Το mermix ανήκει στους παραγωγούς, χτίζεται & υποστηρίζεται από αυτούς που επιθυμούν να μοιραστούν τα μηχανήματά τους.


Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Οι Γιάννης Στοϊτσης, CTO, (www.agroknow.gr) και  Χρήστος Σταμάτης, CEO, (www.energianet.gr), δημιούργησαν το mermix που είναι μια υπηρεσία που συνδέει παραγωγούς με σκοπό να βελτιώσει την πρόσβαση σε αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία. Για την εμπειρία τους μιλήσαμε με τον Χρήστο Σταμάτη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.


Η δραστηριότητα μας ξεκίνησε από την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, όπου και η καθημερινή επαφή της ομάδας μας με αγρότες, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι είναι έντονο το πρόβλημα της σωστής διαχείρισης των διαθέσιμων αγροτικών μηχανημάτων. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της διεύθυνσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas Coop, ήρθαμε πολύ κοντά με τους ανθρώπους αυτούς και είδαμε ότι αντιμετωπίζουν καθημερινές δυσκολίες σε όλους τους τομείς και αποφασίσαμε να τους δώσουμε ένα εργαλείο μέσω του οποίου θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αγροτικά μηχανήματα της περιοχής τους αλλά κι επιπλέον θα μπορέσουν κι οι ίδιοι να εκμεταλλευτούν τον εξοπλισμό τους. Έτσι γεννήθηκε και υλοποιήθηκε το mermix, μια online υπηρεσία που προσφέρει πρόσβαση σε αγροτικά μηχανήματα από τον αγρότη προς τον αγρότη, βασισμένη σε μοντέλα του sharing economy. Αντίστοιχα μοντέλα ανταλλακτικής οικονομίας σημειώνουν πολύ μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και η είσοδος τους στην αγορά θεωρείται πλέον αναγκαία. Tο mermix είναι εδώ κι ένα μήνα online και ήδη η πορεία του είναι εξαιρετική, ξεπερνώντας τις αρχικές μας προσδοκίες.

mermix1.jpg



Το mermix απευθύνεται σε αγρότες και όσους έχουν σχέση με τον τομέα αυτό. Μέσω του site μας, μπορούν να ελέγξουν την διαθεσιμότητα αγροτικών μηχανημάτων που τους ενδιαφέρουν βάσει της περιοχής που βρίσκονται, της καλλιέργειας καθώς και τον τύπο του εξοπλισμού που τους ενδιαφέρει. Επίσης, αν έχουν διαθέσιμο εξοπλισμό, μπορούν να τον καταχωρήσουν online προς ενοικίαση. Τα οφέλη είναι πολλά, ξεκινώντας βέβαια από το ότι το mermix είναι ένα εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο, λύνοντας τους το πρόβλημα αναζήτησης μηχανημάτων, τους δίνει πρόσβαση σε εξειδικευμένο εξοπλισμό, επιπλέον μπορεί να συντελέσει στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, μείωση του κόστους συντήρησης, εκμετάλλευση ανενεργού εξοπλισμού με οικονομικό όφελος, απόσβεση κόστους αγοράς και πολλά άλλα βέβαια που όλα μαζί μπορούν να συντελέσουν στο να επεκτείνουν οι ίδιοι τη δραστηριότητα τους και να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Επίσης, δίνει και λύση για τους επαγγελματίες, αφού μπορούν να έχουν μια online σελίδα με τον δικό τους εξοπλισμό προς ενοικίαση (microsite).


mermix2.jpg



Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε έναν περισσότερο παραγωγικό τομέα, στον οποίο τα αγροτικά μηχανήματα μπορούν να είναι πλήρως αξιοποιήσιμα. Θέλουμε να ανταποκριθούμε και να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των αγροτών αποτελεσματικά. Ο σκοπός είναι να τους προσφέρουμε online, καλύτερες σε ποιότητα υπηρεσίες κι εργαλεία, με αποτέλεσμα την μικρότερη επένδυση τους για εξοπλισμό αλλά με γρήγορο κι εύκολο τρόπο συνεργασίας μεταξύ τους. Θέλουμε να καταλάβουν ότι μέσω του mermix και της ανταλλαγής, θα επωφεληθούν κι αναπτυχθούν. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τον αγροτικό τομέα συνδέοντας αγρότες και μηχανήματα. Αυτή η συνεργασία θα συντελέσει στην πιο αποτελεσματική και παραγωγική διαδικασία ανάπτυξης των τεχνικών τους στον αγρό, απολαμβάνοντας παράλληλα τα προνόμια , οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Το όραμα μας θα μπορέσει να υλοποιηθεί με το συνδυασμό του τεχνολογικού μας υποβάθρου και δυνατοτήτων με την άμεση σχέση που έχουμε ήδη αναπτύξει με τον αγροτικό κόσμο.
 

