Η Carealia αναπτύσσει συστήματα έξυπνης παρακολούθησης που βοηθούν στη φροντίδα της άνοιας σε σπίτια, κλινικές και οίκους ευγηρίας.


Η άνοια ("ἀ"στερητικό + "νοῦς") είναι μια σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας (απώλεια μνήμης) σε ένα άτομο που προηγουμένως δεν ήταν εξασθενημένο, πέρα από ό, τι θα προκαλούσε η φυσιολογική γήρανση. Παρά το γεγονός ότι η άνοια είναι πολύ πιο συχνή στους ηλικιωμένους (περίπου 5% των ατόμων άνω των 65 ετών εμπλέκεται ) μπορεί να παρουσιαστεί και πριν από την ηλικία των 65 ετών, οπότε και ονομάζεται «άνοια πρώιμης έναρξης». Η Carealia αναπτύσσει συστήματα έξυπνης παρακολούθησης που βοηθούν στη φροντίδα της άνοιας σε σπίτια, κλινικές και οίκους ευγηρίας. Διασυνδεδεμένες συσκευές, όπως αισθητήρες στο χώρο και wearables, συνδυάζονται με ευφυείς αλγορίθμους και κλινικές γνώσεις, υποστηρίζοντας τους θεράποντες ιατρούς και νοσοκόμους να ανιχνεύσουν έγκυρα και με ακρίβεια συμπτώματα και μοτίβα συμπεριφοράς σχετικά με τη νόσο. Έτσι, βρίσκονται σε θέση να σχεδιάσουν πιο αποδοτικές παρεμβάσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας. Για την Carealia μιλήσαμε με τον Θάνο Σταυρόπουλο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Κάθε 3 δευτερόλεπτα γίνεται η διάγνωση ενός νέου περιστατικού άνοιας. Με βάση τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και άλλες ανεξάρτητες στατιστικές αρχές, αν η άνοια ήταν χώρα αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της θα ήταν ίσος με τον πληθυσμό της Ισπανίας. Τα περιστατικά άνοιας ανά τον κόσμο πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο, όσο το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει, ενώ το κόστος της φροντίδας της υπερβαίνει το 1 τρις δολάρια ετησίως. Η Carealia αναπτύσσει συστήματα έξυπνης παρακολούθησης που βοηθούν στη φροντίδα της άνοιας σε σπίτια, κλινικές και οίκους ευγηρίας. Διασυνδεδεμένες συσκευές, όπως αισθητήρες στο χώρο και wearables, συνδυάζονται με ευφυείς αλγορίθμους και κλινικές γνώσεις, υποστηρίζοντας τους θεράποντες γιατρούς και νοσοκόμους να ανιχνεύσουν έγκυρα και με ακρίβεια συμπτώματα και μοτίβα συμπεριφοράς που σχετίζονται με τη νόσο. Έτσι βρίσκονται σε θέση να σχεδιάσουν πιο αποδοτικές παρεμβάσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας. Στην αρχή πιστεύαμε ότι τα άτομα με άνοια, οι συγγενείς τους αλλά και πολλοί νοσηλευτές θα είναι διστακτικοί με την τεχνολογία. Όμως αποδείχθηκαν ενθουσιώδεις και δεκτικοί στη χρήση της, βλέποντας και απολαμβάνοντας τα θετικά αποτελέσματά της.

 

Carealia2.jpg

 
Καθώς η εταιρία στοχεύει στη βελτίωση της φροντίδας ατόμων με άνοια, προσφέροντας έγκυρη, αξιόπιστη παρακολούθηση και εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για τους φροντιστές, οι υπηρεσίες μας απευθύνονται σε όλους όσους σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη: γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσοκόμοι και διευθυντές κλινικών και οίκων ευγηρίας. Οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι κλινικές, επωφελούνται, καθώς αυξάνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ενώ ερευνητικά ινστιτούτα μπορούν να διεξάγουν κλινικές μελέτες. Άτομα με άνοια που ζουν μόνα τους ή με την οικογένεια τους μπορούν να ωφεληθούν, αυξάνοντας την αυτονομία τους.

