Μας μιλάει για το novoville που επιτρέπει στους πολίτες να αναφέρουν με απλό και γρήγορο τρόπο προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητα τους στις πόλεις τους.


Λακκούβες, οδική σήμανση, δημόσιος φωτισμός, διαρροές υδάτων, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, εγκαταλελειμμένα πάρκα, είναι μερικά από τα  δεκάδες προβλήματα που συναντάμε στις πόλεις μας. Μέχρι πρότινος έπρεπε να πήγαινες στο σπίτι, να έβρισκες το αρμόδιο τηλέφωνο του δήμου, και να έκανες την αναφορά του προβλήματος. Σήμερα, αρκεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής και διαχείρισης προβλημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος που να αλλάζει τον παραδοσιακό μηχανισμό διαχείρισης προβλημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος και τον πλαίσιο σχέσης Δήμου-Πολίτη με τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή και οικονομικό.  Αυτή η πλατφόρμα είναι η novoville και για αυτή μιλήσαμε με τον Ηρακλή Μπουραντά. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
 
Όπως συμβαίνει συνήθως, η ιδέα του novoville προέκυψε από μια παρατήρηση. Ένας σπασμένος κάδος ανακύκλωσης που παρέμενε στην ίδια κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες μας να αναφέρουμε ένα τόσο απλό συμβάν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αποτέλεσε το πρώτο ερέθισμα για την σύλληψη του novoville. Τότε λοιπόν σκεφτήκαμε με τον συνιδρυτή Φώτη Ταλάντζη,  πόσο πιο εύκολο θα ήταν όλη αυτή η διαδικασία να μπορεί να γίνει γρήγορα με τη χρήση ενός μέσου που έχουμε σχεδόν 24/7 στα χέρια μας, το κινητό μας τηλέφωνο. Σκεφτήκαμε ότι τα smartphones έχουν ενσωματωμένα όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την δομημένη αναφορά τέτοιων συμβάντων, δηλαδή της τοποθεσίας μέσω του gps και της εικόνας του προβλήματος μέσω της φωτογραφικής μηχανής του τηλεφώνου. Μέσα από μια εφαρμογή-app η καταγραφή και αποστολή τέτοιων αναφορών θα ήταν πολύ απλή. Αφού αναζητήσαμε παρόμοια συστήματα διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ενώ στις ΗΠΑ υπήρχαν αρκετά, στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα υπήρχε σοβαρή έλλειψη. Έτσι ξεκινήσαμε δειλά να χτίζουμε το novoville απογεύματα και Σαββατοκύριακα ενώ παράλληλα εργαζόμασταν στις καθημερινές μας δουλειές. Η περιπέτεια της εμπορικής αξιοποίησης ήταν αρκετά αποκαλυπτική για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε παρατήσει το εγχείρημα, επιμείναμε και ανακαλύψαμε κάποιους πραγματικά λαμπρούς ανθρώπους της αυτοδιοίκησης που στήριξαν την προσπάθεια μας και αποτέλεσαν τους πρώτους μας πελάτες.
 
Η πλατφόρμα του novoville αποτελείται από δύο μέρη:
Το πρώτο είναι μία εφαρμογή- app για κινητά τηλέφωνα που είναι διαθέσιμη δωρεάν προς τους πολίτες, μέσα από την οποία οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο μπορεί να την κατεβάσει είτε από το Appstore είτε από το Google Play και να πραγματοποιεί αναφορές για καθημερινά ζητήματα που συναντά στη γειτονιά του προς το Δήμο εύκολα και γρήγορα. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής ο δημότης μπορεί να λαμβάνει από το Δήμο χρήσιμες ανακοινώσεις και νέα, να εκφράζει την γνώμη του μέσα από μικρές δημοσκοπήσεις κ.α.
Το δεύτερο μέρος της πλατφόρμας του novoville αποτελείται από ένα διαχειριστικό σύστημα που βρίσκεται στο διαδίκτυο (cloud) και μέσω αυτού οι Δήμοι που είναι συμβεβλημένοι μπορούν να υποδέχονται και να διαχειρίζονται τα αιτήματα που αναφέρονται από τους δημότες μέσω της εφαρμογής. Παράλληλα, έχουν μια σειρά και από πολλαπλές δυνατότητες επικοινωνίας με τους Δημότες, ανάλυσης δεδομένων και λήψης αποφάσεων μέσω των οποίων μπορούν κυριολεκτικά να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους αλλά και την σχέση τους με το Δημότη. Τα μέχρι σήμερα παραδείγματα αξιοποίησης του novoville από Δήμους είναι πραγματικά εντυπωσιακά ενώ η ενεργοποίηση των Δημοτών και η απλή αυτή εθελοντική αναφορά προβλημάτων έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το δημόσιο χώρο, από παθητικοί παρατηρητές σε ενεργητικοί «αισθητήρες».

novoville2.jpg

 
Οι άμεσοι στόχοι είναι η διαρκής βελτίωση του συστήματος με την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών αλλά και η συνεχής εξάπλωσή μας σε νέους Δήμους της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Οι Δημοτικοί Υπάλληλοι που αποτελούν την ατμομηχανή κάθε Δήμου έχουν συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση του novoville με υποδείξεις και προτάσεις τους και σε μερικές εβδομάδες μια νέα, εντελώς επανασχεδιασμένη έκδοση του συστήματος θα βγει στον αέρα. Σε σχέση με την εμπορική μας εξάπλωση, βρισκόμαστε ήδη στην Μεγάλη Βρετανία και σύντομα ελπίζουμε οτι το novoville θα είναι διαθέσιμο και σε νέες χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο. Το όραμα μας για το novoville είναι συγκεκριμένο, να καταφέρουμε να αποτελεί το βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιεί ο δημότης σε όλο το φάσμα των καθημερινών του συνδιαλλαγών με τους τοπικούς φορείς, ενώ παράλληλα για τους Δήμους το εργαλείο εκείνο που θα τους δώσει το έναυσμα για να περάσουν σε μία νέα εποχή οργάνωσης, διαφάνειας, διαχείρισης και επικοινωνίας με τον Δημότη.
 
