Το App to You είναι η εφαρμογή που δημιούργησαν και τους έφερε τη νίκη


Πρωτοετείς φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διακρίθηκαν με το πρώτο βραβείο στο Piraeus Climathon 2020, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2020. Την ομάδα αποτελούν οι φοιτητές του ΟΠΑ Πέτρος Αποστολάκης (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών) και Εύα Παπανικολάκη (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης) και ο  Σαμουήλ Ευαγγέλου από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Αναζητώντας μία λύση που θα συνδύαζε τη διατήρηση των πόλεων καθαρών, τη βιωσιμότητα  αλλά και την συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των πολιτών, η ομάδα εμπνεύστηκε το App to You. Πρόκειται για μία εφαρμογή με την οποία ο δήμος θα απευθύνεται στις υπηρεσίες καθαριότητας, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Μέσω της εφαρμογής οι υπηρεσίες καθαριότητας, σε συνδυασμό με ένα σύστημα έξυπνων κάδων θα μπορούν να παρακολουθούν τα ποσοστά πληρότητας και να καθορίζουν ανάλογα τις διαδρομές των οχημάτων, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αέριων ρύπων.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες καθαριότητας για μεγάλα απορρίμματα, βελτιώνοντας την αισθητική του δήμου. Τέλος οι πολίτες, μέσω ενός συστήματος επιβράβευσης της ανακύκλωσης θα ενθαρρύνονται να ανακυκλώνουν, θα μπορούν να ενημερώνονται για τα νέα του δήμου, να ανταλλάσσουν πράγματα που διαφορετικά θα πετούσαν,  καθώς και να δημιουργούν δίκτυα δράσεων με άλλους δημότες.

Η εφαρμογή φιλοδοξεί να φέρει τους πολίτες πιο κοντά, να δώσει κίνητρα για βιώσιμη ανάπτυξη και το σημαντικότερο, να προσφέρει ένα "έδαφος" συνεργασίας δήμου-επιχειρήσεων-πολιτών με στόχο την δημιουργία πιο "πράσινων" πόλεων. Ανάμεσα σε έξι ομάδες η ιδέα απέσπασε το πρώτο βραβείο και προκρίθηκε να συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Climathon. Η ιδέα  πρόκειται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.