Μας μιλάει για το σκοπό, το όραμα του MIT Enterprise Forum Greece και για το τι θα παρακολουθήσουμε στο StartSmart Greece 2016, που θα πραγματοποιηθεί στο American College of Greece, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016.


Το MIT Enterprise Forum Greece, εγκαινιάζοντας τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του στην Ελλάδα, διοργανώνει το ολοήμερο συνέδριο StartSmart Greece 2016, στο American College of Greece, το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, 2016. Στόχος του συνεδρίου είναι να κινητοποιήσει, να διασυνδέσει, να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει την ελληνική τεχνολογική επιχειρηματική κοινότητα, συμβάλλοντας ενεργά στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Οι συμμετέχοντες μέσα από case studies, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλα εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλές ευκαιρίες δικτύωσης θα αποκομίσουν γνώσεις και εμπειρίες για την προώθηση της επιχείρησής τους στο επόμενο στάδιο δράσης. Επιπλέον μέσα από τη Startup Expo θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους νικητές και άλλες ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2016.

Μιλήσαμε με την Κατερίνα Σαριδάκη, Executive Director, MIT Enterprise Forum Greece, σχετικά με το σκοπό, το όραμα, τα ωφέλη του MIT Enterprise Forum Greece, το τι να περιμένουμε από το φετινό StartSmart Greece, καθώς και μια γενικότερη κουβέντα σχετικά με το τι ενέργειες θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για να παραμείνουν οι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Πως ξεκίνησε το MIT Enterprise Forum Greece, ποιος είναι ο σκοπός και το όραμα του.

To MIT Enterprise Forum Greece ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2013, ως μέλος του διεθνούς δικτύου τοπικών μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων που αντλούν έμπνευση από το ΜΙΤ και είναι ανοικτές στον κόσμο: ΜΙΤ Enterprise Forum. Τα μέλη της ομάδας μας μοιράζονται την πεποίθηση ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας έχει την ικανότητα να καινοτομήσει και να δημιουργήσει διεθνούς επιπέδου εταιρίες στον χώρο της τεχνολογίας. Όραμά μας είναι να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο υποστηρίζοντας τη δημιουργία και επιταχύνοντας την ανάπτυξη επιχειρήσεων τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης.

Αποστολή του MITEF Greece είναι να ενημερώνει, να διασυνδέει και να εκπαιδεύει νέους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, παρέχοντας τα κατάλληλα εφόδια και αναπτύσσοντας “γέφυρες συνεργασίας” μέσω του δικτύου ΜΙΤΕF Global,  που θα τους βοηθήσουν να μετατρέψουν γρήγορα τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο. Στο πλαίσιο των δράσεων του οργανισμού συγκαταλέγονται εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές ημερίδες για επιχειρηματίες τεχνολογίας και επενδυτές, το ετήσιο συνέδριο StartSmart Greece καθώς και ο ετήσιος διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition.

Ποια είναι τα οφέλη του MITEF Greece Startup Competition. Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στην επωνυμία του φορέα, ένα τόσο σπουδαίο πανεπιστήμιο όπως το MIT.

Ο διαγωνισμός δημιουργήθηκε για να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στη δυναμική ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση των νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων, που καινοτομούν στο χώρο της τεχνολογίας. Ταλαντούχες και φιλόδοξες Ελληνικές ομάδες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα mentoring αλλά και εργαστηρίων για τη βελτίωση των business skills τους, που ακολουθεί πρότυπα και καλές πρακτικές αντίστοιχων διαγωνισμών, που πραγματοποιεί το MIT Enterprise Forum στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν την επιχειρηματική τεχνογνωσία και να διερευνήσουν συνεργασίες, που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να προβληθούν στη διεθνή αγορά, ενώ οι νικητές κερδίζουν χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες σε είδος, που συμβάλλουν στην περαιτέρω εξέλιξη της εταιρίας τους.

To υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, η εμπειρία και η εγκυρότητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που σου προσφέρει ένα μεγάλο όνομα όπως το ΜΙΤ. Αναπτύσσοντας διαρκώς αυτή τη σχέση είμαστε σε θέση να αντλούμε σημαντική γνώση για τις τρέχουσες εξελίξεις στους τομείς της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας, να έχουμε πρόσβαση στους ανθρώπους που χτίζουν το μέλλον του κόσμου αλλά και να λαμβάνουμε συμβουλευτική καθοδήγηση και δοκιμασμένες καλές πρακτικές. Ας μην ξεχνάμε ότι η έννοια της επιχειρηματικότητας αποτελεί μέρος της κουλτούρας του ΜΙΤ από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Σύμφωνα με έρευνα του Martin Trust Center for Entrepreneurship, το 2014 υπήρχαν 30.200 ενεργείς εταιρίες ανά τον κόσμο οι οποίες ιδρύθηκαν από απόφοιτους του ΜΙΤ, δημιουργώντας 4,6 εκ. θέσεις εργασίας και σχεδόν 2 τρις ετήσια κέρδη. Αν όλοι αυτοί ήταν συγκεντρωμένοι σε μια χώρα, η χώρα αυτή θα ήταν η 10η οικονομική δύναμη στον κόσμο!

