Με περισσότερα από 75.500 λήμματα, το λεξικό διαθέτει πλέον και ανανεωμένο λημματολόγιο που καλύπτει και νεολογισμούς από την περιβαλλοντική, οικονομική και υγειονομική κρίση


Ένα απρόσμενο δώρο έκανε η Ακαδημία Αθηνών σε φοιτητές, επαγγελματίες, άτομα που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και στην πραγματικότητα οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, δίνοντας στη δημοσιότητα ολόκληρο το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας εντελώς δωρεάν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει 75.500 λήμματα και σταθερές λεξικές συνάψεις και μπορείτε να το βρείτε εδώ εδώ.

Το συγκεκριμένο Λεξικό που έρχεται να γίνει ένας γνωστικός σύμμαχος της καθημερινότητάς μας παρουσιάζει 17 καινοτομίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι οι παρακάτω:

  • κατάρτιση του λημματολογίου από εκτενείς έντυπες και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων,
  • καθιέρωση διπλής ορθογράφησης για ορισμένες λέξεις,
  • αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών,
  • αναλυτική παρουσίαση των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων,
  • ακριβής υφολογικός προσδιορισμός λέξεων και εκφράσεων
  • παράθεση της χρονολογίας πρώτης εμφάνισης πολλών αγγλικών και γαλλικών λέξεων και στερεότυπων εκφράσεων.

Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες στο Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας δεν είναι άλλη από τους νεολογισμούς που προστέθηκαν στη δεύτερη έκδοσή του που είναι περίπου 500, ενώ η περιβαλλοντική, οικονομική και υγειονομική κρίση, και το λεξιλόγιο που προέκυψαν από αυτές φιγουράρουν επίσης στις σελίδες του, σε ένα προσεκτικά επιλεγμένο λημματολόγιο με νέες ή αναλυτικότερες ετυμολογίες.

Και για να σας δώσουμε να καταλάβετε, στο λεξικό συναντά κανείς λέξεις και φράσεις όπως «αντιεμβολιαστής», «κρυπτονόμισμα», «ανθρωπόκαινο», «γυάλινη οροφή», «Αθηναϊκή Ριβιέρα» και πολλές ακόμη, σε μια ένδειξη ότι η γλώσσα μας συνεχώς εξελίσσεται σαν ζωντανός οργανισμός, με τους γλωσσολόγους και τους φιλόλογους να καταγράφουν όλους τους τρόπους που αυτό συμβαίνει.

Η Ακαδημία Αθηνών δέχεται μάλιστα και παρατηρήσεις, υποδείξεις, διορθώσεις και περαιτέρω ιδέες για το λεξικό στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..