Με παλμό οι φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαδηλώνουν με σύνθημα «Οχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια»


Χιλιάδες φοιτητές, μαθητες, εκπαιδευτικοί και γονείς βρίσκονται ήδη στα Προπύλαια από όπου ξεκινά σε λίγο το νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο εναντίον της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Πανεπιστημίου, ενώ αναμένεται να κλείσουν και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, καθώς θα πραγματοποιηθεί πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή.

Ανάλογα συλλαλητήρια εξελίσσονται στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Χανιά, στα Ιωάννινα, στο Βόλο, στη Φλώρινα, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Κέρκυρα, και σε πολλές πόλεις της χώρας.

Η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί στις κινητοποιήσεις κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ και το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που επίσης κήρυξε στάση εργασίας, αναφέρει πως «ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων».

Στο μεταξύ, οι καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστημιακά Τμήματα και σχολές έχουν πολλαπλασιαστεί, παρά τις κυβερνητικές απόπειρες να εμφανιστούν μεμονωμένες. Μεγάλη μερίδα των σχολείων έχουν κλείσει σήμερα. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας η οποία καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς με σύνθημα: «Κλειστά σχολεία ξανά και όλοι οι μαθητές στους δρόμους».

Υπό κατάληψη βρίσκονται και οι εννέα σχολέςτου Πολυτεχνείου Αθήνας,  με αποφάσεις των Γ.Σ. των φοιτητών (Μηχανολόγοι, Μεταλλειολόγοι, ΣΕΜΦΕ, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι, Αρχιτέκτονες, Χημικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Ναυπηγοί). Στο ΕΚΠΑ, κατειλημμένες είναι η Φιλοσοφική, Νομική, Βιολογικό, Νοσηλευτική, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Πληροφορικής, κα.

Σε κατάληψη είναι επίσης το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Πανεπιστήμιο Πειραιά τουλάχιστον ως τις 23 Ιανουαρίου, όπως και σχεδόν όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά και πολλές σχολές σε ιδρύματα της περιφέρειας, όπως το ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ< Ιωαννίνων, Κρήτης, κα..

ΠΗΓΗ