Οι μεταφορές αλλιώς


 

Οι μεταφορές αλλιώς

 

Είναι πλέον γεγονός και καθ' όλα επίσημο: Η εταιρεία Uber, η οποία έχει αναπτύξει την ομώνυμη εφαρμογή και υπηρεσία που "ανατρέπει" τον κλάδο των ιδιωτικών μεταφορών λανσάρει σήμερα, Τρίτη, την παρουσία της στην Ελλάδα, μία εξέλιξη που ανεμένετο από το καλοκαίρι "εξάπτοντας" το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, των εμπλεκόμενων φορέων και των ίδιων των επιβατών.

 

Σε μία κίνηση, πάντως, που μάλλον "μετριάζει" τις προσδοκίες, αλλά και τους φόβους, που είχαν δημιουργηθεί γύρω από το όνομα και την προοπτική εισόδου της στην ελληνική αγορά, η Uber επέλεξε - κατ' αρχάς (;) - να δραστηριοποιηθεί μόνον με την υπηρεσία UberTAXI, μέσω της οποίας συνεργάζεται με και οι χρήστες της έχουν πρόσβαση μόνο σε επαγγελματίες, αδειοδοτημένους οδηγούς ταξί, και μόνο για την περιοχή της Αθήνας. Το κόμιστρο για τη μεταφορά μέσω της Uber θα ακολουθεί το τιμολόγιο που ορίζεται από το υπουργείο Μεταφορών για τα Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης αυτοκίνητα.

 

Πλεονέκτημα της υπηρεσίας θεωρείται η μείωση του χρόνου αναμονής για την έλευση του ταξί, η παρακολούθηση στο χάρτη της διαδρομής και ο εντοπισμός της συντομότερης διαδρομής και, τέλος, η απευθείας, ηλεκτρονική - μέσω κάρτας - εξόφλησης της συναλλαγής. Το Startupper.gr ήταν το μοναδικό μη-έντυπο μέσο ενημέρωσης που συναντήθηκε εχθές, Δευτέρα, απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τον επικεφαλής επέκτασης της Uber για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, Αλεξάντρ Ντρουλέρ, και συζήτησε μαζί του για τις υπηρεσίες και τα σχέδια της εταιρείας για την Ελλάδα, καθώς και τις αντιδράσεις που δημιούργησε η εφαρμογή πριν καν ξεκινήσει τη λειτουργία της στη χώρα.

 

"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που είμαστε εδώ", είναι η πρώτη κουβέντα που μας λέει ο Ντρουλέρ, ο οποίος με παρελθόν στην επενδυτική τραπεζική και στο venture capital εργάζεται για την εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια. "Από αύριο το μεσημέρι (σσ. σήμερα) θα μπορείτε να ανοίξετε την εφαρμογή του Uber που είναι διαθέσιμη δωρεάν για κάθε τύπο smartphone και θα μπορείτε να καλέσετε μέσω αυτής ταξί", συμπλήρωσε.

 

 

Το λανσάρισμα της εταιρείας στη χώρα, λοιπόν, οριοθετείται από τη διάθεση της εφαρμογής για εύρεση και κλήση συνεργαζόμενων οδηγών ταξί στην περιοχή της Αθήνας. Η "παγκόσμια" εφαρμογή της υπηρεσίας είναι ήδη διαθέσιμη προς κατέβασμα, ωστόσο η διαθεσιμότητα για την περιοχή της Αθήνας θα "ανοίξει" μέσα στις επόμενες ώρες, μόλις γίνει η σχετική ανακοίνωση μέσω του blog της Uber.