Φοιτητικές οργανώσεις διαδηλώνουν σήμερα ενάντια στις διαγραφές φοιτητών, τη θέσπιση βάσης εισαγωγής και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Αναλυτικά το κάλεσμα

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

660x220-FY-td

Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη! – Όχι σε πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές φοιτητών και βάση εισαγωγής

Οι μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 21/1 δίνουν το ελπιδοφόρο μήνυμα πως η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα μπορούν να βάλλουν φραγμό στην επίθεση-οδοστρωτήρα της κυβέρνησης. Στην πόλη μας, η καταστολή της συγκέντρωσης ήταν έντονη με την αστυνομία να προχωρά στη σύλληψη τριών συμφοιτητών μας. Παρόλ’ αυτά, oι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το ΥΜΑΘ , η απαγόρευση έσπασε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδήλωση στην πόλη μετά από μήνες.

Ο αγώνας και οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν! Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση φαίνεται πολύ αποφασισμένη, με τις σχολές κλειστές, να περάσει το νομοσχέδιο Κεραμέως και να δώσει ένα σημαντικό χτύπημα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, εντείνοντας τον ταξικό αποκλεισμό της νεολαίας από την εκπαίδευση.

Οι κύριοι πυλώνες των μέτρων είναι:

1. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής:

Το κάθε τμήμα θα ορίζει πλέον μια δική του βάση εισαγωγής, με μέτρο τις μέσες επιδόσεις όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου. Η αλλαγή αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εισακτέων και τον ταξικό αποκλεισμό των μαθητών που προέρχονται από τα πιο φτωχά εργατικά και λαϊκά στρώματα. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τον νόμο Κεραμέως για τις αξιολογήσεις, θα οδηγήσει σε ένα νέο μπαράζ κλεισίματος σχολών και τμημάτων.

2. Μηχανογραφικό σε 2 φάσεις:

Η εισαγωγή των υποψήφιων θα γίνεται σε 2 φάσεις (θα συμπληρώνουν δύο φορές μηχανογραφικό). Τα τμήματα της πρώτης φάσης, θα έχουν περιορισμένες θέσεις και θα απευθύνονται μόνο στους «άριστους», ενώ θα αποκλείονται τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών. Οι σχολές της δεύτερης φάσης θα λαμβάνουν μικρότερη ή και μηδαμινή ακόμη χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα θα είναι από τις πρώτες που θα κλείσουν ή θα επιβάλουν δίδακτρα, με βάση την εφαρμογή του νόμου σύνδεσης αξιολόγησης – χρηματοδότησης της Κεραμέως, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον περασμένο Γενάρη.

3. Όριο φοίτησης-Διαγραφές

Το όριο φοίτησης ορίζεται στα ν + ½ ν έτη, προετοιμάζοντας έτσι διαγραφές φοιτητών, οδηγώντας μ’ αυτό τον τρόπο χιλιάδες φοιτητές εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντας από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Με την εφαρμογή του, διαμορφώνεται ένα ανταγωνιστικό και εντατικοποιημένο περιβάλλον φοίτησης, όπου οι φοιτητές υπό τον συνεχή φόβο, δεν θα έχουν χρόνο για άλλα ενδιαφέροντα, για κοινωνικοποίηση, πολιτική δράση και συλλογική διεκδίκηση.

4. Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος για πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση είναι αρκετά πρόθυμη να προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, όπου θα υπάγονται στην ΕΛΑΣ και θα έχουν παρόμοιο ρόλο με το σπουδαστικό της ασφάλειας στην χούντα. Μαζί με την αναβάθμιση διαφόρων «τεχνικών ασφαλείας» (κάμερες, κάρτες εισόδου κλπ.) και έναν νέο, αυστηρότερο ποινικό κώδικα για τα «αδικήματα» που πραγματοποιούνται μέσα σε αυτόν τον χώρο, θέλουν να ποδοπατήσουν το άσυλο και να επιβάλουν ταφόπλακα στον φοιτητικό συνδικαλισμό, στα μαχητικά μέσα πάλης των συλλόγων (συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις), αλλά και στις αγωνιστικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στις σχολές. Η πρόσφατη επίθεση στην ΦΕΠΑ από τις δυνάμεις καταστολής στις 30/12, δεν αφήνει περιθώρια να εννοηθεί κάτι διαφορετικό από το τι ρόλο θα παίξει ένα τέτοιο σώμα καταστολής. Έτσι, θα προχωρήσουν πιο γρήγορα τα σχέδιά τους, για να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, για όσους δηλαδή έχουν να πληρώνουν.

Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους!

Από τις συγκεντρώσεις της 14/1 και της 21/1 είναι φανερό πως οι φοιτητικές κινητοποιήσεις αναπτύσσουν μια δυναμική, η οποία πρέπει να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα. Η «Κίνηση δυνάμεων – φοιτητών ενάντια στο ν/σ Κεραμέως» θέλει να συμβάλλει, ώστε να οργανώσουν οι σύλλογοι και οι αγωνιζόμενοι φοιτητές τις δράσεις τους εν όψει των νέων πανελλαδικών κινητοποιήσεων της 28/1.

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να περάσει το νέο χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη για τα πανεπιστήμια, ούτε να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για την ύψωση ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων και των αγωνιστών. Η απάντηση μας πρέπει να συνεχίσει να δίνεται στον δρόμο με ολοένα καλύτερους όρους, με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες, έχοντας σαν βάση τον συντονισμό και την ενότητα του κινήματος στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης. Συνεχίζουμε μέχρι την νίκη!

