσωπικών πεποιθήσεων, της συνολικής προσέγγισης για την ζωή και την εργασία, της συναισθηματικής του νοημοσύνης και των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του.
Το ReGeneration, λοιπόν, είναι ένα πρόγραμμα που κάνει ακριβώς αυτό: γεφυρώνει το κενό που υπάρχει μεταξύ νέων ταλαντούχων πτυχιούχων και των εταιρειών που δυσκολεύονται να βρουν στους σημερινούς αποφοίτους τις δεξιότητες που θεωρούν απαραίτητες. Γι’ αυτό το λόγο και για άλλους πολλούς, το πρωτοποριακό πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που απευθύνεται σε ταλαντούχους νέους πτυχιούχους όλων των ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να ξεχωρίσουν στην Ελλάδα, τράβηξε την προσοχή μας.
Πριν από λίγο καιρό γνωρίσαμε την ομάδα του ReGeneration λίγο καλύτερα, όταν το πρόγραμμα ανέβηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για να ολοκληρώσει ένα διήμερο training και στην πόλη μας. Με την ευκαιρία αυτή, μιλήσαμε με την ομάδα του ReGeneration σχετικά με τους σκοπούς του προγράμματος, τα οφέλη για τους συμμετέχοντες, τις επιχειρήσεις καθώς και το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το "brain drain". Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπαν στον Παναγιώτη Λουκά.

1) Ποιος είναι ο σκοπός του ReGeneration;

Το ReGeneration, το πρωτοποριακό πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης δημιουργήθηκε στην Ελλάδα της κρίσης με σκοπό αρχικά να συμβάλλει στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας αλλά και του φαινομένου του brain drain, ενώ στα 4 χρόνια ζωής του έχει καταφέρει να γίνει η μοναδική ολοκληρωμένη πλατφόρμα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Αποτελεί μια ενέργεια
των Global Shapers Athens Hub (πρωτοβουλία του World Economic Forum) και έχει ως στόχο να να γεφυρώσει το κενό μεταξύ νέων ταλαντούχων πτυχιούχων και των εταιρειών που δυσκολεύονται να βρουν στους σημερινούς αποφοίτους τις δεξιότητες που θεωρούν απαραίτητες. Μέσα από το πρόγραμμα, νέοι πτυχιούχοι, έως 29 ετών και με 0-3 χρόνια προϋηρεσία μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας σε εταιρείες στην Ελλάδα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν προσωπικά και επαγγελματικά μέσα από 64 ώρες εκπαίδευσης, 25 ώρες εθελοντικής προσφοράς σε επιλεγμένες ΜΚΟ καθώς και πρόγραμματα mentoring. Αυτό που ξεκίνησε σαν μια ιδέα μερικά χρόνια πριν, έχει καταφέρει να αφήσει σταδιακά αλλά σταθερά το αποτύπωμά του στην ελληνική κοινωνία: 500 προσλήψεις, 180 συνεργαζόμενες εταιρείες, 13.000 ώρες εκπαίδευσης, 34.500 ώρες κοινωνικής προσφοράς, 5 βραβεία HR, ενώ πρόσφατα το πρόγραμμα απέσπασε «χρυσή» διάκριση στην κατηγορία «Εκπαίδευση/Δια βίου μάθηση» στα Education Leaders Awards. Και συνεχίζουμε…
Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την υποστήριξη οργανισμών που πίστεψαν από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουν να στηρίζουν έμπρακτα το πρόγραμμα, όπως η Coca-Cola, το Ίδρυμα της Coca-Cola, η Ελληνική Πρωτοβουλία και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ReGeneration2.jpg

 

2) Ποιες είναι οι διαφορές του με άλλα προγράμματα πρακτικής άσκησης;

