Μας μιλάνε για την ταινία μικρού μήκους #NotAlone που θα προβληθεί στο φετινό Comic-Con International.


Τα τελευταία χρόνια, ο κινηματογράφος προσπαθεί να ενσωματώσει τις τεχνολογικές εξελίξεις της επικοινωνίας και πιο συγκεκριμένα τα social media μέσα στις αφηγηματικές του συμβάσεις. Μια έφηβη κοπέλα βγάζει selfie και την ανεβάζει στα social media, αλλά σύντομα συνειδητοποιεί πως δεν είναι μόνη της. Μία υπερφυσική δύναμη ξυπνάει μέσα από ένα καταραμένο hashtag. Για το κεντρικό θέμα της ταινίας, την πορεία της και την συμμετοχή της στο Comic-Con International μιλήσαμε με τους Δημήτρη Τσακάλεα και Σωτήρη Πετρίδη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπαν στον Παναγιώτη Λουκά.
 
Ο Δημήτρης Τσακαλέας φοιτά στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ είναι κάτοχος του Filmmaking Certificate από το London Film Academy (Short Courses). Έχει εργαστεί ως παραγωγός σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν ταξιδέψει και βραβευθεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το 2016 ήταν ένας από τους επιλεγόμενους συμμετέχοντες για το Sarajevo Talents που διοργανώνει το φεστιβάλ του Sarajevo σε συνεργασία με το φεστιβάλ Βερολίνου.

Ο Σωτήρης Πετρίδης είναι υπ. Διδάκτορας του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ ασχολείται συστηματικά με το σενάριο και την παραγωγή ταινιών. Οι προηγούμενες ταινίες του ως σεναριογράφος/παραγωγός έχουν προβληθεί σε πάνω από 100 διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ταινίες του προβλήθηκαν στο Comic-Con International του San Diego.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία;

Σωτήρης Πετρίδης: Στη συγκεκριμένη ταινία, είναι από τις λίγες φορές που πρώτα καταστάλαξα στο μήνυμα που ήθελα να περνάει και ύστερα διαμόρφωσα την ιστορία στο μυαλό μου. Μέσα από το σενάριο του #NotAlone ήθελα μιλήσω για την τωρινή κατάσταση που επικρατεί στα social media και τους κινδύνους που υπάρχουν, αλλά μέσα από ένα μεταφυσικό πρίσμα και με τη βοήθεια των συμβάσεων του κινηματογραφικού τρόμου. Με το που ήταν έτοιμο το σενάριο, το έστειλα στον καλό φίλο μου και συνεργάτη, Δημήτρη Τσακαλέα, και ξεκινήσαμε αμέσως τις διαδικασίες παραγωγής της ταινίας.

Δημήτρης Τσακαλέας: Ο κόσμος των social media και ο τρόπος που επηρεάζουν τους ανθρώπους με ενδιαφέρει πολύ σαν θεματική. Όταν ο Σωτήρης ανέφερε την ιδέα για την ταινία αποφασίσαμε ότι θέλαμε να την κάνουμε! Η δυναμική της ταινίας με την γρήγορη διάρκειας της (βλέπε instragram story) ήταν ένας από τους λόγους που με γοήτευσαν!

NotAlone2.jpg


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές;

Δημήτρης Τσακαλέας: Το oversharing που κυριαρχεί στις νεότερες και όχι μόνο γενιές. Είμαι μέρος αυτού του φαινομένου και ακόμα με συναρπάζει αυτή η ανάγκη υπερέκθεσης στα social media.

Σωτήρης Πετρίδης: Όπως αναφέρει και ο Δημήτρης, θέλαμε να μιλήσουμε για τους κινδύνους του διαδικτύου και της υπερβολικής έκθεσής μας σε αυτό. Και τι καλύτερος τρόπος από το να περάσεις το νόημα μέσα από μία ταινία horror! Η άποψη μου είναι ότι οι ταινίες είδους είναι το καλύτερο μέσο σχολιασμού ενός σοβαρού θέματος. Μέσω μίας αλληγορίας περνάς το μήνυμα που θες χωρίς παράλληλα να φαίνεται ότι «τραβάς το αυτί» στους θεατές.

