Απειλές και εκβιασμούς από την κυβέρνηση για να συμμορφωθούν καταγγέλλουν πως δέχθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο μέλη της μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ που τάσσονται κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.


Την καταγγελία έκανε ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής και μέλος του ΕΣΔΕΠ, που σημείωσε ότι: «σήμερα το πρωί είχαμε μια συνάντηση με τον εκτελοντα χρέη Πρύτανη. Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρχαν απειλές και εκβιασμοί από πλευράς κυβέρνησης προκειμένου να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις τους. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τις εξετάσεις ώστε να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα. Ζητήσαμε από τη διοίκηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλει να τοποθετηθεί για τους εκβιασμούς όπως και για το επίμαχο νομοσχέδιο. Τα πτυχία αυτά θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στα εργασιακά δικαιώματα όσο και στις αμοιβές ακόμη όμως και στο δικό μας ερευνητικό έργο».

Όπως μεταδίδει το thesstoday.gr, σήμερα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων και ακαδημαϊκών έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, που ξεκινά με διπλή κατεύθυνση η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η Εισαγγελία θέτει υπό έρευνα και όσους συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο Χρήστος Ιγνατιάδης γραμματέας του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου ΑΠΘ επεσήμανε από πλευράς του: «Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εισαγγελική παρέμβαση ενάντια στις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις. Με αυτή την πράξη η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν την νοιάζουν πραγματικά ούτε οι σπουδές μας ούτε η εξεταστική που τόσο πολύ προέβαλαν σαν επιχείρημα. Αυτο που την νοιάζει είναι να περάσει αυτό το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τωρα αξιοποιούν τις μορφές της καταστολής, της συκοφαντιας, της τρομοκρατίας των φοιτητών. Οι φοιτητικοί σύλλογοι της  Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας κάνουμε ξεκάθαρα πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

«Το δίλημμα δεν είναι εξεταστική ή αγώνας, αλλά επειδή παλεύουμε να αναβαθμίσουμε τις σπουδές μας θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με τα κύρια που απασχολούν σήμερα τους φοιτητές, την χρόνια υποχρηματοδοτηση, τις ελλείψεις σε καθηγητές, τις άθλιες υποδομές στα πανεπιστήμια, την τραγική κατάσταση στις εστίες, το γεγονός ότι σε πολλές λέσχες συνεχίζεται η προσπάθεια να επιβληθεί αντίτιμο. Απέναντι σε όλη αυτή την προσπάθεια. εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και δεν θα αποδεχτούμε την τρομοκρατία» ολοκληρώνει ο φοιτητής.

ΠΗΓΗ