«Τολμούμε, γιατί, ακριβώς λόγω της συγκυρίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε»


Το yourtranslator.gr γεννήθηκε από τρεις φίλες-επαγγελματίες μεταφράστριες που θέλησαν να είναι σε θέση να μπορούν να διαχειριστούν μεγαλύτερους όγκους δουλειάς από κοινού με άλλους μεταφραστές, αλλά και να έχουν άμεση επικοινωνία με τους πελάτες χωρίς τη διαμεσολάβηση των (κυρίαρχων στον τομέα της μετάφρασης) μεταφραστικών γραφείων. Η ηλεκτρονική βάση συνεργασίας και επικοινωνίας με τους μεταφραστές και τους πελάτες θα διευκόλυνε άλλωστε τις διαδικασίες και θα καταργούσε τυχόν γεωγραφικά εμπόδια.  

Η Μαρίνα Σπανού, η Αλίκη Αναγνώστη και η Ντίνα Τυροβολά επιδίωξαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συνεργατών που να μπορούν να καλύψουν ευρύ φάσμα γλωσσών και ειδικών αντικειμένων μετάφρασης, σε μια συγκυρία που η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αναγκαία όσο και επιθυμητή. 

Ποια είναι τα αποτελέσματά της μέχρι τώρα και ποια εκτιμάτε ότι θα είναι την επόμενη χρονιά;

Από το 2011, οπότε και δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική ιστοσελίδα μας, http://www.yourtranslator.gr/, το δίκτυο των συνεργατών μας περιλαμβάνει πάνω από 100 επαγγελματίες μεταφραστές, έχουμε αναλάβει μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα έργα, έχουμε διατηρήσει το κόστος μας χαμηλά και έχουμε αποκτήσει το δικό μας πελατολόγιο. Επίσης, έχουμε συμμετάσχει σε πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και διατηρούμε μια ενεργή παρουσία στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα, blog και κοινωνικά μέσα δικτύωσης). Το κυριότερο, όμως, θα έλεγα είναι ότι έχουμε εμπλουτίσει τη συνεργασία μας, έχουμε μπει σε μια τροχιά ενεργοποίησης για εκμάθηση νέων πραγμάτων, αξιοποίηση εργαλείων, γνωριμία με ανθρώπους και πρωτοβουλίες και οργανώνουμε διαρκώς καλύτερα τις διαδικασίες μας και τους επιχειρηματικούς μας στόχους.

Τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από εκατοντάδες startups με ενδιαφέρουσες ιδέες. Αρκεί μια ιδέα για να πετύχει κανείς και αυτό να μεταφραστεί σε κερδοφόρα επιχείρηση και τι άλλο απαιτείται;

Είναι πολύ ευχάριστο ότι υπάρχει αυτή η κινητοποίηση σε επίπεδο startups. Οι ιδέες είναι πολύ ενδιαφέρουσες και οι νέοι έχουν την ενέργεια και τα εργαλεία για να τις υλοποιήσουν. Η αρχική ιδέα χρειάζεται την κατάλληλη υποστήριξη, βέβαια, πολύ καλή γνώση των υπηρεσιών/προϊόντων και του κλάδου δραστηριοποίησης, σκληρή δουλειά προετοιμασίας και διαχείρισης του όλου έργου, κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου με στόχους και πλαίσιο δράσης και, φυσικά, αξιοποίηση των ηλεκτρονικών εργαλείων για την υλοποίηση και μέσων δικτύωσης για την προώθηση της ιδέας. Πάνω από όλα, πιστεύουμε στη δύναμη της ανθρώπινης συνεργασίας και συλλογικής ευφυΐας, γιατί οι εξελίξεις και οι ανάγκες είναι πολλές για να τις καλύψει μόνο του ένα άτομο.

 


Μεγάλο μέρος των νέων δοκιμάζεται από την ανεργία. Τι έχετε να πείτε σ' αυτούς και ποια πιστεύετε ότι είναι η λύση για να ξεφύγει ο καθένας από τη (δύσκολη) μοίρα του;

Επιμένουμε ομαδικά, επιμένουμε ηλεκτρονικά (εξοικονόμηση κόστους-χρόνου), επιμένουμε σε αυτό που ξέρουμε καλά ή/και μας αρέσει πολύ. Τολμούμε, γιατί, ακριβώς λόγω της συγκυρίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Ωστόσο, δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του, δουλεύουμε σκληρά, οργανώνουμε το πλαίσιο, συμμετέχουμε, ενημερωνόμαστε, ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο. Δρούμε δημιουργικά και καινοτόμα. Αρχικά, στοχεύουμε στην ποιότητα, να κάνουμε κάτι ξεχωριστό καλά, να αποκτήσουμε εμπειρία. Μιλάμε με παλιότερους επαγγελματίες, μιλάμε με άλλους νέους με ιδέες, κάνουμε το δικό μας blog με τις απόψεις μας, μένουμε ο εαυτός μας.