Η Virtuallity είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα όπου ασχολείται με την Εικονική-Επαυξημένη Πραγματικότητα.


Η Virtuallity είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα όπου ασχολείται με την Εικονική-Επαυξημένη Πραγματικότητα. Εξειδικεύεται αποκλειστικά στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες της εικονικής / επαυξημένης πραγματικότητας και εξομοιωτών κίνησης, ενώ διαθέτει και το δικό της τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης. Οι δύο βασικοί άξονες των δραστηριοτήτων της εταιρείας είναι η ανάπτυξη προϊόντων (hardware) εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς και η ανάπτυξη των εφαρμογών για πλατφόρμες Windows, Android και iOS. Για την Virtuallity μιλήσαμε με τον Aλέξανδρο Ρούντο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
 
 
Ξεκινήσαμε επίσημα την ενασχόληση μας με τις νέες τεχνολογίες της εικονικής / επαυξημένης πραγματικότητας στα μέσα του 2013. Tο ερέθισμα ήταν η παρουσίαση και ολοκλήρωση της εξαιρετικά επιτυχημένης καμπάνιας του Oculus Rift στο Kickstarter τον Αύγουστο του 2012, το οποίο και παραγγείλαμε για να ελέγξουμε την ποιότητα της εμπειρίας και κυρίως του βαθμού εμβάθυνσης στο εικονικό περιβάλλον.
Στην αρχή, οι προσδοκίες μας ήταν πάρα πολύ συγκρατημένες. Ήμασταν ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι η εποχή της εικονικής πραγματικότητας ξεκινούσε, παράλληλα όμως γνωρίζαμε ότι είχαμε έναν πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας, και κυρίως του πως θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε και να συντηρηθούμε ως εταιρεία μέχρι να φτάσει η στιγμή που η εικονική πραγματικότητα θα αρχίσει να γίνεται γνωστή στο κοινό, καθώς στο ξεκίνημα μας δεν υπήρχε κανένας τρόπος και κανένα προϊόν ή υπηρεσία που θα μπορούσε να μας αποφέρει τα οποιαδήποτε έσοδα.

 
Απευθυνόμαστε στον κάθε ένα που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ανεξάρτητα αν είναι ιδιώτης, επαγγελματίας ή εταιρεία. Σε προσωπικό επίπεδο, το όφελος είναι καθαρά ψυχαγωγικής φύσεως ως επί το πλείστον. Σε ότι αφορά τους επαγγελματίες ή τις εταιρείες, εξαρτάται από τον τρόπο ενσωμάτωσης των τεχνολογιών και είναι ένα θέμα που το διερευνούμε σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά ώστε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή και λύση στον ενδιαφερόμενο.

 

Virtuallity1.jpg


 
Ακόμα και τώρα που η εικονική πραγματικότητα έχει αρχίσει να  “ακούγεται” περισσότερο και να γίνεται καθημερινά όλο και πιο γνωστή, ο βασικός μας στόχος παραμένει και είναι  ένας. Να φτάσουμε στο σημείο όπου θα μπορούμε να έχουμε την “ασφάλεια” ότι τα λειτουργικά και πάγια έξοδα και υποχρεώσεις θα καλύπτονται.Το όραμα μας πέραν του να εξελιχθούμε όσο περισσότερο μπορούμε σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων μας, είναι κυρίως να καταφέρουμε να καθιερωθούμε στην συνείδηση του κόσμου, σε ότι αφορά την γνώση μας στο αντικείμενο ώστε να γνωρίζει που να απευθυνθεί για να πάρει σωστές και ακριβείς πληροφορίες. Η εικονική πραγματικότητα είναι πολύ εντυπωσιακή, είναι όμως και στην γέννηση της και έχει και κάποιες ιδιαιτερότητες σε τεχνικό επίπεδο που είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητές ακόμα και στον στον μέσο χρήστη. Υπάρχει σίγουρα κενό στην δυνατότητα άμεσης και ουσιαστικής πληροφόρησης και στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για πληροφόρηση από το καταναλωτικό κοινό. Και το άμεσο όραμα μας είναι ακριβώς αυτό. Να καλύψουμε αυτό το κενό.

 

Virtuallity4.jpg


 
Σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας, πέραν από τους τρεις συνιδρυτές τους οποίους παρουσιάζουμε στο τέλος με ενα σύντομο βιογραφικό, έχουμε και αρκετούς εξωτερικούς συνεργάτες, όλοι προγραμματιστές και 3D graphics designers, οι οποίοι εργάζονται επάνω σε συγκεκριμένα software projects αποκλειστικά στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας. Ο συντονισμός δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς από την φύση τους οι προγραμματιστικές εργασίες μπορούν να διενεργούνται και από απόσταση. Τα skype meetings είναι πολύ συχνά και παρέχουν την δυνατότητα άμεσης και πλήρους ενημέρωσης όλων των μελών και συνεργατών για την πορεία των projects.

