Πότε θα κλείνουν τα σχολεία σε περίπτωση κρουσμάτων;

Και ποια είναι η εισήγηση της Επιτροπής ως προς το άνοιγμά τους

Κείμενο: Ναταλία Πετρίτη

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. 

Η Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας εισηγείται την αναστολή λειτουργίας ενός σχολικού τμήματος όταν βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό το 50% των μαθητών συν ένας μαθητής.

Με αυξημένο αριθμό rapid test και όχι με το κλείσιμο ενός σχολικού τμήματος θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα νόσησης από κορωνοϊό ενός μαθητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε η ΕΡΤ, τα μέλη της Επιτροπής εισηγούνται, σε περίπτωση μεμονωμένου κρούσματοςνα τίθεται σε καραντίνα και ο συμμαθητής του στο ίδιο θρανίοκαθώς και οι ανεμβολίαστοι μαθητές που κάθονται στα θρανία μπροστά και πίσω από αυτό, στην περίπτωση κατά την οποία δεν έκαναν σωστή χρήση μάσκας.

Στο σχολείο, οι μαθητές αυτοί επιστρέφουν μετά από μία εβδομάδα, μετά από αρνητικό rapid test.

Οι υπόλοιποι μαθητές του σχολικού τμήματος, εφόσον είναι ανεμβολίαστοι, θα κάνουν ένα rapid test και στη συνέχεια τα δύο self test, τα οποία τους διατίθενται εβδομαδιαίως.

Για τα εμβολιασμένα παιδιά, ισχύει η διενέργεια των 2 self test, στην αρχή και το τέλος των επτά ημερών. Όλοι παραμένουν στο σχολείο, εφόσον δεν διαγνωστούν θετικοί στον ιό.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου όμως, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.

Μαθητές: Πώς επιστρέφουν στα θρανία

Όσον αφορά τους μαθητές, αυτοί θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (ισχύει για μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δυο φορές την εβδομάδα.

Πηγή: www.alfavita.gr