Πανελλαδικές 2023:Το μηχανογραφικό και οι βάσεις εισαγωγής


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2023.

Οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών πρόκειται, εκτός απροόπτου, να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη 29 Ιουνίου.

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού οι υποψήφιοι θα μπορούν πλέον να διαμορφώσουν σαφή εικόνα για την επίδοσή τους, καθώς θα γνωρίζουν τα μόριά τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι υποψήφιοι θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας (results.it.minedu.gov.gr), αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Ο επόμενος σταθμός θα είναι η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να γίνουν γνωστές και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων. Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών, δηλαδή των βάσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτή αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιουλίου ή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Αναλυτικά οι διαδικασίες

Το πρωί της Πέμπτης, οι Διευθυντές των Λυκείων θα παραλάβουν τα δέματα που θα περιέχουν:

α. τα αποκόμματα των τετραδίων και

β. τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων ως εξής:

    «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με τους βαθμούς και θα περιέχουν τα στοιχεία κάθε υποψηφίου, το βαθμό του 1ου βαθμολογητή, του 2ου βαθμολογητή και του 3ου – αν υπάρχει – καθώς και τη συνολική βαθμολογία, χωρίς να περιέχονται οι κωδικοί των βαθμολογητών.

    «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ» που δεν αναγράφουν τα ονομαστικά στοιχεία, αλλά μόνο τον κωδικό των υποψηφίων, και αυτές θα αναρτηθούν στα Λύκεια.

Ο/Η (Υπο)Διευθυντής/ντρια κάθε Λυκείου μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων, αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων, πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων.

Σε περίπτωση τυχόν διαφοράς, πρέπει άμεσα να γίνει επικοινωνία με το οικείο βαθμολογικό κέντρο και τη Δ/νση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΑΙΘ για τη σχετική διόρθωση.

Στη συνέχεια οι (Υπο)Διευθυντές/τριες θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες ΜΟΝΟ τις εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.

Στη περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν έχει τον κωδικό του, παρακαλούνται οι (Υπο)Διευθυντές/τριες των Λυκείων να γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις που τους έχουν αποσταλεί και οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων.

Το υπουργείο Παιδείας εφιστά στα Λύκεια και στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης ιδιαίτερα τη  προσοχή να μην κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους, η οποία θα γίνει την Πέμπτη 29-6-2023, μετά τις 13.00 μ.μ.

Την ίδια ώρα και μέρα οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/ και θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Ενημέρωση  μέσω γραπτού μηνύματος SMS

Τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS θα έχουν και φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς θα μπορούν να λάβουν τη βαθμολογία τους, αλλά και τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το κανάλι του κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από  την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr,  όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους  χαρακτήρες, θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.

Μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 ο κωδικός ασφαλείας

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο ( Π.Μ.Δ ) θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ.

Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόχειρης αποθήκευσης του Μηχανογραφικού και έτσι θα μπορούν να προβούν σε ενδεχόμενες αλλαγές έως ότου λήξει η προθεσμία. Τα ίδια θα ισχύσουν και για το Μηχανογραφικό των ΙΕΚ

ΠΗΓΗ