MITEnterprise3.jpg
Οι 25 semifinalists που πήραν μέρος στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2016.

 

Πόσοι είναι οι μέχρι τώρα ωφελούμενοι και ποιες είναι οι μελλοντικές σας δράσεις;

Σίγουρα οι άμεσα ωφελούμενοι, με απτά αποτελέσματα και χαρακτηριστικό αντίκτυπο είναι οι 50 ομάδες με πάνω από 200 άτομα σε ανθρώπινο δυναμικό, που έχουν συμμετάσχει έως τώρα στους δύο κύκλους του διαγωνισμού. Μέσα από τη συνολική διαδικασία του διαγωνισμού παρατηρεί κανείς εντυπωσιακή βελτίωση στις παρουσιάσεις τους (pitch), στην κατανόηση σημαντικών επιχειρηματικών εννοιών, στην ανάπτυξη και προβολή τους τόσο στο τοπικό οικοσύστημα επενδυτών, μεντόρων και συνεργατών αλλά και παγκοσμίως, και κυρίως μέσω της κοινότητα της Βοστόνης και του ΜΙΤ. Σε λίγες εβδομάδες ανοίγει ο νέος κύκλος του διαγωνισμού με αποτέλεσμα ο αριθμός των ωφελούμενων ομάδων να αυξηθεί προσθέτοντας νέα μέλη στη δυναμική κοινότητα που διαρκώς μεγαλώνει και προσφέρει συλλογική βοήθεια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 3 ετών παρουσίας μας, πιστεύω πως ωφελήθηκαν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, πάνω από 3.000 άτομα που συμμετείχαν σε περισσότερες από 50 εκδηλώσεις, ημερίδες, εργαστήρια αλλά και το ετήσιο συνέδριό μας StartSmart. Ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών, επιστημόνων και νέων ανθρώπων γενικότερα, που σκέφτονται σοβαρά να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, εμπνεύστηκαν από τις ομιλίες, τα εργαστήρια και τη συστηματική επαφή με ανθρώπους που έχουν καταφέρει να χτίσουν μια επιχείρηση, και απέκτησαν την αυτοπεποίθηση για να πραγματοποιήσουν το επόμενο βήμα. Προτρέπουμε διαρκώς τους συμμετέχοντες να τολμήσουν, να αναμετρηθούν με τις επιτυχίες αλλά κυρίως με τις αποτυχίες τους.

Φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα δράσεων που έχουμε σχεδιάσει και τα επόμενα χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στο διαγωνισμό, τις ανοιχτές θεματικές εκδηλώσεις Technologies That Matter και το συνέδριο StartSmart Greece. Ειδικά σε σχέση με το διαγωνισμό και την κοινότητα αποφοίτων από αυτόν, σχεδιάζουμε σειρά προγραμμάτων διασύνδεσης με τις Η.Π.Α., όπως π.χ. το  MIT Bootcamp που διοργανώνεται στη Βοστόνη κάθε καλοκαίρι ειδικά για τους 10 φιναλίστ του διαγωνισμού, αλλά και άλλες δράσεις σε συνεργασία με την Ελληνική διασπορά. Παράλληλα σχεδιάζουμε νέα προγράμματα που εστιάζουν στη βελτίωση και ενδυνάμωση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων των startups όπως το Blended Learning, ένα πρόγραμμα βασισμένο σε online εκπαιδευτικό πρόγραμμα του MIT, εμπλουτισμένο με ζωντανές διαλέξεις στην χώρα μας. Στόχος μας να αναπτύξουμε μια δυναμική κοινότητα ελληνικών εταιριών και μελών της ελληνικής διασποράς, οπλισμένη με νέες δεξιότητες, με διάθεση συνεργασίας και αλληλοβοήθειας και με το βλέμμα στραμμένο στην παγκόσμια αγορά.

MITEnterprise2.jpg
 Οι ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2016 συμμετείχαν στο MIT Bootcamp και επισκέφθηκαν για μία εβδομάδα το MIT Campus, όπου παρακολούθησαν ομιλίες και εντατικά workshops.

