Μας μιλάει για την Agile Agriculture Technologies που παρέχει στους γεωργούς και στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών αγρού, λύσεις για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών.


Η Agile Agriculture Technologies παρέχει στους γεωργούς και στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών αγρού, καινοτόμες και ευρηματικές λύσεις για μείωση του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών. Είναι μια εταιρεία που παρέχει πλήρως υποστηριζόμενα, φιλικά προς τον χρήστη, ενσωματωμένα συστήματα και υπηρεσίες στοχευμένες στον πρωτογενή τομέα. Οι λύσεις που προσφέρει η εταιρεία είναι σχεδιασμένες για να δίνουν προστιθέμενη αξία στην αγροτική παραγωγή μειώνοντας τις εισροές και αυξάνοντας την απόδοση και φυσικά τα κέρδη.  Για την Agile Agriculture Technologies μιλήσαμε με τον Γεώργιο Βαρβαρέλη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.


Η σπίθα για την δημιουργία της επιχειρηματικής μας ιδέας προήλθε από την προσωπική μας εμπειρία ως αγρότες σε συνδυασμό με την ιδιότητά μας ως φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλίας. Διακρίναμε στην επαγγελματική μας καθημερινότητα ανακρίβειες σε όλα σχεδόν τα στάδια της παραγωγής μίας καλλιέργειας οπότε έχοντας και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, αναγνωρίσαμε ότι ο κλάδος της γεωργείας ακριβείας είναι το μέλλον. Εν αντιθέσει του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας οι προσδοκίες μας είναι αρκετά μεγάλες. Θέλουμε η εταιρεία μας να είναι αυτή που θα καταφέρει να εντάξει την υψηλή τεχνολογία στην καθημερινότητα του αγρότη, του κτηνοτρόφου και γενικά σε ολόκληρο τον πρωτογεννή τομέα.

 
Για να σας απαντήσω σε ποιους απευθύνεται το προϊόν μας θα πρέπει να περιγράψω εν τάχει το πρώτο μας προιόν. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευφυούς λίπανσης για καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας. Απευθυνόμαστε σε όλους του αγρότες που καλλιεργούν σιτάρι, σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών αγρού και σε εταιρείες κατασκευής λιπασματοδιανομέων που θα ήθελαν να εντάξουν το σύστημά μας σαν «εξάρτημα» στα προιόντα τους. Το όφελος για τον αγρότη είναι πολυδιάστατο καθώς χρησιμοποιώντας το σύστημά μας θα δει αύξηση στην παραγωγή του, θα δει μείωση κατανάλωσης λιπάσματος άρα και κόστους για τον ίδιο, θα δει ευδιάκριτη διαφορά στα επίπεδα προτεινών του σίτου -άρα βελτίωση ποιότητας-, θα διευκολύνει την διαδικασία της λίπανσης για αυτόν καθώς όλα θα γίνονται σχεδόν αυτοματοποιημένα και τέλος θα συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 
Στόχος της εταιρείας μας είναι να κατασκευάζει συστήματα αυτοματισμών που θα διευκολύνουν και θα απλουστεύουν την παραγωγική διαδικασία. Με τη βοήθεια των συστημάτων μας, ο παραγωγός θα είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις για καλλιεργητικές ενέργειες, βασιζόμενος σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην «αίσθηση» ή την εμπειρία. Το όραμά μας είναι να καταφέρουμε να μεταδώσουμε στον παραγωγό την «κουλτούρα» της γεωργίας ακριβείας. Της λήψης δηλαδή δεδομένων και αποφάσεων, με βάση την επιστημονική γνώση σε συνδυασμό φυσικά με την προσωπική γνώση του καθενός για τη γη του, κάτι το οποίο είναι αναντικατάστατο.  
 
Καθώς η προσπάθεια ξεκίνησε καθώς είμασταν ακόμα φοιτητές, ο τρόπος δουλειάς έχει αλλάξει αρκετά από το αρχικό ξεκίνημα, παρόλα αυτά θεωρούμε ότι είμαστε ακόμα στην αφετηρία όσον αφορά την επιχειρηματική μας πορεία. Δουλεύουμε 2 άτομα, οι συνυδρυτές, full-time στην εταιρεία και δεχόμαστε συμβουλές από έναν έμπειρο γεωπόνο ο οποίος δουλεύει με εμάς part-time. Μπορούμε να παραδεχτούμε πως στον τομέα της συνεργασίας είμαστε τυχεροί διότι παρόλο που μόλις ξεκινήσαμε την εταιρεία με τον συνάδελφό μου τον Δημήτριο Ευαγγελόπουλο (CTO), έχουμε πάρα πολλά χρόνια συνεργατικής εμπειρίας και ως συμφοιτητές και ως συνάδελφοι αλλά και φίλοι. Δουλεύουμε σε διαφορετικές πόλεις αυτή τη στιγμή και παρόλα αυτά εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο και αυτό είναι πιστεύω το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μίας επιτυχημένης συνεργασίας.

