Η ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου


Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την ηθική του συμπαράσταση στους φοιτητές που συνελήφθησαν από την αστυνομία στις κινητοποιήσεις για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι εστιακοί φοιτητές που κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής και βιαιοπραγίες δεν έχουν ποτέ απασχολήσει μέχρι τώρα την πόλη. Η συγκεκριμένη ομάδα κινήθηκε επιχειρώντας να τιμήσει με τον τρόπο της όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία. Η αστυνομία θα έπρεπε να είχε επιδείξει την ίδια τουλάχιστον ανοχή που επέδειξε σε άλλες πολιτικές εκδηλώσεις, αντί να προσάγει και τελικά να συλλάβει τους φοιτητές, οδηγώντας τους σε συνωστισμένα περιβάλλοντα, με κίνδυνο της υγείας τους.

Απερίφραστα δηλώνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν υιοθετεί πρακτικές φραστικής ή φυσικής βίας και υποστηρίζει εν τοις πράγμασι τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19. Παράλληλα, όμως, το Ίδρυμα αυτό, που δεν ήταν απόν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του 1973, θεωρεί επιβεβλημένο να εκφράσει τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο η οργανωμένη Πολιτεία διαχειρίστηκε τις επετειακές εκδηλώσεις φέτος.

Οι φωτογραφίες των τραυματισμένων φοιτητών που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ και προβληματισμό σε μια δημοκρατικά λειτουργούσα πολιτεία.

Θα έπρεπε να είχαν πρυτανεύσει η λογική, η μετριοπάθεια και η αίσθηση ευθύνης. Λύσεις υπάρχουν πάντοτε στη Δημοκρατία.

Ιωάννινα, 24 Νοεμβρίου 2020

Το Πρυτανικό Συμβούλιο