 

Carealia3.jpg


Στην Carealia μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: να χτίσουμε έναν κόσμο όπου τα εργαλεία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες θα χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα της άνοιας. Με βάση την εμπειρία μας στην έρευνα της πληροφορικής στην άνοια έχουμε θέσει μία σειρά από στόχους για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Πρώτος και σημαντικότερος είναι η συνεχής βελτίωση της εμπορικής μας εφαρμογής και των υπηρεσιών για χρήση σε οίκους ευγηρίας και κλινικές. Δεύτερος παράλληλος στόχος είναι να αυξήσουμε την αναγνωσιμότητα της εταιρίας μέσα από υπάρχουσες συνεργασίες στην Ευρώπη, όπως κλινικές στη Γαλλία και στη Σουηδία, ώστε να εξαπλώσουμε το όραμά μας.

 

Carealia4.jpg


Η ομάδα μας είναι διεπιστημονική, συγκεράζοντας γνώσεις πληροφορικής, marketing και ψυχολογίας. Βρεθήκαμε μαζί και συνεργαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Carealia αποτελείται από τους: Θάνο Σταυρόπουλο, Γιώργο Μεδίτσκο, Βιβή Ντριγκόγια, Ιωάννη Κομπατσιάρη και την Ιουλιέττα Λαζάρου. Ο τρόπος εργασίας έχει αλλάξει πολύ. Ως εταιρεία νέας τεχνολογίας, για μας δε θα ήταν εμπόδιο η συνεργασία με άτομα που θα δουλεύουν εκτός γραφείου ακόμα και σε διαφορετική χώρα. Οι δυνατότητες αποστολής άμεσων μηνυμάτων, e-mail και video conferencing μέσα από διαφορετικές πλατφόρμες αλλά και οι λύσεις project management που αξιοποιούμε είναι αρωγός σε ένα πιο ευέλικτο τρόπο εργασίας που μπορεί να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα του εργαζόμενου. Δουλεύοντας άλλωστε για αρκετά χρόνια σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (έναν εκ των οποίων αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργία της Carealia), η απομακρυσμένη συνεργασία είναι για εμάς καθημερινότητα.
 

Carealia1.jpg


Σίγουρα η κατάσταση είναι δύσκολη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Η προσέλκυση χρηματοδότησης αποτελεί διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο κόπο και δε φέρνει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, όπως η δυσμενής φορολογία, και η επιπρόσθετη γραφειοκρατία ακόμα και για νεοφυείς επιχειρήσεις, σίγουρα δεν δημιουργούν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες, όμως, προσπαθούμε να μένουμε αισιόδοξοι. Να βοηθήσουμε κι εμείς με τον τρόπο μας στην αναδόμηση και βελτίωση της κατάστασης αυτής στη χώρα. Θέλουμε να μείνουμε και να δουλέψουμε στην Ελλάδα. Θέλουμε με το εγχείρημά μας αυτό να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να διεκδικήσουμε συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά.
 
Θα ξεχωρίζαμε τρεις μεγάλες προκλήσεις για εταιρείες σαν τη δική μας: την προσέλκυση χρηματοδότησης, τη διατήρηση της ρευστότητας αλλά και τη σμίκρυνση του χρόνου ζωής των νέων προϊόντων, η οποία επιβάλει συνεχή καινοτομία και διαρκή παρακολούθηση του ανταγωνισμού.

 

Carealia5.jpg


Είμαστε ακόμα αρκετά νέοι στο χώρο. Επομένως δεν είχαμε το χρόνο για να μετανιώσουμε ή να αλλάξουμε κάτι! Σε διάστημα 5 ετών θα θέλαμε να έχουμε δημιουργήσει ισχυρό πελατολόγιο και συνεργασίες στην Ευρώπη, ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο, βασιζόμενοι σε ένα ευέλικτο, προσιτό και αποτελεσματικό προϊόν, έχοντας επαναπροσδιορίσει τη φροντίδα και την επίδραση της άνοιας στον πληθυσμό.

 

Carealia6.jpg


 
Ναι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, αφού μας ωθεί να ξεφύγουμε από τα προδιαγεγραμμένα. Να δημιουργήσουμε και να καινοτομήσουμε, ανακαλύπτοντας πρώτα από όλα τον εαυτό μας και στη συνέχεια νέους τρόπους αλληλεπίδρασης και προσφοράς στους γύρω μας, δημιουργώντας ενότητα. Η συμβουλή μας σε αυτή την κατεύθυνση είναι να ανακαλύψει κανείς τι πραγματικά του αρέσει. Σίγουρα θα είναι καλός σε αυτό.

http://carealia.gr

Carealia7.jpg