Κομβικό σημείο αποτελεί η υλοποίηση επενδύσεων ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ


Λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η υπουργός Παιδείας κ Νίκη Κεραμέως μιλάει στον Ελεύθερο Τύπο (Ελπίδα Οικονομίδη) «για την ολοκλήρωση των βασικών εξαγγελιών στην Παιδεία μέσα σε διάστημα μόλις τριών χρόνων αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται από την επόμενη χρονιά».

Ανάμεσα σε άλλα η Νίκη Κεραμέως απαντάει σε ερώτηση της δημοσιογράφου αναφορικά με τα σχέδιά της για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Δημοσιογράφος: Τα τελευταία δύο χρόνια έχετε προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Κατάρτιση Ποιες είναι οι επόμενες σκέψεις σας για την ενίσχυσή της;

Νίκη Κεραμέως: Η μεταρρύθμιση για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης ήταν επιβεβλημένη καθώς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι πώς θα φέρει πιο κοντά την εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Με τον νέο νόμο που θεσπίσαμε για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση, πρώτα διαπιστώνουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, και στη συνέχεια λαμβάνουμε υπόψη προκειμένου να διαμορφώσουμε τις προσφερόμενες ειδικότητες και τα προγράμματα σπουδών στα Επαγγελματικά Λύκεια και τα Δημόσια ΙΕΚ.

Ενα παράδειγμα: από τις ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση σήμερα στην αγορά είναι οι κατασκευαστές ιστοσελίδων (web designers). Εχοντας ανιχνεύσει αυτήν την ανάγκη, προσφέρουμε πλέον την ειδικότητα αυτή σε 49 Δημόσια ΙΕΚ της χώρας.

Φέτος ιδρύσαμε επίσης 19 νέα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια (ΠΕΠΑΛ), επεκτείνοντας το δίκτυό τους σε 25, σε συνέχεια των 6 που ιδρύθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι.

Τα επόμενα βήματά μας στοχεύουν στην επέκταση του θεσμού των ΠΕΠΑΛ και των θεματικών και πειραματικών Δημοσίων ΙΕΚ, καθώς και στην περαιτέρω ενδυνάμωση και ποιοτική τους αναβάθμιση.

Κομβικό σημείο αποτελεί η υλοποίηση επενδύσεων ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ για τον εργαστηριακό εξοπλισμό τους, ένα κονδύλι που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τελος, στόχος μας είναι η προώθηση της εξωστρέφειας των δημοσίων ΙΕΚ με τη δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων και την ίδρυση συνεργασιών με ΙΕΚ άλλων χωρών.

Πηγή: AlfaVita