Παλεύουμε ενάντια:

- Στο νομοσχέδιο Κεραμέως

- Στις διαγραφές φοιτητών – τη θέσπιση ορίων φοίτησης  

-  Στη πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κάμερες, τις κάρτες εισόδου, τις πειθαρχικές    διώξεις, τις χουντό-απαγορεύσεις

- Στη μείωση εισακτέων. Κάτω η βάση εισαγωγής και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής

- Στην επιβολή διδάκτρων

Κίνηση δυνάμεων-φοιτητών ενάντια στο ν/σ Κεραμέως

Αγωνιστικές Κινήσεις – Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη – Σχήματα της ΕΑΑΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των Φοιτητών Συλλόγων

Αρχιτεκτονικής, Ιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μουσικού, Πληροφορικής, Φιλολογικού, Ψυχολογικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Κτηνιατρικής, Νομικής, Παιδαγωγικού, Φαρμακευτικής του ΑΠΘ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ πήραν την πρώτη απάντηση από το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21/1! Εάν νομίζουν ότι  με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων θα σταματήσουν τον αγώνα μας, για να μπορούν ανενόχλητοι να νομοθετούν με πρόσχημα την πανδημία, είναι βαθιά γελασμένοι!!!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης στις 28/1 σπάμε στην πράξη τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις!

Αποτελεί κοροϊδία, η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στα ΜΜΜ, να επικαλείται την απαγόρευση των συναθροίσεων για την «προστασία της δημόσιας υγείας»!!

Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, που έρχεται να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές μας!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δε θα περάσει!

{loadposition inreadvideo2}

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.)!!! Μέσα σε περίοδο πανδημίας φέρνει νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση.  Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο! Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Το ποτήρι ξεχείλισε!

Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!!! Η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στις σχολές και στα θεσμικά όργανα!!! Θέλουν ακόμη να βάλουν κάμερες και να κάνουν face control στις εισόδους των ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η λογική αυτή ήταν διαχρονικά στόχευση των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει τους φοιτητές στον ύπνο έχει πέσει ήδη στο κενό μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τα συλλαλητήρια, τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές τους, τα συλλαλητήρια από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα απέδειξαν το αντίθετο.

Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές  ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Αν θέλουν ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων μας αυτό γίνεται με πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με ενιαία κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, με ανοιχτές σχολές, με δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών και όχι με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός των πανεπιστημίων. Το μέτρο αυτό δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών και θέτει περαιτέρω εμπόδια στις σπουδές μας. Τέλος, λίγες μέρες πριν την ψήφιση το Υπουργείο δεν διευκρινίζει τις μεταβατικές διατάξεις σε περίπτωση εφαρμογής αυτού του μέτρου, αφήνοντας σε αγωνία χιλιάδες εν ενεργεία φοιτητές.

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναιρέσουν με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που στρώνει το έδαφος για την υποβάθμιση της επαγγελματικής προοπτικής και αποκλείει χιλιάδες μαθητές από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι προκλητικές δηλώσεις της Υπουργού τη Δευτέρα 25/01 μας εξοργίζουν! Ανακοίνωσε πώς ετοιμάζονται ρυθμίσεις σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό, που θέλουν να αποτελέσει συνέχεια των επικείμενων αλλαγών, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που αυτό θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.

Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές, σπουδές με αξιοπρέπεια, πτυχία μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με ενιαία κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα! Έχουμε ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, από μόνιμο προσωπικό για να ξαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα! Θέλουμε όλα αυτά που μας έχει στερήσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Η επίθεση στους ΦΣ την προηγούμενη Πέμπτη με συλλήψεις, ΜΑΤ, χημικά στοχεύει ξεκάθαρα τους φοιτητές αγωνίζονται, η κυβέρνηση τους λέει εγκληματίες.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με μια φωνή ξεκαθαρίζουμε: η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να μιλάμε να αντιδρούμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!

Ζωντανεύουμε τους ΦΣ μέσα από τις γενικές συνελεύσεις!

Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!! 

Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.

Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες! Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!

Απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους συλληφθέντες μέλη ΦΣ Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!

Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.

Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων. Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

Οχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! 

Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!

Προχωράμε σε:

Φοιτητικό Συλλαλητήριο Πέμπτη 28/1 12.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου Αποκλεισμό του ΑΠΘ τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη τις εργάσιμες ώρες.

Καλούμε το σύλλογο των εργαζομένων καθώς και τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών στο ΑΠΘ να συμμετέχουν.

Τρίτη – Τετάρτη 2-3/2 μαχητικές παρεμβάσεις των ΦΣ στο κέντρο της πόλης Πέμπτη 4/2 το πρωί συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου

Την ημέρα ψήφισης του ν/σ το πρωί συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων και το απόγευμα της ίδιας μέρας παλλαϊκό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης

Την προηγούμενη και την ημέρα ψήφισης του ν/σ διήμερος αποκλεισμός του ΑΠΘ και κατάληψη στις σχολές που έχει παρθεί απόφαση από τον φοιτητικό τους σύλλογο.

Κάθε Φοιτητικός Σύλλογος να πάρει μέτρα ενημέρωσης των φοιτητών και διάδοσης των δίκαιων αιτημάτων μας σε όλο το λαό!

Στήριξη των αγωνιστικών αποφάσεων και των πρωτοβουλιών των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.

Καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν την επόμενη βδομάδα εν όψει του νομοσχεδίου

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ !!!