Μας μιλάει για την Openichnos, μια συσκευή ανίχνευσης θέσης σκάφους που μπορεί να λειτουργήσει 60 ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια.


Φανταστείτε μια συσκευή που εντοπίζει τη θέση του σκάφους μέσω του δορυφορικού συστήματος Iridium και του GPS, με σχεδόν απόλυτη κάλυψη ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη, με την συσκευή να μπορεί να λειτουργήσει 60 ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια. Το πιθανότερο να λέγατε ότι έχει κατασκευαστεί από μια startup στο εξωτερικό. Και όμως, αυτή η συσκευή κατασκευάστηκε από απόφοιτους του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Ηρακλείου, Κρήτης, δημιουργώντας την startup Openichnos. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2016, κέρδισαν  την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του Bluegrowth, ενώ έχουν περάσει στους 25 semifinalist του MITEF Greece Startup Competition. Για τη Openichnos, μιλήσαμε με τον Γιώργο Κούτρα. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το ερέθισμα προέκυψε από προσωπικές εμπειρίες ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών για διακοπές. Η επίσκεψη όμορφων απομονωμένων σημείων, όπου δεν υπάρχει κάλυψη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, και επομένως η ανίχνευσή μας ήταν αδύνατη, μας έκανε να διαπιστώσουμε το κενό ασφαλείας που υπάρχει. Από τη μία, έχουμε τις εταιρείες ενοικίασης σκαφών που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας και συνήθως, νοικιάζουν σκάφη με μικρό χρονικό διάστημα από τη μία ενοικίαση στην άλλη, έχοντας έτσι υψηλά οργανωτικά κόστη και από την άλλη, ενώ οι τουρίστες που νοικιάζουν αυτά τα σκάφη θέλουν να επισκεφθούν όμορφα απομονωμένα μέρη και την ίδια στιγμή να αισθάνονται ασφάλεια ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι προσδοκίες μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ανίχνευσης που να μην περιορίζεται μόνο εκεί που φθάνει η κάλυψη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας ούτε μόνο εκεί που υπάρχει πηγή παροχής ενέργειας, ώστε να αποτελέσει μια ελκυστική λύση για το χώρο της ενοικίασης σκαφών.
 
Το OpenIchnos απευθύνεται σε όλες τις εταιρείες ενοικίασης ιστιοπλοϊκών και σκαφών για λόγους αναψυχής. Εστιάζουμε σε ένα τμήμα της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης στόλου που έχει ιδιαίτερη απήχηση και η πλοιοψηφία των συμφωνιών είναι χωρίς να περιλαμβάνει ειδικό πλήρωμα οπότε οι άνθρωποι που τα νοικιάζουν έχουν την πλήρη υπευθυνότητα του σκάφους/ιστιοπλοϊκού.
Χρησιμοποιώντας το OpenIchnos, τα οφέλη είναι πολλαπλά.
1. Εξασφαλίζει 100% παγκόσμια κάλυψη χρησιμοποιώντας δορυφορικά συστήματα για την αποστολή των δεδομένων.
2. Έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και είναι εξοπλισμένο με μία μη τοξική μπαταρία και ένα πολύ μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ. Με αυτόν τον τρόπο, το OpenIchnos μπορεί να λειτουργεί για 60 μέρες χωρίς ηλιο και να φορτίσει μόλις με 3 ημέρες ηλιοφάνειας.
3. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών μπορούν να παρακολουθούν ολόκληρο το ιστορικό ανίχνευσης μέσω του υπολογιστή και του κινητού τους.
4. Ενσωματώνει ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης, ειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες των σκαφών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Openichnos2.jpg 

Ο άμεσος στόχος για την ομάδα του OpenIchnos είναι η ολοκλήρωση του προϊόντος και η διάθεση του στην αγορά. Παράλληλα, η υλοποίηση της στρατηγικής προώθησης του OpenIchnos μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, διαφημιστικής προβολής σε συγκεκριμένο κοινό και δημιουργίας του δικτύου πωλήσεων θα ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος και το όραμα μας να αποτελέσουμε έναν σημαντικό «παίκτη» στην αγορά της ενοικίασης σκαφών με την παροχή ενός αυτόνομου ενεργειακά συστήματος ανίχνευσης, θα παίρνει σάρκα και οστά. 

Η ομάδα του OpenIchnos αποτελείται από 4 άτομα, απόφοιτους του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Ηρακλείου, Κρήτης. Η ομάδα δουλεύει ως επί το πλείστο στα γραφεία της OpenIchnos στο Ηράκλειο όπου έγινε η ανάπτυξη του software και η σχεδίαση και δημιουργία της συσκευής ανίχνευσης, αλλά η δραστηριότητα της δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Συγκριτικά με το παρελθόν, η ύπαρξη του διαδικτύου και οργανωμένων δομών προώθησης δημιουργεί καταλληλες προϋποθέσεις για την ευκολότερη δημιουργία δικτύου πελατών και συνεργατών.

Openichnos3.jpg

 

Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν αποτελεί πόλο έλξης για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Η μη ύπαρξη κινήτρων, η έλλειψη σταθερού φορολογικού συστήματος και η έλλειψη ικανοποιητικών δομών χρηματοδότησης και ανάπτυξης, αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους από την εκπόνηση αξιόπιστων επιχειρηματικών πλάνων. Η ίδρυση της επιχείρησης θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.
 
Η βασική πρόκληση για τις επιχειρήσεις είναι η παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών και προϊόντων που πραγματικά διευκολύνουν την καθημερινότητα ανθρώπων και επιχειρήσεων.  Η ανάδειξη τέτοιων λύσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς απαιτεί εκτός από την όποια ιδέα, διεξοδική έρευνα στον κλάδο που θα απευθύνεται, υψηλή τεχνογνωσία και αναλυτικό επιχειρηματικό πλάνο.
 
Η πορεία του OpenIchnos μέχρι τώρα διαθέτει μια σειρά από στόχους που έχουν επιτευχθεί, διατηρώντας τις αρχικές χρονικές εκτιμήσεις για την επίτευξή τους. Η εκτίμηση για το OpenIchnos είναι ότι σε 5 χρόνια θα έχει δημιουργήσει ένα δυνατό brand-name και θα έχει αποκτήσει ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς στην οποία απευθύνεται, τέτοιο ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον επιπλέον επενδυτών.
 
Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες σε όποιον διαθέτει τεχνογνωσία. Η τεχνογνωσία δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις ευκολότερα αυτές τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα μπορέσουν να αναδείξουν μια νέα επιχείρηση.
 
https://openichnos.com/

Openichnos4.jpg