“Κάποιοι το αποκαλούν Vine για τον ήχο, άλλοι Instagram για την φωνή σου και άλλοι φωνητικό Twitter” Τι είναι τελικά;


Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Ο Γιάννης Τσιώρης δούλευε σε μία μεγάλη πολυεθνική στο Ντουμπάι και τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα τα αφοσίωνε στο Vound . Για την εμπειρία του, εκ μέρους της ομάδας του, μίλησε στον Παναγιώτη Λουκά.   
 

Για να είμαι ειλικρινής, απο πολύ νεαρή ηλικία ήξερα πως ήθελα να ξεκινήσω κάτι δικό μου και ο χώρος της τεχνολογίας και ειδικότερα των apps ανέκαθεν με ενθουσίαζε. Το 2014 δούλευα ακόμα σε μία μεγάλη πολυεθνική στο Ντουμπάι - τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα τα αφοσίωνα στο Vound. Η στιγμή Yolo δεν άργησε, τελικά παραιτήθηκα και αφοσιώθηκα εξολοκλήρου στο νέο μου πάθος, το Vound. Η περιπέτεια μόλις ξεκινούσε και εξαρχής συνοδοιπόρος σε αυτήν  την πορεία είναι η Ιωάννα που είναι co-founder.Συνειδητοποιήσαμε λοιπόν πως πλέον οι mobile χρήστες μιλούν όλο και περισσότερο με τις συσκευές τους, είτε μέσω της Siri, της Cortana ή του Google Voice, ενώ την ίδια στιγμή στα pubic feeds μας όπως π.χ. στο Facebook απουσιάζουν εντελώς οι φωνές των ανθρώπων μας. Το Vound  είναι εδώ για να καλύψει αυτό το κενό. Γνωρίζουμε πλέον καλά στην εταιρεία μας, πως για να εισαχθούν οι φωνές μας στα κοινωνικά δίκτυα, χρειάζεται ένα twist - δεν μπορείς να περιμένεις απο τους χρήστες ξαφνικά να σου ποστάρουν ηχητικά updates του τύπου “σήμερα θα φτιάξω γαρίδες σαγανάκι - το αγαπημένο μου yummy” (ένα απο τα αγαπημένα μου πιάτα btw). Χρειάζεται ένα “twist” αυτό για για μας είναι η ηχητική δημιουργικότητα - ορίστε πως θα το έθετα εγώ για παράδειγμα μέσω ενός vound:Η ηχητική δημιουργικότητα είναι ένα απο τα συστατικά που ποντάρουμε πάνω για να διαφοροποιηθούμε, άλλη σημαντική επιλογή μας είναι πως ένα vound δεν μπορεί να ξεπερνά σε διάρκεια τα 11 δευτερόλεπτα. Η διάρκεια αυτή είναι σύντομη αρκετα ώστε να μην εμποδίζει αυτού του είδους έκφρασης,  αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν θέλει ακούει τον άλλον να φλυαρολογεί - “ Πες μας ποιό είναι το point σου τέλος πάντων δημιουργικά και σε 11 δευτερόλεπτα” - that’s Vound.Πέρα απο μια cool startup  που θέλουμε να πιστεύουμε πως είμαστε, είμαστε και λίγο nerds…  Για να καταλάβετε, η ίδια ή ιδέα του Vound δεν ήταν μία στιγμιαία έμπνευση αλλά το αποτέλεσμα εντατικής έρευνας αγοράς και ανάλυσης των τεχνολογικών τάσεων - μάλιστα φτάσαμε σε σημείο να κάνουμε πολυκριτήρια ανάλυση για να συγκρίνουμε ιδέες ώστε να διαλέξουμε την καλύτερη. Όλο και περισσότερο βλέπουμε την ανάλυση μας να επιβεβαιώνεται και η επόμενη τριετία θα είναι καθοριστική για αυτήν την τεχνολογική τάση.

vound team skype call.jpg


Το Vound είναι ένα mobile κοινωνικό δίκτυο το οποίο απευθύνεται στους νέους και εισάγει ένα νέο είδους περιεχόμενο πέρα από το κείμενο, τη φωτογραφία και το βίντεο. Οι χρήστες μπορούν να ηχογραφήσουν τη φωνή τους, να τη συνδυάσουν με ηχητικά εφέ, με γνωστά αποφθέγματα ή οποιοδήποτε ηχητικό απόσπασμα μπορούν να φανταστούν με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, δημιουργώντας έτσι ένα “vound” (το οποίο όπως είπα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 11 δευτερόλεπτα).  Μπορούν φυσικά να δημοσιεύσουν τη δημιουργία τους στο Facebook/Twitter ή ακόμα και να τη στείλουν προσωπικά στους φίλους τους μέσω WhatsApp/Facebook messenger. Είναι φανταστικό πόσα μπορείς να πεις μέσα σε 11 δευτερόλεπτα! Βλέπουμε χρήστες να συνδυάζουν τις φωνές των φίλων τους σχηματίζοντας αστείες συζητήσεις, να προσθέτουν ηχητικά εφέ, ακόμα και να δημιουργούν εικονικές συζητήσεις με ήρωες όπως ο Gandalf! Κάποιοι τραγουδούν ένα refrain και άλλοι εύχονται στα αγαπημένα τους πρόσωπα με ξεχωριστό τρόπο, ενώ η βιβλιοθήκη του Vound δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να ακούσουν (και όχι απλά να διαβάσουν) αποφθέγματα σημαντικών ανθρώπων και ταινιών.

