ΣΕΠΕ «Ο Σωκράτης»: Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ντροπή 


Την περασμένη Παρασκευή οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν πως με εντολή της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη διακόπτεται η παροχή σχολικών γευμάτων στα σχολεία με δικαιολογία την καθυστέρηση έγκρισης της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο από το υπουργείο Παιδείας. Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ «Ο Σωκράτης»,  καταγγέλει την πράξη της κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απέδειξε ποιες είναι οι προτεραιότητές της» τονίζοντας πως «από τη μια……τροφοδοτεί τόσο καιρό με ζεστό χρήμα τους μεγαλοεπιχειρηματίες με «fast track» διαδικασίες, από την άλλη όμως…. καθυστερεί  την οποιαδήποτε παροχή  ανακούφισης της  λαϊκής οικογένειας που τη θεωρεί κόστος».

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ:

«ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ!  

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» με οργή και αγανάκτηση πληροφορήθηκε την είδηση ότι οι 1.227 σχολικές μονάδες (185.000 μαθητές), που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, ενημερώθηκαν εντελώς αιφνιδιαστικά στις 26/2 πως από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου σταματά η  διανομή των γευμάτων στους μαθητές, με τη δικαιολογία ότι καθυστέρησε η έγκριση της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  

Στην περιοχή μας δε φτάνει που οι μαθητές  των σχολείων οι οποίοι μετέχουν στο πρόγραμμα  σίτισης,  κάθε φορά που τα σχολεία είναι σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας, στερούνται των γευμάτων (ενώ  ο σύλλογος μας έχει προτείνει λύσεις για τη συνέχιση της διανομής τους) τώρα θα τα στερηθούν και όποτε ανοίξουν  τα σχολεία. 

Το  Δ.Σ. καταγγέλλει τα συναρμόδια Υπουργεία που δε φρόντισαν να κινηθούν έγκαιρα  οι απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.  

Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση βαθαίνει, με την πανδημία που εξελίσσεται να επιταχύνει τη φτώχεια και την ανέχεια, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απέδειξε ποιες είναι οι προτεραιότητές της.  Από τη μια……τροφοδοτεί τόσο καιρό με ζεστό χρήμα τους μεγαλοεπιχειρηματίες με «fast track» διαδικασίες, από την άλλη όμως…. καθυστερεί την οποιαδήποτε παροχή  ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας που τη θεωρεί κόστος.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ντροπή.  

Μετά τα τάμπλετ που ακόμα περιμένουμε (δεν ήρθαν ποτέ!!!) και το 25% των μαθητών να μην έχει καμία πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να δείχνουν το σκληρό ταξικό τους πρόσωπο, «κόβοντας» ένα πρόγραμμα που το εκπαιδευτικό κίνημα είχε καταφέρει με αγώνες να αποσπάσει.  

Κατά τα άλλα αυτό που «μάρανε» το Υπουργείο Παιδείας είναι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Η μόνη έγνοια για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας είναι να περάσουν μέσα στη δίνη  της πανδημίας κάθε λογής αντιλαϊκό - αντιεκπαιδευτικό μέτρο ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορούν για την υγεία και τη σίτιση των μαθητών. 

Για την υγεία και την αξιοπρέπεια των μαθητών μας δεν κάνουμε εκπτώσεις. 

Εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα. Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει απόφαση να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού το μέτρο των σχολικών γευμάτων».