Το διαδίκτυο και οι δυνατότητες που αυτό πια παρέχει στην εργασιακή μας καθημερινότητα έχει αλλάξει κατά πολύ τον παραδοσιακό τρόπο συνεργασίας εντός μιας εταιρείας.  Πλέον είναι αρκετά εύκολο να συνεργαζόμαστε με συναδέλφους σε διαφορετικά σημεία αλλά σίγουρα οι «φυσικές» μας συναντήσεις είναι πάντα πολύτιμες και γι αυτό σε τακτά διαστήματα οργανώνουμε την συνύπαρξη όλης της ομάδας στον ίδιο χώρο. Στο novoville αυτή τη στιγμή εργάζονται full time εννέα άτομα σε Ελλάδα και Αγγλία, ενώ τρεις ακόμα συνεργάζονται μαζί μας ως εξωτερικοί συνεργάτες. Η καλύτερη δυνατή οργάνωση μιας ομάδας που αναπτύσσεται τόσο αριθμητικά όσο και γεωγραφικά αποτελεί μια διαρκής πρόκληση. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε τελειοποιήσει την οργάνωση που απαιτείται αλλά δοκιμάζοντας συνέχεια νέα εργαλεία και μεθόδους θεωρούμε ότι έχουμε καταφέρει ένα καλό επίπεδο συνεργασίας.
 
Οι νέοι επιχειρηματίες δεν αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από ότι οι εδραιωμένοι. Σε άλλες χώρες υπάρχουν συγκεκριμένα κίνητρα για τη νεοφυή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας αποτελεί μια διαρκής παραδοξότητα θα λέγαμε. Όλοι γνωρίζουν τα εμπόδια και το αντικειμενικά αρνητικό περιβάλλον αλλά όλο και περισσότεροι επιχειρούν. Με την θεσμοθέτηση των ΙΚΕ και τις υπηρεσίες «one stop shop» έχει πραγματοποιηθεί τεράστια πρόοδος στην διαδικασία ίδρυσης. Δεν θεωρούμε ότι η ίδρυση μιας νέας επιχείρησης αποτελεί πλέον σημαντικό εμπόδιο. Το ασφαλιστικό σύστημα, η μη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και η φορολογική αντιμετώπιση μιας επιχείρησης εφόσον ξεπεράσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της αποτελούν πραγματικά αντικίνητρα. Παρά την γενική επιχειρηματική αντιξοότητα, ένα άλλο θετικό παράδοξο στην Ελλάδα είναι ότι πλέον οι νέες καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν αρκετές ευκαιρίας ιδιωτικής χρηματοδότησης από Venture Capitals. Σαν κατακλείδα θα λέγαμε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσει μια νέα εταιρία αφού καταφέρει να επιβιώσει και τότε η μεταφορά της έδρας της σε άλλη χώρα αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για την περαιτέρω ανάπτυξη της.
 
Υπάρχουν γενικές και ειδικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις. Στις γενικές θα αναφέραμε την ικανότητα διαρκούς καινοτομίας και γρήγορης αντίδρασης στις αλλαγές του περιβάλλοντος-ανταγωνισμός, συνθήκες αγορά κτλ- καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση του ταλέντου, ανθρώπων δηλαδή με δεξιότητες και όραμα. Στις ειδικές προκλήσεις θα συμπεριλαμβάναμε την συμπληρωματικότητα της ομάδας, την ικανότητα διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό και την ικανότητα εξωστρέφειας.

Το μόνο σίγουρο σχολείο είναι οι μικρές και μεγάλες αποτυχίες. Από αυτές μαθαίνεις, αναθεωρείς και επιχειρείς ξανά με νέα οπτική και αντίληψη. Πολλά πράγματα θα κάναμε διαφορετικά αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει η αναγνώριση των λαθών και η μη επανάληψη τους. Ένα κλασικό παράδειγμα που συμβαίνει συνήθως είναι η λάθος επιλογή συνεργατών. Η σχετικότητα του ρίσκου που αναλαμβάνει καθένας και της ανταπόδοσης που προσδοκά, η δέσμευση σε ένα κοινό στόχο και η υπεραξία που καθένας σε μια μικρή νέα ομάδα φέρνει είναι πολύ σχετικές έννοιες και η ισορροπία διαταράσσεται, ειδικά όταν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες. Εκεί γίνονται ευδιάκριτοι οι ρόλοι, η θέληση, η πίστη και τα κίνητρα του καθένα.
 
Πιστεύουμε ότι ευκαιρίες υπάρχουν πάντα. Η κρίση ίσως δημιουργεί ένα μεγαλύτερο ρίσκο λόγω αβεβαιότητας και ειδικών συνθηκών αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιεί αντανακλαστικά και πρωτοβουλίες που σε συνθήκες ομαλότητας πιθανά να ήταν σε ύπνωση. Η μόνη συμβουλή που θα δίναμε σε κάποιο νέο που τώρα μπαίνει στην αγορά εργασίας είναι να μη φοβηθεί να θέσει τον εαυτό του στην διάθεση του πιθανού εργοδότη του ακόμα και εθελοντικά ή δοκιμαστικά για ένα μικρό διάστημα για να αποδείξει την αξία του.
http://novoville.com

novoville3.jpg