Χαιρόμαστε που μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ότι το ReGeneration δεν ανταγωνίζεται άλλα προγράμματα πρακτικής άσκησης, καθώς δεν είναι ένα από αυτά! Το ReGeneration, έχει καταφέρει να είναι το μοναδικό, ολοκληρωμένο πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για νέους πτυχιούχους που θέλουν να ξεκινήσουν δυναμικά την καριέρα τους στη χώρα μας. Ωστοσο αυτό που κάνει το πρόγραμμα να ξεχωρίζει είναι ότι δεν εφησυχάζει ποτέ! Ετσι, ενώ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία, παραμένει δημιουργικά και εποικοδομητικά «ανήσυχο» και πρωτοπορεί, επενδύοντας διαρκώς σε καινοτόμους πυλώνες που αφορούν κυρίως στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση των νέων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάστηκε και η νέα στρατηγική του προγράμματος, που εστιάζει στην εξειδικευμένη εκπαίδευση, ώστε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τις εταιρείες να εντοπίσουν τους ιδανικούς υποψηφίους για τη στελέχωση του δυναμικού τους. Έχοντας εντοπίσει λοιπόν την ανάγκη να καλυφθεί το κενό μεταξύ διαθέσιμων θέσεων σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς εργασίας και κατάλληλα καταρτισμένων υποψηφίων, δημιουργήσαμε το ReGeneration Academy. Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει στοχευμένους κύκλους, οι οποίοι πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου, ανάμεσα στους γενικούς κύκλους του ReGeneration. Η εκκίνηση έγινε πιλοτικά το 2017 με το ReGeneration Coding School powered by kariera.gr, το πρώτο πρόγραμμα εκμάθησης Java προγραμματισμού στην Ελλάδα, για junior developers. Και επειδή τα νούμερα είναι σημαντικά, αξίζει να αναφέρουμε πως το 93% των συμμετεχόντων, των δικών μας ReGenerators, σήμερα απασχολείται στον κλάδο του προγραμματισμού, σε 26 καταξιωμένες εταιρείες της ελληνικής αγοράς. Η επιτυχία του ReGeneration Academy συνεχίστηκε και φέτος με δυο από τους πιο ραγδαία εξελισσόμενους και σε συνεχόμενη ζήτηση τομείς της αγοράς, το Digital Marketing και Data Science & Data Engineering. Συνδυάζοντας το μοναδικό DNA και την τεχνογνωσία του ReGeneration με τη βαθιά γνώση και εμπειρία συνεργατών που ηγούνται εξειδικευμένων προγραμμάτων της αγοράς, το ReGeneration προχώρησε σε στρατηγικές συνεργασίες για το λανσάρισμα δύο ReGeneration Academies: Digital Marketing Young Practitioners powered by Excelixi και Data Science & Data Engineering powered by Code.Hub, αντίστοιχα.

ReGeneration3.jpg


3) Σε ποιες εταιρείες απευθύνεται το ReGeneration;

Σε εταιρείες που είναι πρόθυμες να δώσουν μία ευκαιρία εξέλιξης στα νέα ταλέντα της χώρας μας, από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις μέχρι μικρομεσαίες εταιρείες  και start ups. Εταιρείες που ψάχνουν υψηλού επιπέδου υποψηφίους και μέσω του προγράμματος μπορούν να ωφεληθούν ουσιαστικά μέσω της πρόσβασής τους στην πιο δυναμική και πολυποίκιλη βάση νέων, ταλαντούχων πτυχιούχων. Μέχρι και σήμερα, 181 εταιρείες έχουν πιστέψει στο πρόγραμμα και έχουν εμπιστευθεί ReGenerators για τη στελέχωση διαφόρων θέσεων, κάτι που αποδεικνύεται και εμπράκτως μέσα από τις διαρκείς ανανεώσεις συνεργασίας -σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%- των υποψηφίων με τις εταιρείες. Μέρα με τη μέρα μεγαλώνουμε και παραμένουμε ανοιχτοί στη δημιουργία νέων σχέσεων με εταιρείες υψηλού κύρους και με όλους όσους θέλουν να μοιραστούν το όραμα και την προσπάθεια του ReGeneration να αλλάξει αναπτυξιακά το πρόσημο της νεανικής ανεργίας στην ελληνική αγορά.

4) Ποια θα είναι τα οφέλη για τους συμμετέχοντες και για τις επιχειρήσεις;