mermix3.jpg


Ο τρόπος δουλειάς σε σχέση με το παρελθόν όσον αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα έχει αλλάξει, θέλουμε να πιστεύουμε προς το καλύτερο. Σε αυτό συντέλεσε η τεχνολογία, οι νέες μέθοδοι, χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε ότι έχουν εξαλειφθεί όλα τα προβλήματα. Τα προβλήματα είναι πολλά και αυτό αποδεικνύεται και στατιστικά, αφού συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των αγροτών, η καλλιεργήσιμη γη ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται τα κόστη αγοράς μηχανημάτων και συντήρησης. Αισιόδοξο ωστόσο είναι το γεγονός πως όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και μάλιστα με επιτυχία. Όσον αφορά εμάς, ο τρόπος δουλειάς μας δεν έχει αλλάξει, αλλά προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα. Η εταιρία μας αποτελείται προς το παρόν από τέσσερα άτομα, όλοι μας προσπαθούμε στο να κάνουμε το mermix απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινότητα του αγρότη. Ο συντονισμός είναι εύκολος αν και τα μέλη της ομάδας ασχολούνται παράλληλα με πολλές δραστηριότητες χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να δημιουργεί πρόβλημα στην συνεργασία της ομάδας.
 

mermix4.jpg


Η αλήθεια είναι ότι προβλήματα αντιμετωπίζει ο καθένας καθημερινά, είτε γραφειοκρατικά, είτε φορολογικά είτε θέματα απλά που μπορούν με την καθυστέρηση επίλυσης τους να επιδράσουν αρνητικά τόσο στη λειτουργικότητα της επιχείρησης όσο και την ψυχολογία των εργαζομένων. Ξεκινήσαμε χωρίς χρηματοδότηση, όμως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην υλοποίηση του mermix. Με καλή θέληση και πίστη στην ιδέα και το όραμα που έχει ο καθένας, όλα τελικώς μπορούν να επιτευχθούν. Η Ελλάδα δίνει κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες, αρκεί να έχει κάποιος θέληση να ασχοληθεί πραγματικά με αυτό που θέλει να κάνει.

 

mermix5.jpg


 
Κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους και όραμα για το μέλλον, να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να καθίσταται βιώσιμη η λειτουργικότητα της. Να είναι στο λεγόμενο «trend» της αγοράς,  να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της και να προσφέρει λύσεις. Συνταγή επιτυχίας είναι το ότι για να καταφέρεις κάτι, πρέπει να το γνωρίζεις, να το ελέγχεις και να το αγαπάς.

 

mermix6.jpg


 
Πάντα υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει καλύτερα, ωστόσο είμαστε ευχαριστημένοι από την όλη πορεία του mermix και δεν κοιτάζουμε πίσω, αλλά μόνο μπροστά και στα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα! Στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε συνεχώς, δεν θέλουμε να μαθαίνουμε από τις αποτυχίες αλλά να τις προλαβαίνουμε πριν συμβούν! Στα επόμενα πέντε χρόνια, θέλουμε το mermix να αποτελεί καθημερινό εργαλείο για τον αγρότη! Το sharing economy θα έχει διανθίσει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα και καθημερινά θα αποκτά και νέους χρήστες! 
 

mermix7.jpg



Τόσο πριν όσο και μετά την κρίση, το μόνο βέβαιο είναι ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά για να επιτύχεις τους στόχους σου, πόσο μάλλον τώρα που οι εποχές είναι για όλους πιο δύσκολες. Ωστόσο, διακρίνεται ότι μέσα στην κρίση έχουν ξεκινήσει να υπάρχουν κίνητρα για τους νέους ανθρώπους να υλοποιήσουν νέες ιδέες και να σταθούν μόνοι τους σαν επιχειρηματίες στον επαγγελματικό στίβο. Επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κρίση δίνει ευκαιρίες, περισσότερο με τη μορφή κινήτρων για επαγγελματική αποκατάσταση. Η συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι η σκληρή δουλειά, κάποια στιγμή θα έρθει το πολυπόθητο αποτέλεσμα και η ανταμοιβή των κόπων.

mermix8.jpg


http://www.mermix.gr

 

mermix9.jpg