 

Ποιο είναι το σημαντικότερο κριτήριο για το MIT Enterprise Forum Greece όταν αξιολογείτε μια startup. Είναι η ομάδα, το προϊόν, η λύση που παρέχει, ή κάτι άλλο;

Η αξιολόγηση και επιλογή των ομάδων που μετέχουν στο διαγωνισμό γίνεται από μια κριτική επιτροπή που περιλαμβάνει πάνω από 75 κριτές, επιχειρηματίες, επενδυτές, ακαδημαϊκούς και στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουμε θέσει, τα οποία βασίζονται σε καλές πρακτικές αντίστοιχων διαγωνισμών του ΜΙΤ και του MITEF Global αλλά και σε σχετικές έρευνες, η ομάδα είναι το νούμερο ένα συστατικό για μια startup, η βάση όλων. Η γνώση και η κατάρτιση των μελών της ομάδας, η εμπειρία τους, η οργανωτική δομή και η δέσμευσή τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υλοποιηθεί το όραμά τους είναι χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην επιτυχία. Βέβαια, εξίσου σημαντική είναι και η ιδέα τους, και συγκεκριμένα το πόσο καινοτόμα και διαφοροποιημένη είναι και το τι ανάγκη έρχεται να καλύψει. Μια ιδέα που στοχεύει στο να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα με διαφορετικό, άμεσο και εύκολο τρόπο για τον αποδέκτη, αποτελεί την ιδανική «συνταγή» που κάθε startup χρειάζεται να ακολουθήσει ώστε να προσφέρει τελικά κάτι ξεχωριστό στην αγορά.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα δίνει πραγματικά κίνητρα για τους νέους επιχειρηματίες; Εάν όχι, ποια θα ήταν κατά την γνώμη σας τα σωστά κίνητρα που θα έπρεπε να δίνει;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις και προσπάθειες γύρω από αυτό το θέμα αλλά μέχρι στιγμής, πέρα από ορισμένα σχεδόν «αποσπασματικά» σχέδια δράσης, δεν έχει δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική, μια μακροπρόθεσμη ή έστω βραχυπρόθεσμη πολιτική, που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ενός σταθερού και συγκεκριμένου πλαισίου κινήτρων, τόσο για τους νέους επιχειρηματίες όσο και για τους επενδυτές.
Προς το παρόν πραγματοποιούνται αρκετές μεν αλλά μεμονωμένες δράσεις από δημόσιους φορείς ή υποστηρικτικές ενέργειες κυρίως μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών όπως διαγωνισμοί, incubators και accelerators που προσφέρουν κάποια εφόδια σε επίπεδο τεχνογνωσίας, διασύνδεσης ή/και συμβολικής οικονομικής ενίσχυσης (π. χ. μέσω της διάθεσης δωρεάν χώρων ή βραβείων). Αυτό όμως δεν είναι αρκετό ώστε να θεμελιωθεί και να αναπτυχθεί ένα γερό οικοσύστημα. Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα άλλων χωρών όπως της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, πρόσφατα της Εσθονίας, αλλά και του Ισραήλ (δεν αναφέρω τα μοντέλα των ΗΠΑ ή ακόμα και της Χιλής γιατί για κάποιους ίσως φαντάζουν πολύ “μακρινά” και εκτός ελληνικής πραγματικότητάς), που έχουν καταφέρει να θεσμοθετήσουν ένα σχέδιο δράσης το οποίο στηρίζει το νέο επιχειρηματία στα πρώτα του βήματα όπως π.χ. φορολογικές ελαφρύνσεις, προσέλκυση επενδυτών, προβολή του δυναμικού που διαθέτουν ως χώρα κ.α.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κίνητρο θα ήταν να υπάρχει ένα σταθερό και συγκεκριμένο νομικό και φορολογικό πλαίσιο ενώ ένα άλλο κίνητρο θα ήταν η θέσπιση ειδικών προγραμμάτων για την πρόσληψη προσωπικού με ειδικά προνόμια συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου προς τη νέα επιχείρηση όπως π.χ. χαμηλότερες εισφορές. Η γραφειοκρατία είναι ανασταλτικός επίσης παράγοντας κυρίως για τα μικρά σχήματα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή την απαραίτητη γνώση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που δημιουργεί. Το σημαντικότερο όμως είναι να υπάρξει μια κοινή στρατηγική, ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ένα κοινό όραμα για τον τρόπο προβολής της χώρας μας για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για να παραμείνουν οι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

H κρίση δημιουργεί ευκαιρίες; Ποια είναι η άποψη σας και τι είδους συμβουλή θα μπορούσατε να δώσετε σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας.