Agile2.jpg

Θα σας απαντήσουμε λίγο «ιντριγκαδόρικα» σχετικά με το εάν η Ελλάδα δίνει πραγματικά κίνητρα για τους νέους επιχειρηματίες! Αν με το «Ελλάδα» θεωρείτε τον κρατικό μηχανισμό, όχι δεν θεωρούμε πως υπάρχουν πραγματικά κίνητρα για τους νέους επιχειρηματίες, ίσα ίσα υπάρχουν έντονα κίνητρα φυγής από τη χώρα για επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ευκαιρίες, όπως αυτή που μας δόθηκε εμάς μέσω του προγράμματος EGG(Enter-Grow-GO) της συνεργασίας της Eurobank-Corallia, που βοηθάνε πραγματικά τον νέο επιχειρηματία να ξεκινήσει τον δύσκολο δρόμο του επιχειρείν. Φυσικά και είχαμε σκεφτεί να τα παρατήσουμε, είχαμε άλλωστε αρκετά πιο «εύκολες λύσεις» στον ορίζοντα από αυτό που κάνουμε τώρα, όμως έχουμε ένα όραμα και ένα πείσμα να τα καταφέρουμε που μας έδιωξαν αυτές τις σκέψεις και μας ωθούν να δουλεύουμε όλο και περισσότερο κάθε μέρα.

 
Η τεράστια πρόκληση για τις επιχειρήσεις είναι κυρίως η ύφεση της εποχής και σκόπιμα μιλάμε γενικά, διότι η ύφεση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά θεωρούμε ότι επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την ψυχολογία του ανθρώπου και τον κάνει πολύ περισσότερο «δύσκολο» καταναλωτή από ότι στο παρελθόν. Μία άλλη προκληση, η οποία είναι θετικό της εποχής κατα τη γνώμη μας, είναι ότι ακριβώς επειδή το να επιτύχεις είναι αρκετά πιο δύσκολο από ότι στο παρελθόν, ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρότερος και ωθεί τους πάντες να γίνουν καλύτεροι. Όσον αφορά τώρα τα Ελληνικά δρόμενα, η φορολογία είναι κατά τη γνώμη μας καταστροφική για νέους ειδικά επιχειρηματίες. Η γραφειοκρατία είναι φυσικά πρόκληση αλλά δεν θα την χαρακτήριζαμε και σύγχρονη, άλλωστε δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα προς το καλύτερο όλα αυτά τα χρόνια σε αυτόν τον τομέα.
 
Είναι βασική μας ιδεολογία το ότι «όλα γίνονται για κάποιο λόγο» και αν ενεργούσαμε διαφορετικά σε οτιδήποτε φαντάζει «καλύτερο» αυτή τη στιγμή, τα πραγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά αλλά κανείς δεν μπορεί να πει αν θα ήταν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο και γιαυτό το λόγο έχουμε επιλέξει να κοιτάμε το παρόν και το μέλλον και να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε μέρα με την μέρα.
Βλέπουμε τον εαυτό μας στην εταιρεία μας, που ευελπιστούμε σε 5 χρόνια να έχει μεγαλώσει, με μία αξιόλογη ομάδα συνεργατών να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα και να έχουμε μπει δειλά δειλά στην παγκόσμια αγορά.
 
Σχετικά με το εάν η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, θα σας απαντήσουμε με ένα παράδειγμα. Ένας νέος που έχει μία φοβερή ιδέα μπορεί να μην την προχωρήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, λόγω υπερβολικών εξόδων (φορολογικά). Αυτή είναι η μία όψη της κρίσης που καταστέλλει ευκαιρίες. Η άλλη όψη είναι ότι μέσω της κρίσης ο καθένας μας προσπαθεί να γίνει όλο και καλύτερος για να επιτύχει, άρα βελτιώνει τον εαυτό του καθημερινά, κάτι που σημαίνει ότι προσφέρει κάτι πολύ καλύτερο από τον μέσο όρο. Δηλαδή η κρίση λειτουργεί σαν «φίλτρο» μέτριων και κακών προσπαθειών και αναδεικνύει, τις περισσότερες φορές, αξιόλογες προσπάθειες. Από αυτή την άποψη, κάποιος που δουλεύει σκληρά και έχει όραμα, μπορεί να βρει ευκαιρία στην κρίση. Επειδή και εμείς οι ίδιοι τώρα ξεκινάμε στην αγορά εργασίας δεν θα νιώθαμε άνετα να δώσουμε κάποια συμβουλή, από την άλλη μπορούμε να πούμε την άποψή μας η οποία είναι ότι πρέπει να έχεις υπομονή, επιμονή, να σκέφτεσαι ανορθόδοξα όταν ψάχνεις λύσεις, αλλά και απολύτως λογικά όταν επιχειρείς και κυρίως να δουλεύεις σκληρά, πολύ σκληρά.

http://www.agileagr.com