Σήμερα στις 9 το πρωί Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική του ΔΠΘ


Δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, γονείς, σπουδαστές και κόμματα καταγγέλλουν ότι ασκήθηκε αδικαιολόγητη αστυνομική βία εις βάρος φοιτητών στα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες Δευτέρα (5/2) στη Νομική Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια των οποίων προσήχθησαν 18 άτομα.

Οι φοιτητές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δέχτηκαν επίθεση και χτυπήθηκαν χωρίς να έχουν προκαλέσει ούτε κατ’ ελάχιστον, εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών του φοιτητικού κινήματος εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και γενικότερα της υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας.

Οι φοιτητές κατηγορούν τις αστυνομικές δυνάμεις για βιαιοπραγίες.

Σε βίντεο που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται άσκηση βίας στη Νομική Κομοτηνής, η οποία από το πρωί τελούσε υπό κατάληψη μετά από απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το οπτικοακουστικό υλικό επαληθεύει το γεγονός ότι υπήρχαν ενέργειες αρκετής έντασης.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής, όπου οδηγήθηκαν οι προσαχθέντες, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών και να καταγγέλλουν τις βιαιοπραγίες κατά όσων αντιδρούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι οι πρυτανικές αρχές αιτήθηκαν την παρέμβαση της αστυνομίας. Από την πλευρά του, όμως, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ δήλωσε μετά από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι φοιτητές αιτήθηκαν την παρέμβαση της αστυνομίας!

https://x.com/anametrisi/status/1754525393686548543?s=20

Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι φοιτητές

Αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 12 φοιτητές που προσήχθησαν χθες το απόγευμα στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής μετά πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι φοιτητές, στους οποίους ασκήθηκαν κατηγορίες για «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας», κατά την έξοδό τους από το κτήριο της αστυνομίας έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από εκατοντάδες συγκεντρωμένους που από την πρώτη στιγμή απαίτησαν την απελευθέρωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, ενάντια σε φοιτητές που υλοποιούσαν τη συλλογική απόφαση του Φοιτητικού τους Συλλόγου για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με κλειστή σχολή, ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, προσήχθησαν συνολικά 18 φοιτητές.

Νωρίτερα, είχαν αφεθεί ελεύθεροι άλλοι έξι φοιτητές. 

Ηχηρή παρέμβαση Βερβεσού για την αστυνομική καταστολή στη Νομική Κομοτηνής

Σε μια σημαντική δήλωση για όσα έγιναν νωρίτερα στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) στην Κομοτηνή –όπου αστυνομικές δυνάμεις κατέφυγαν ξανά σε χρήση απαράδεκτης και υπέρμετρης βίας απέναντι σε φοιτητές– προέβη ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός. 

Μιλώντας με σαφήνεια, ο κ. Βερβεσός αμφισβήτησε τόσο τη σκοπιμότητα της αστυνομικής επέμβασης, όσο και της χρήσης βίας στην οποία προχώρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Μάλιστα, εστίασε και στο γεγονός ότι κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο υπάρχουν κλιμακούμενες κινητοποιήσεις διαφόρων  κοινωνικών κλάδων, ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι «οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ: Παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης σήμερα το πρωί για την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική του ΔΠΘ

Σε παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσουν σήμερα στις 9 το πρωί Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, καταδικάζοντας την εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο της Νομικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή.

Σε ψήφισμα που ενέκριναν οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλεται η απαράδεκτη εισβολή των ΜΑΤ και η προσαγωγή φοιτητών και φοιτητριών και τονίζεται ότι «οι φοιτητές δεν είμαστε εγκληματίες, παλεύουμε για δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία. Εγκληματική είναι η πολιτική της κυβέρνησης».

Τονίζεται ακόμη πως «η κυβέρνηση αντί να παραδεχτεί την ήττα της έχει πάρει τον αυταρχικό κατήφορο. Με εισαγγελείς και τρομοκρατία δεν θα τη φιμώσουν την πλειοψηφία! Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές και το δίκαιο αγώνα μας!»

Ξεκαθαρίζουν ακόμη πως «οι φοιτητές θα δώσουν μεγάλη αποστομωτική απάντηση! Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις!

Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8/2 στην Αθήνα, στις 12:00 στα Προπύλαια.»

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα

Ο αναβρασμός στα Πανεπιστήμια, σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζεται για 5η εβδομάδα με την κυβέρνηση να σχεδιάζει πριν το τέλος του Φεβρουαρίου να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Στην αντίπερα όχθη, ανυποχώρητοι δείχνουν οι φοιτητές, προετοιμάζοντας κλιμάκωση του αγώνα με τα καθιερωμένα πλέον ραντεβού της Πέμπτης. Νέο συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο -στα Προπύλαια- στις 8 Φεβρουαρίου με πανελλαδικό κάλεσμα αυτή τη φορά σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της χώρας.

Στο κάλεσμά τους καταγγέλλουν «την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στα Πανεπιστήμια» και τονίζουν πως «η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί» καλώντας  να «ακούσει την πλειοψηφία των φοιτητών, των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών.

ΠΗΓΗ