Ναι, είναι σαφές ότι κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και μια από αυτές είναι να ωθεί τους ανθρώπους να σκέφτονται διαφορετικά (έξω από το κουτί), να επαναξιολογούν τα δεδομένα, να βρίσκουν νέες λύσεις. Στη δική μας περίπτωση αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία που οδήγησε αρκετούς να σκεφτούν πιο ουσιαστικά, να επανεξετάσουν τις ικανότητές τους, να στραφούν προς τον κόσμο και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Η εξωστρέφεια είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες. Οι νεότερες γενιές αντιλαμβάνονται πλέον πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις και αποκτούν ένα πιο μαχητικό και διεκδικητικό τρόπο σκέψης και δράσης. Η μυωπική νοοτροπία του παρελθόντος “θα μπω στο δημόσιο” ή “θα βρω μια θεσούλα σε μια εταιρία κι όλα καλά”, ευτυχώς αρχίζει να χάνει έδαφος. Οι νέοι μας αναζητούν νέους, δημιουργικούς τρόπους απασχόλησης, όπως η επιχειρηματικότητα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το να είναι κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας, συμπεριλαμβάνει και την ικανότητα να κινείται ευέλικτα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, κάτι που τον κάνει πιο δυνατό και ικανό να "αντέξει".
Σκοπός μας στο MITEF Greece είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες ευκαιρίες ώστε οι δημιουργικοί άνθρωποι της χώρας να παραμείνουν στην Ελλάδα και να συνεχίσουν να παράγουν έργο για την παγκόσμια αγορά. Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες χώρες στον κόσμο, αν λοιπόν όλοι μαζί προσπαθήσουμε ίσως καταφέρουμε κάποια στιγμή να επωφεληθούμε από την τύχη αυτή. Ας εντοπίσουμε ότι μας ενδιαφέρει και μας δημιουργεί πάθος, ας το καλλιεργήσουμε και με ανοικτό μυαλό ας κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, ας δοκιμάσουμε, ας αποτύχουμε και ας προσπαθήσουμε ξανά! Δεν είναι ουτοπική η σκέψη αυτή. Είναι σκέψη σωστής αντίληψης και δράσης.

Τι να περιμένουμε στο  φετινό StartSmart Greece; Μπορείτε να μας αναφέρετε 5 λόγους για να έρθει κάποιος να το παρακολουθήσει;

Για 3 συνεχόμενη χρονιά έχουμε τη χαρά να διοργανώνουμε το ολοήμερο συνέδριο StartSmart Greece 2016, στο American College of Greece, το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, 2016. Στόχος του συνεδρίου είναι να κινητοποιήσει, να διασυνδέσει, να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει την ελληνική τεχνολογική επιχειρηματική κοινότητα, συμβάλλοντας  ενεργά στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω 5 λόγους για να έρθει κάποιος θα έλεγα τους εξής:


1. Την δυνατότητα να ακούσει τους 4 ομιλητές που θα έχουμε κοντά μας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν εξαιρετικής σημασίας ομιλίες με θεματολογία όπως:

● η διαδικασία δημιουργίας μιας νεοφυούς τεχνολογικής επιχείρησης, οι προκλήσεις αλλά και οι προσπάθειες εύρεσης των κατάλληλων επενδυτών
● το είδος των επιχειρηματικών μοντέλων που κερδίζουν έδαφος και επικρατούν, οι στρατηγικές της αγοράς αλλά οι τρόποι τοποθέτησης των εκάστοτε προϊόντων προκειμένου να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
● οι απλές αλλά καθοριστικές ιδέες που κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να κατανοήσει, προκειμένου να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα επιθυμεί ο κόσμος
● οι νεότερες επενδυτικές τάσεις που επικρατούν και τι θα πρέπει να προσέχετε: Για τι ενδιαφέρονται περισσότερο οι επενδυτές αυτή τη στιγμή και ποιες είναι οι προκλήσεις και οι διαφορετικές προοπτικές που θα πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν

2. Την ευκαιρία να επιλέξει ένα από τα 3 θεματικά εργαστήρια προκειμένου να παρακολουθήσει και να εργαστεί σε άμεση επαφή με τον εισηγητή
3. Την δυνατότητα να παρακολουθήσει τους ομιλητές σε ένα δυναμικό πάνελ με συντονίστρια την κα Marina Hatsopoulos, Entrepreneur & Angel investor
4. Την ευκαιρία να ακούσει 2 επενδυτές, τον Eran Wagner και τον Αρίστο Δοξιάδη να ανταλλάσσουν απόψεις και γνώσεις για το ελληνικό και το ισραϊλινό οικοσύστημα και παράλληλα τη δυνατότητα του κοινού να τους απευθύνει ένα “elevator pitch”
5.  Να γνωρίσουν από κοντά 10 startups που συμμετείχαν στο διαγωνισμό μας το 2016.

MITEnterprise4.jpg
Στιγμιότυπο από την ανοικτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο περσινό συνέδριο StartSmart Greece.