Ο σύγχρονος παγκοσμιοποιημένος κόσμος απαιτεί αλλά και ευνοεί την ανάπτυξη σχέσεων, καθώς και την επαφή ατόμων που ζουν σε διαφορετικές άκρες του πλανήτη.


Τα ταξίδια αναψυχής και η μετανάστευση για εργασία ή σπουδές έχουν καταστεί πλέον πολύ πιο εύκολα, και γενικά, υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό οι συνθήκες εκείνες που «επιβάλλουν» εξωστρέφεια. Λογικό επακόλουθο αυτών των ενισχυμένων δυνατοτήτων αποτελεί η ανάγκη μας για καλύτερη κατανόηση, επικοινωνία και συνεννόηση σε ένα περιβάλλον πλήρως διεθνοποιημένο.

Και πώς μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη κατανόηση, επικοινωνία και συνεννόηση; Μα φυσικά, με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας! Έτσι, πλέον είναι σχεδόν επιτακτική η ανάγκη να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα, με όλο και περισσότερο κόσμο να στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση και να κάνει ξενόγλωσσα μαθήματα σε πιο προχωρημένη ηλικία, όπως, ας πούμε, αγγλικά για ενήλικες.

Πάμε να δούμε, όμως, πιο αναλυτικά για ποιους λόγους αξίζει πραγματικά να μάθετε μια ξένη γλώσσα.

 

  1. Βελτίωση θέσης στην αγορά εργασίας

Είναι εξαιρετικά δύσκολο σήμερα να επιβιώσετε στο ανταγωνιστικότατο και σκληρό εργασιακό περιβάλλον χωρίς να γνωρίζετε κάποια ξένη γλώσσα.

Η γνώση μιας τέτοιας σας δίνει επιπλέον πόντους και ενισχύει κατά πολύ την υποψηφιότητά σας για κάποια θέση εργασίας, όταν βρίσκεστε σε φάση αναζήτησης, καθώς ο πιθανός εργοδότης σάς βλέπει όχι μόνο ως ένα άτομο που διψά για μάθηση αλλά και ως ένα χρήσιμο εργαλείο που θα τον διευκολύνει.

Αν, πάλι, έχετε ήδη εργασία, η γνώση ξένης γλώσσας θα σας προσφέρει τη δυνατότητα αναβάθμισής σας είτε μέσω κάποιας προαγωγής είτε μέσω μιας ενδεχόμενης αύξησης στον μισθό σας.

 

  1. Σπουδές στο εξωτερικό

Όλο και περισσότερα νεαρά άτομα αποφασίζουν πλέον να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βιώσουν την εμπειρία της φοίτησης σε κάποιο πανεπιστήμιο ξένης χώρας.

Αν υπάρχει αυτό ως πιθανότητα στο μυαλό σας, τότε είναι απαραίτητο να γνωρίζετε κάποια ξένη γλώσσα, προκειμένου να μπορείτε να ανταποκριθείτε στις παρακολουθήσεις των μαθημάτων του πανεπιστημίου αλλά και να συνεννοείστε με τους συμφοιτητές και τους καθηγητές σας.

Βέβαια, η γνώση ξένης γλώσσας είναι συνήθως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή σας σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, οπότε τα χέρια σας είναι μάλλον δεμένα.

Επιπλέον, οι εργασίες και η τελική διατριβή σας εκεί θα απαιτήσει επαφή με ξενόγλωσση βιβλιογραφία, οπότε η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι σχεδόν υποχρεωτική για την ακαδημαϊκή σας περιπέτεια.

 

  1. Όξυνση του νου

Η ενασχόληση και η διαδικασία εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας σας προσφέρει επίσης, τη δυνατότητα να δουλέψετε και να βελτιώσετε τις διανοητικές σας ικανότητες.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών προσφέρει συγκεκριμένα οφέλη γύρω από την υγεία του εγκεφάλου σας. Μερικά από αυτά είναι η βελτίωση της μνήμης, η αύξηση της ταχύτητας λήψης αποφάσεων, η αύξηση της παρατηρητικότητας και της νοητικής αντίληψης αλλά και η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης εγκεφαλικών νόσων (π.χ. Αλτσχάιμερ).

 

  1. Αύξηση αυτοπεποίθησης

Αν έχετε μειωμένη αυτοπεποίθηση ή θεωρείτε πως χρειάζεστε ένα boost, μάθετε μια ξένη γλώσσα!

Η γνώση αγγλικών, ισπανικών, γαλλικών, γερμανικών ή οποιασδήποτε άλλης γλώσσας θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας και να νιώθετε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε σε ξένα περιβάλλοντα με επάρκεια και χωρίς βοήθεια.

 

  1. Κοινωνικοποίηση

Ο άνθρωπος είναι κατ’ εξοχήν κοινωνικό ον και επιζητά την επαφή και την αλληλεπίδραση. Και αυτή η αλληλεπίδραση και επαφή μπορεί να ενισχυθεί και να διευκολυνθεί από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Η (μόνιμη ή προσωρινή) επίσκεψή σας σε μια ξένη χώρα θα γίνει πολύ πιο ευχάριστη, εάν είστε εξοικειωμένοι με τη γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοί της. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την ευχέρεια να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, να συνδεθείτε μαζί τους σε ένα βαθύτερο επίπεδο και να δημιουργήσετε νέες φιλίες, έχοντας ως κοινό σημείο επαφής τη γλώσσα.

 

  1. Διαπολιτισμικότητα

 Η διευκόλυνση της επαφής με άτομα ξένων χωρών και η κοινωνικοποίηση έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα.

Τη δυνατότητα να μάθετε τις συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα, τη νοοτροπία και την κουλτούρα των ανθρώπων. Όλα αυτά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα και πολύτιμα για την κατανόηση του τόπου, της ιστορίας του και την περαιτέρω εμβάθυνση στον πολιτισμό του. Η διαπολιτισμικότητα είναι βασικό στοιχείο για τη σύγχρονη καθημερινότητα.

Επίσης, η εμβάθυνση στον ξένο πολιτισμό μπορεί να αποδειχθεί καίρια και για την καλύτερη επαφή με τον δικό σας, καθώς σχεδόν αναπόφευκτα θα μπείτε σε μια διαδικασία σύγκρισης και εντοπισμού διαφορών και ομοιοτήτων.

 

  1. Διεύρυνση πνευματικών οριζόντων και παγκόσμια κατανόηση

Η γλωσσομάθεια σας προσφέρει τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με ξενόγλωσσα βιβλία, εφημερίδες, ιστοσελίδες, τραγούδια, θεατρικά ή κινηματογραφικά έργα, κ.λπ.

Όλα αυτά σας βοηθούν να ανοίξετε τους πνευματικούς σας ορίζοντες παρατηρώντας και κατανοώντας μόνο τα εγχώρια.

Ούτως ή άλλως, οι εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο είναι τόσο αλληλένδετες απ’ άκρη σε άκρη του πλανήτη, που η κατανόηση μόνο του εθνικού δεν αρκεί, με την ανάγκη διεθνούς διεύρυνσής της να είναι αναγκαία, ώστε να είστε καλύτερα ενημερωμένοι αλλά και προετοιμασμένοι.