στον 27ο μαθηματικό διαγωνισμό IMC


Η 6μελής ομάδα του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κατάκτησε δύο χρυσά, ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια στον 27ο Μαθηματικό φοιτητικό διαγωνισμό IMC (International Mathematics Competition) που διεξήχθη εξ αποστάσεως στις 25-30 Ιουλίου 2020.

Αναλυτικά η ομάδα αποτελούνταν από τους

 Κυπριανό Ιάσονα Προδρομίδη (χρυσό)
 Δημήτριο Χρυσοβαλάντη Μελά (χρυσό)
 Νικόλαο Γκούμα (αργυρό)
 Σωτήρη Αρμενιάκο (χάλκινο)
 Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο (χάλκινο)
 Χρήστο Πανδή (χάλκινο)

Ιδιαίτερα θα πρέπει να σχολιαστεί η επίδοση του Δ.Χ. Μελά, που αν και πρωτοετής φοιτητής κατάφερε να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο, συναγωνιζόμενος φοιτητές μεγαλύτερων ετών.

Επίσης από το ΕΚΠΑ συμμετείχε και ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής Αλέξανδρος Θέμελης.

Συνολικά πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία η οποία έρχεται να προστεθεί σε σειρά επιτυχιών φοιτητών του Τμήματος Μαθηματικών και του Πανεπιστημίου Αθηνών σε παρόμοιους διαγωνισμούς.

O παραπάνω διαγωνισμός είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μαθηματικός διαγωνισμός για φοιτητές ο οποίος οργανώνεται από το University College London.

Οι φοιτητές διαγωνίζονται δύο ημέρες σε 4 προβλήματα την ημέρα. Διεξάγεται από το 1994 και εφεξής με τη συμμετοχή κορυφαίων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν από το ακαδημαϊκό έτος 2007-08 μέχρι και σήμερα έχοντας σημαντικές επιτυχίες κάθε έτος.

Εξ αιτίας της πανδημίας ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη εξ αποστάσεως ενώ συμμετείχαν 546 φοιτητές από 44 χώρες.