Το κέρδος είναι αμφότερο. Σε ότι αφορά στους υποψηφίους μας, το ReGeneration είναι ένα σκαλοπάτι για τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, μια διέξοδος ευκαιριών, το κλειδί για να ανοίξει μπροστά τους η πόρτα της αγοράς, να εξελιχθούν όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και προσωπικά, μέσω μιας σειράς δράσεων που προσφέρει. Με συνοδοιπόρο και στρατηγικό μας συνεργάτη την OTE Academy, προσφέρουμε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα training κυρίως σε soft skills, που επιτρέπει στον ReGenerator να αναπτύξει ικανότητες και δεξιότητες με βάση τις ανάγκες της αγοράς που διαρκώς μεταβάλλεται. Ένα δεύτερο και πολυσήμαντο όφελος για κάθε υποψήφιο είναι η εμπειρία του mentoring. Σκεφτείτε λίγο πόσο διαφορετικά θα κάνατε κάποια πράγματα αν είχατε κάποιον από την ίδια την αγορά να σας προετοιμάσει στα πρώτα σας επαγγελματικά βήματα. Αυτή λοιπόν την εμπειρία την κρίνουμε καίρια και με βάση το feedback που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα από τα παιδιά, η αξιολόγησή μας είναι αληθής. Μέσα από την εμπειρία του προγραμματος mentoring, το οποίο υλοποιούμε σε συνεργασία με το Job-Pairs, κάθε υποψήφιος του προγράμματος έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά έμπειρους επαγγελματίες της αγοράς που ενδιαφέρεται να εξειδικευτεί, να συνδεθεί μαζί τους, να λύσει τις απορίες του και να προετοιμαστεί ουσιαστικά για την επαγγελματική του πορεία. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός τα πλεονεκτήματα του εθελοντισμού που παρέχει το πρόγραμμα σε κάθε υποψήφιο. Η δύναμη της κοινωνικής προσφοράς δεν αντανακλάται μόνο στην κοινωνία αλλά κυρίως στα άτομα που την προσφέρουν. Και εμείς θέλουμε οι υποψήφιοι μας να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα του εθελοντισμού στην ανάπτυξη συμπεριφορών αλλά και δεξιότητων τόσο στην προσωπική όσο και την επαγγελματική τους ζωή. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε δημιουργήσει, σε συνεργασία με την ethelon ένα ειδικό application που επιτρέπει σε κάθε υποψήφιο μας να ανακαλύψει το είδος της ΜΚΟ που του ταιριάζει με βάση τα ενδιαφέροντα του, ώστε η εμπειρία της κοινωνικής εργασίας να είναι διπλάσια κερδοφόρα και αποδοτική.
Αναφορικά με τις εταιρείες, θεωρούμε ότι το ReGeneration τους δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουν το κοινωνικό τους προφίλ, συμβάλλοντας και εκείνοι ως οργανισμοί στη μείωση της νεανικής ανεργίας. Μέσα από το πρόγραμμα, μπορούν να επενδύσουν στη νέα γενιά και να επιτρέψουν στα νέα ταλέντα να παραμείνουν στην Ελλάδα, μια ενέργεια που έχει ουσιαστικό και απτό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εξίσου ωφέλιμη είναι η εξοικονόμηση πόρων αναζήτησης ανθρώπινου δυναμικού που προσφέρει το ReGeneration στις επιχειρήσεις. Μια win-win σχέση που χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, επιτρέπει στις εταιρείες να επιλέξουν και να στελεχώσουν επιχείρησή τους με τους καλύτερους προς απορρόφηση υποψηφίους. Δεδομένης της απαιτητικής διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων του προγράμματος, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εύκολα και γρήγορα μέσα από ένα pool νέων ταλέντων, τους πιο κατάλληλους και «ποιοτικούς» υποψηφίους της αγοράς, και όλα αυτά χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση απέναντι στο πρόγραμμα


5) Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το brain drain.

Η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό, ή το λεγόμενο «brain drain, απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις και πανεπιστημιακούς, To ReGeneration δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην καταπολέμηση τόσο της νεανικής ανεργίας όσο και του φαινομένου του ‘brain drain’, επενδύοντας σε όλα αυτά τα παιδιά που επιμένουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, προσπαθώντας και κοπιάζοντας διπλά να χτίσουν την επαγγελματική πορεία που ονειρεύονται. Η απάντηση στη λύση του προβλήματος για εμάς είναι μια: η σωστή αξιοποίηση των ταλέντων της χώρας μας και η απορρόφησή τους στις κατάλληλες θέσεις εργασίας. Είμαστε μία χώρα με σπουδαίους νέους αρκεί να τους εντοπίσουμε και να τους αξιοποιήσουμε όπως τους αξίζει, προσφέροντας τους όχι μόνο επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά και τη δυνατότητα προσωπικής εξέλιξης μέσω εκπαίδευσης. Αυτός ήταν και ο λόγος δημιουργίας του ReGeneration Academy όπως αναφέραμε. Επενδύοντας στη στοχευμένη εκπαίδευση, πιστεύουμε ότι γεφυρώνεται το κενό μεταξύ διαθέσιμων θέσεων και καταρτισμένων υποψηφίων, δημιουργώντας τις κατάλληλες ευκαιρίες εργασίας και απορρόφησής τους στις αρμόδιες θέσεις, δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα τους εμπνεύσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνουν στην χώρα.

