Ν.Κεραμέως για συμφωνία ΕΚΠΑ - Yale: «Εξέθεσε τον εαυτό του ο κ. Γαβρόγλου»

Τι απαντά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον Κώστα Γαβρόγλου για τις συνέργειες ελληνικών πανεπιστημίων με τα αμερικανικά

Κείμενο: Ναταλία Πετρίτη«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδεχτεί την πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση για τη συνεργασία ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, θα γνώριζε ότι το YALE παραιτήθηκε απο το δικαίωμα για δίδακτρα για τους Έλληνες φοιτητές που θα σπουδάσουν εκεί για 1-2 εξάμηνα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με ΕΚΠΑ». Αυτό ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο τέως υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου. «Έτσι δεν θα εξέθετε τον εαυτό του ο κ. Γαβρόγλου», πρόσθεσε.

«Κρίμα που μια τόσο θετική εξέλιξη, αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με τόση μιζέρια και μικροψυχία», ήταν το σχόλιο της υπουργού.

Η Κα. Κεραμεως στην ανάρτησή της παρέθεσε το σχετικό απόσπασμα από τη συμφωνία μεταξύ ΕΚΠΑ και Yale, που αναφέρεται ρητά η απαλλαγή των φοιτητών από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων κατά τη φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο του Yale.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο news247, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «κανένα αμερικανικό πανεπιστήμιο δεν έρχεται για το καλό της γνώσης και των φοιτητών» και ότι «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οικονομικές απαιτήσεις», αναφέροντας για τη συνεργασία μεταξύ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Yale ότι«τo Yale θα πάρει κανονικά δίδακτρα».


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Παιδείας:

«To Yale θα πάρει κανονικά δίδακτρα. Μένει να δούμε από που. Αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία, τα δίδακτρα θα πληρωθούν από το ΕΚΠΑ το οποίο με τη σειρά θα τα πάρει από την ελληνική πολιτεία.»

Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ήδη παρά πολλά προγράμματα από κοινού με ξένα πανεπιστήμια

«Σχεδόν το σύνολο των συμπράξεων αφορά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ήταν μία τεράστια επιτυχία για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Κάποιοι θέλουν να μας πουν ότι οι Έλληνες ερευνητές δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα.»

Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης του Columbia στην Ελλάδα ποιος θα το πληρώσει;

Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης του Columbia στην Ελλάδα ποιος θα το πληρώσει; “Αντίστοιχες συμφωνίες αμερικανικών πανεπιστημιών στο Ντουμπάι αποφέρουν 5εκ δολάρια το χρόνο στο αμερικανικό ίδρυμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρώσει το ελληνικό δημόσιο ή να μην πληρώνουν αυτοί που θα γράφονται. Χρήματα το Columbia δεν θα βάλει”.
 Αντίθετος με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

“Πρέπει να είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Το 2018 βάλαμε τους όρους με τους οποίους οι καθηγητές θα πληρώνονται. Αυξήθηκαν κατά 25% τα απολύτως δωρεάν προγράμματα. Η κα Κεραμώς κατάργησε όλες αυτές τις διατάξεις. Η εγκύκλιος Ζώρρα χειροτερεύει το καθεστώς. Την ίδια ώρα οι μισθοί των Πανεπιστημιακών είναι εξευτελιστικοί”

ΠΗΓΗ