NotAlone4.jpg

 

Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Σωτήρης Πετρίδης: Η συνολική διάρκεια παραγωγής της ταινίας (από την σύλληψη της ιδέας έως και την τελική μορφή της) ήταν περίπου πέντε μήνες. Για να γίνει βιώσιμη αυτή η παραγωγή, αρκετά άτομα δούλεψαν με μεράκι και αφιλοκερδώς ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μας.

Δημήτρης Τσακαλέας: Η βασική δυσκολία της ταινίας ήταν η δημιουργία ενός καπνού σε σχήμα ανθρώπου από το μηδέν. Ο Γιάννης Λιόλιος, που δούλεψε τα VFX της ταινίας, πειραματίστηκε για καιρό και κατάφερε να βγάλει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

NotAlone3.jpg
 

Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει;
Η ταινία έχει ήδη διαγωνιστεί σε 12 φεστιβάλ ενώ βρίσκεται και ελεύθερη στο διαδίκτυο! Ο κύριος στόχος μας είναι να επικοινωνήσει με όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό και να την παρακολουθήσουν άνθρωποι απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη.


Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, τι ακριβώς είναι το Comic-Con International; Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για αυτό;

Σωτήρης Πετρίδης: Για εμένα είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα! Πέραν αστεισμού, το Comic-Con International είναι ένα από τα μεγαλύτερα event της ποπ κουλτούρας παγκοσμίως, όπου εκεί, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται διάσημες χολιγουντιανές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Δημήτρης Τσακαλέας: Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο συγκεκριμένο φεστιβάλ και η χαρά είναι πολύ μεγάλη! Για χρόνια παρακολουθώ το event και όλα τα δρώμενα που γίνονται εκεί. Όταν ο Σωτήρης με πήρε και μου ανακοίνωσε ότι είμαστε μέρος του Φεστιβάλ, δεν το πίστευα. Είναι το μεγαλύτερο event ποπ κουλτούρας στον πλανήτη και όλος ο κόσμος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης συγκεντρώνεται εκεί!

NotAlone6.jpg


Μια δεκαετία πίσω (2007) εάν είχατε την δυνατότητα να κάνετε μια ταινία, ποιο θα ήταν το κεντρικό της θέμα;


Δημήτρης Τσακαλέας: Υποθέτω θα είχε κάποια σχέση με την άνοδο του Hi5, του MSN ή του MySpace. Η σχέση τεχνολογίας και νέων είναι ένα από τα θέματα που με εξιτάρουν πολύ.

Σωτήρης Πετρίδης: Μ’ αρέσει να καταπιάνομαι με θεματικές που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μου. Έτσι, πιστεύω ότι θα έκανα κάποια high school teen movie, αφορώντας καταστάσεις που βίωνα εκείνη την περίοδο στο σχολείο.


Πως βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια σε καλλιτεχνικό επίπεδο; Θα «μεταπηδήσετε» σε ταινίες μεγάλου μήκους ή θα παραμείνετε στις ταινίες μικρού μήκους;

Δημήτρης Τσακαλέας: Ελπίζω να έχω την ίδια αγάπη για το αντικείμενο. Η διάρκεια δεν παίζει τόσο βασικό ρόλο για μένα στο οπτικοακουστικό μέσο. Ο κύριος σκοπός μου είναι να είναι μια εμπειρία που σου προκαλεί συναισθήματα. Η κύρια επιθυμία μου είναι να μπορώ να ασχολούμαι με κάτι που με εξιτάρει.

Σωτήρης Πετρίδης: Ελπίζω να είμαι δημιουργικά δραστήριος και ενεργός. Όπως λέει και ο Δημήτρης, να ασχολούμαι με κάτι που με εξιτάρει, όποιας διάρκειας project μπορεί να είναι.

 

Υπόλοιποι Συντελεστές
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αναστασία Καρίκη, Μοντάζ/Graphics: Τάνια Ναναυράκη, VFX Γιάννης Λιόλιος, Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Σόνια Μαρία Καϊτατζή, Sound Design: Αναστάσης Πετρέλης, Color Correction: Θανάσης Κωνσταντόπουλος, Make-Up: Σοφία Βουλαλά, Ηχοληψία: Αποστόλης Μπαρουξής

Παίζουν οι: Βίκη Μαϊδάνογλου, Κωνσταντίνος Βαρτζιώτης και Παναγιώτης Κουντουράς
 

 
{youtube}ZA17zDmRcTQ{/youtube}