 
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα δεν δίνει απολύτως κανένα κίνητρο σε κανέναν, ανεξαιρέτως ηλικίας, σε ότι αφορά το “επιχειρείν”. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι ο ορισμός του αντι-κίνητρου με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Βλέπουμε καθημερινά τι αλλαγές γίνονται ακόμα και στις γειτονικές μας χώρες σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα και ειδικά για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα γίνεται μονίμως ακριβώς το αντίθετο. Η ίδρυση από γραφειοκρατικής πλευράς δεν ήταν ούτε δύσκολη ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρα. Η συντήρηση της εταιρείας όμως σε ότι αφορά τα πάγια λειτουργικά έξοδα και υποχρεώσεις ήταν και ακόμα παραμένει σε ένα βαθμό πολύ δύσκολη. Ήταν αρκετές οι περιπτώσεις που σκεφτήκαμε σοβαρά να εγκαταλείψουμε το όλο εγχείρημα, όμως η πίστη μας στην επιτυχία της συγκεκριμένης τεχνολογίας ήταν και είναι τέτοια που κάναμε τα αδύνατα δυνατά να συνεχίσουμε.

 
Γενικά μιλώντας, η πρώτη και σημαντικότερη πρόκληση είναι η εύρεση της ιδέας ή του αντικειμένου της επιχείρησης, διότι πολλές φορές φαίνεται σαν έχουν γίνει ή να υπάρχουν ήδη τα πάντα. Από εκεί και πέρα οι θεωρούμε ότι οι βασικές προκλήσεις παραμένουν οι ίδιες σε ότι αφορά την λειτουργία, συντήρηση και εξέλιξη της κάθε επιχείρησης και ότι αυτό που έχει κυρίως μεταβληθεί είναι ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων. Ειδικότερα μιλώντας σε ότι αφορά την Ελλάδα, η μεγαλύτερη σύγχρονη πρόκληση για οποιονδήποτε, είναι και μόνο η σκέψη να ανοίξει οποιουδήποτε είδους επιχείρηση, κατά την άποψη μας.
 
Το μόνο πράγμα που θα κάναμε διαφορετικά αν είχαμε την δυνατότητα, θα ήταν να ξεκινούσαμε έχοντας την έδρα μας και την φυσική μας παρουσία στην Θεσσαλονίκη αντί της περιοχής της Καβάλας από όπου και ξεκινήσαμε. Όντας όσο περισσότερο επιφυλακτικοί και προσγειωμένοι είναι δυνατόν, βλέπουμε ή θέλουμε να βλέπουμε την εταιρεία μας να συνεχίζει να υπάρχει σε 5 χρόνια και να μπορεί να συντηρεί την ίδια και όλους όσους θα εργάζονται ή θα συμμετέχουν σε αυτήν σε ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές επίπεδο.

 
Πιστεύουμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο, ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Το ζητούμενο βέβαια είναι να αναγνωριστούν αυτές οι ευκαιρίες σε όποιον τομέα και αν ανήκουν και το ακόμα πιο σημαντικό να μπορούν να γίνουν πραγματικότητα από τον καθένα που ενδεχομένως θα τις βρει και όχι μόνο από αυτούς που ούτως ή άλλως είχαν εξαρχής την οικονομική δυνατότητα να κάνουν οτιδήποτε επέλεγαν από επιχειρηματικής πλευράς. Με τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και οι καταστάσεις τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με την γενικότερη ψυχολογία του κόσμου πλέον, μας φαίνεται εξαιρετικά  δύσκολο να δίναμε την οποιαδήποτε συμβουλή σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας όπως υφίσταται τώρα η αγορά εργασίας. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βάση την δική μας εμπειρία είναι ότι χρειάζεται μνημειώδης επιμονή και ένα μονίμως θετικό πλαίσιο σκέψης, όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό.

 

http://www.virtuallity.gr/

 

Virtuallity5.jpg

 

Aλέξανδρος Ρούντος – CEO

Η ενασχόληση του με την τεχνολογία ξεκινάει σε ηλικία 12 ετών, το 1984 και έκτοτε παρακολουθεί ανελλιπώς και συμμετέχει ενεργά στα τεχνολογικά  δρώμενα ως απλός χρήστης αρχικά και αργότερα ως επαγγελματίας, σε τεχνικό και εμπορικό επίπεδο. Αυτοδίδακτος σε ότι αφορά τις γνώσεις του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ παράλληλα φοίτησε και στο τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ και είναι διπλωματούχος Νεύρο-Γλωσσικός Προγραμματιστής (NLP Practitioner)


Ανδρέας Αποστολίδης - CPO

H αγάπη του για την τεχνολογία ξεκινάει επίσης από πολύ μικρή ηλικία και δεν έχει σταματήσει έκτοτε. Χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αντίληψη και διεισδυτική ματιά σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες. Με μεγάλη εμπειρία σε ότι αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τον τομέα του gaming ειδικότερα,  οι σπουδές του και οι γνώσεις του στην μηχανολογία του εξασφαλίζουν μία ακόμα πιο εξειδικευμένη προσέγγιση σε οτιδήποτε τεχνολογικό.

 

Virtuallity3.jpg



Δημήτρης Γραμμενίδης - CSO

Αυτοδίδακτος σε ότι αφορά τις γνώσεις του για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και με σπουδές ηλεκτρολογίας, είναι ο ειδικός σε θέματα Social Media / Web Development και υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας.


Virtuallity2.jpg