 

screenshot collage.jpg



Φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε το Vound ως ένα εναλλακτικό και χρήσιμο είδος περιεχομένου. Θέλουμε οι χρήστες μας να εμπνέονται απο καθημερινές καταστάσεις και να λένε - “α μου ήρθε ένα vound”, να βγάζουν το κινητό τους απο την τσέπη, να το δημιουργούν και να το μοιράζονται με την παρέα τους.

 

The world's creativeaudio network.png



Πλέον η ομάδα μας μετράει 7 άτομα που δουλεύουν εξ’ αποστάσεως απο διάφορες άλλες χώρες; για παράδειγμα, ο designer μας, Dennis Gecaj στην Ιταλία, ο Growth hacker, Cosmin Manea, στην Ισπανία κλπ. Ανεκτίμητη είναι η υποστήριξή συμβούλων και επενδυτών όπως ο Shadi Εl Abdallah, και ο Απόστολος Αποστολάκης, ο οποίος μολις αυτόν τον μήνα προστέθηκε στους backers μας. Το γεγονός ότι δουλεύουμε από απόσταση μας έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουμε στην ομάδα άτομα με τα οποία διαφορετικά δε θα μπορούσαν να δουλέψουμε - ταλέντα απο την άλλη άκρη της γης μας είναι προσβάσιμα.

create.png

 



Δε σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε ούτε στην αρχή - ούτε και μέχρι τώρα. Τα άτομα που επιλέγουμε για να ενταχθούν στην ομάδα ξεχειλίζουν απο πάθος για το προϊόν και την επιτυχία του σε επίπεδο σχεδόν μανίας (μεταξύ αστείου και σοβαρού).  Συνηθίζω να λέω στην ομάδα, να είναι προετοιμασμένοι καθώς ο δρόμος θα είναι πολύ μακρύς και συχνά επίπονος και πως μόνο σε όσους υπομείνουν τις δυσχέρειες θα δοθούν καλές πιθανότητες να πετύχουν. Κανένας δεν θα επενδύσει  τον χρόνο, το χρήμα και το μεράκι του σε μια ομάδα που θα τα παρατούσε στα δύσκολα.


Η Ελλάδα σίγουρα δεν είναι η ιδανική αφετηρία για να ξεκινήσει κανείς ένα startup και τα κίνητρα δεν είναι και τόσα συγκριτικά με χώρες που έχω ζήσει όπως η Ολλανδία, όπου η καινοτομία, το ρίσκο και το επιχειρείν είναι κομμάτι της ίδιας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ακόμα και σήμερα, το ίδιο το concept ενός startup φαντάζει ξένο σε ένα μεγάλο κομμάτι του κοινωνικού μας περίγυρου στην Ελλάδα.
Από την εμπειρία μας μέχρι τώρα μάθαμε ότι παρόλη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, υπάρχουν νέα παιδιά με καλό υπόβαθρο, ιδέες και πάθος που δεν το βάζουν κάτω, αλλά δουλεύουν σκληρά ωστε να πετύχει το startup τους, ενώ παράλληλα υπάρχουν άνθρωποι και επενδυτικά σχήματα διαθέσιμα για να στηρίξουν και να καθοδηγησουν τους νέους σε τέτοια εγχειρήματα.

 

home.png




Εαν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω βλέπουμε οτι υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που θα κάναμε διαφορετικα - αυτό είναι ένα απο τα πιο θετικά πράγματα του να επιχειρείς - κάνεις λάθη - πονάνε, αλλά μαθαίνεις.  Στο διάστημα αυτό, έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε καταστάσεις και ανθρώπους  πολύ πιο αποτελεσματικά, έχουμε νέες δεξιότητες, ένα μεγαλύτερο δίκτυο ανθρώπων και γνώσεις που πλέον κάνουν παλιά άλυτα προβλήματα να φαίνονται παιχνιδάκι. θα χρειαζόμασταν το χώρο μιας ακόμη συνέντευξης για να καλύψω αυτο το κομμάτι!

 

Προσωπικά εχω γοητευτεί με τον κόσμο των startups, οπότε σε 5 και σε 10 χρόνια,με βλέπω να συνεχίζω να βελτιώνω παλιότερες ή να χτίζω νέες εταιρείες και να βοηθώ άλλους πιο νέους χτίσουν τις δικές τους.

 

vound logo.jpg



Ο χώρος της τεχνολογίας εκτός του ότι είναι συναρπαστικός, προσφέρει και πολλές ευκαιρίες για να βγάλεις τα προς το ζην. Θα συνιστούσα στους νέους να επενδύσουν χρόνο όσο νωρίτερα γίνεται στη ζωή τους και να μάθουν μια γλώσσα προγραματισμού, να ελευθερώσουν το μυαλό τους - να μαζέψουν μια ομάδα με διαφορετικά skills και να επιχειρήσουν μαζί - think big!


{youtube}HEZKuSKRqgc{/youtube}