Μια εφαρμογή που θα έχει στόχο τη βελτίωση του τρόπου ζωής των διαβητικών που ζουν στην Ελλάδα, θα αναπτύξει η τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, η Αθηνά Τζαμουράνου


Η εφαρμογή αυτή θα αποτελέσει τμήμα ενός παγκόσμιου πρότζεκτ στο οποίο μετέχουν άλλα 60 άτομα από 50 χώρες.

Η ιδέα για τον υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ εγκρίθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό IDF (International Diabetes Federation) στο παγκόσμιο συνέδριό του που πραγματοποιήθηκε 2-6 Δεκεμβρίου στην πόλη Μπούσαν, στη Νότια Κορέα.

Κοινός στόχος των συμμετεχόντων στο πρότζεκτ είναι η  βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο διαβήτης, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, η κατάλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το συγκεκριμένο θέμα και η παροχή βοήθειας σε όσους περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατό.

Όπως ανέφερε η κ. Τζαμουράνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η  υλοποίηση του δικού της πρότζεκτ θα αρχίζει τον Ιανουάριο του 2020 με την στήριξη της Πανηπειρωτικής Ένωσης για το Νεανικό Διαβήτη, της οποίας και η ίδια είναι μέλος. Στόχος, όπως είπε, είναι η βελτίωση του τρόπου ζωής των διαβητικών στην Ελλάδα μέσω της ανάπτυξης μιας εφαρμογής, η οποία θα βοηθήσει στη διαχείριση της νόσου αλλά και στην εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη και ειδικότερα όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές της χώρας. Σκοπός είναι οι ασθενείς να έχουν τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης, καθώς ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος που πάσχει από τη νόσο είναι ο έλεγχος του σακχάρου του.

 Η κ. Τζαμουράνου μαζί με τον καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννη Βιζιριαννάκη επισκέφτηκε την Τρίτη τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέση και τον ενημέρωσε για το πρότζεκτ που πρόκειται να υλοποιήσει.