ReGeneration5.jpg


6) Πρόσφατα επισκεφτήκατε τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά; Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

Ήταν μεγάλη μας χαρά που φέτος ταξιδέψαμε για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, ένα ταξίδι που ονειρευόμασταν αρκετό καιρό τώρα. Έξι κύκλους μετά, το ReGeneration, στο πλαίσιο της γεωγραφικής του επέκτασης και στρατηγικής του ανάπτυξης, επισκέφτηκε την συμπρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες του προγράμματος  να  απορροφηθούν σε εταιρείες της πόλης τους ή της ευρύτερης περιοχής, διεκδικώντας παράλληλα δυναμικά το μέλλον τους στην Ελλάδα. Ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό διήμερο 16 ωρών, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς και αποτέλεσε την έναρξη της συνολικής εκπαίδευσης των επιτυχόντων του  τελευταίου κύκλου που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές, προετοιμάζοντάς τους για μια δυναμική ένταξη στην αγορά εργασίας.
Η όλη εμπειρία ήταν μοναδική και πολύ διαφορετική από όσο έχουμε συνηθίσει στην Αθήνα. Αν και πάντα το απολαμβάνουμε το ίδιο,  αυτή η «παρθενική» μας επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη  μας έφερε πιο κοντά από ποτέ στους υποψηφίους μας. Γνωριστήκαμε, γίναμε μια παρέα, μοιραστήκαμε αγωνίες, εμπειρίες και ζήσαμε ένα διήμερο γεμάτο motivational speeches, πληροφορίες και συμβουλές από καταξιωμένα στελέχη της αγοράς, και πολλά γέλια. Μας εντυπωσίασε η όρεξη, το πάθος, η διάθεσή, το κέφι, η δίψα τους να αρπάξουν την εμπειρία του ReGeneration και να την αξιοποιήσουν στο μέγιστο. Μιλώντας μαζί τους παραδέχτηκαν ότι δυστυχώς οι ευκαιρίες να εκτεθούν και να συμμετέχουν σε παρόμοια workshops ή  trainings λόγω γεωγραφικής θέσης είναι λιγότερες και περιορισμένες. Αυτή είναι μια εικόνα που θέλουμε σαν ReGeneration να αλλάξουμε, γι’ αυτό και θα καθιερώσουμε αυτή μας την επίσκεψη στη Β. Ελλάδα. Για όλα εκείνα τα γεμάτα ταλέντα παιδιά που ανακαλύπτουν, που διεκδικούν ευκαιρίες και που αξίζουν πραγματικά να ξεχωρίσουν.

ReGeneration4.jpg

 

7) H κρίση δημιουργεί ευκαιρίες; Ποια είναι η άποψη σας και τι είδους συμβουλή θα μπορούσατε να δώσετε σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας;

Οι ευκαιρίες υπάρχουν πάντα, ακόμη και σε μια ομολογουμένως ασταθή αγορά εργασίας, αρκεί να μπορείς να τις εντοπίσεις και, πολύ πιο σημαντικό, να ξέρεις πώς να τις δημιουργείς. «Κλειδί» για εμάς αποτελεί η ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων ώστε να μπορούν να κατανοούν και να προσαρμοστούν ανάλογα, στις νέες προσταγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η καινοτομία, για παράδειγμα, είναι βασικός άξονας των δραστηριοτήτων των περισσότερων επιχειρήσεων σήμερα, με τη δημιουργία νέων μορφών απασχόλησης, προϊόντων και υπηρεσιών να αποτελούν πλέον ένα σημαντικό γρανάζι του επιχειρείν. Επομένως, οι νέοι θα πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται και να επενδύουν σε εκείνες τις δεξιότητες που συνάδουν με τις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Το μυστικό είναι να μην εφησυχάζεις ποτέ, αλλά να εξελίσσεσαι και να κυνηγάς τα όνειρα και τους στόχους σου. Παρατηρώντας τις αλλαγές που γίνονται γύρω σου και τις ανάγκες του περιβάλλοντος, χρειάζεται να αναπτύσσεις ικανότητες, δεξιότητες και γνώσεις διαρκώς, ώστε να είσαι πάντα κατάλληλα εξοπλισμένος να ανταπεξέλθεις. Το κλειδί της επιτυχίας πάνω απ’όλα είναι να πιστεύεις στον εαυτό και τις ικανότητές σου, να επενδύεις στην εξέλιξή σου και να υπερασπίζεσαι τα όνειρά σου με κάθε τρόπο.

 

www.regeneration.gr