Δείτε τι συνέβη στην εκδήλωση


Δείτε τι συνέβη στην εκδήλωση

 

«Οραματίζομαι το Σχολείο ως το επίκεντρο της μείζονος αναπτυξιακής αλλαγής που χρειάζεται εδώ και τώρα η πατρίδα μας. Στην συλλογική μνήμη το Σχολείο έχει καταγραφεί ως το φυτώριο της εθνικής αυτοσυνείδησης, ως κοινωνικό κύτταρο ισοδύναμο, αν όχι ισχυρότερο, από την οικογένεια. Έχει όμως καταγραφεί, δυστυχώς, και ως εργαλείο της άρχουσας αντίληψης για την διαμόρφωση κοινωνίας υποτακτικών πολιτών, κομματικών στρατιωτών και τροφίμων του Δημοσίου Ταμείου”.

 

 

 

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε ο Πρόεδρος του HellenicAmericanUniversity, κ. Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, κατά την πανηγυρική ομιλία της ημέρας, στους παρευρισκόμενους στην απονομή των ετήσιων δημοσιογραφικών βραβείων ήθους και ευρωπαϊκού προσανατολισμού Κωνσταντίνος Καλλιγάς από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, απονεμήθηκε μεταξύ άλλων τιμητική διάκριση στο HellenicAmericanUniversityγια τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προς την κατεύθυνση αναδείξεως στην Ελλάδα μιας επιχειρούσας κοινωνίας γνώσεως υπό συνθήκες εκπαιδευτικής ελευθερίας με κριτήριο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Την τιμητική διάκριση απένειμε στον Πρόεδρο του HellenicAmericanUniversity, κ. Λεωνίδα-Φοίβο Κόσκο, ο τέως Πρωθυπουργός, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος.

 

 

 

Ο κ. Κόσκος υπογράμμισε ακόμη με έμφαση ότι η χώρα μας χρειάζεται σήμερα επιχειρούντες πολίτες, γιατί από αυτούς θα προέλθουν οι πρωτοβουλίες για την έξοδό της από το τέλμα της απραξίας. «Τους επιχειρούντες πολίτες» είπε ο Πρόεδρος του Hellenic American University «η Ελλάδα τους χρειάζεται για το μέλλον της, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να αναδειχθούν ως συντελεστές ευημερίας η καινοτομία και η ευρηματικότητα. Βεβαίως, όμως, αυτοί οι επιχειρούντες πολίτες δεν μπορούν παρά να προέλθουν από την αυτόνομη σχολική μονάδα, δηλαδή το ελεύθερο σχολείο. Η προστασία της αξίας του ανθρώπου ως επιταγή του Άρθρου 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος μπορεί να επιτευχθεί στον χώρο της εκπαίδευσης μόνο με την προστασία της αυτοδιοίκησης της σχολικής κοινότητας». Μόνο έτσι προκύπτει το ελεύθερο σχολείο που διαπλάθει ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1. και 2 παρ. 1 του Συντάγματος. «Ελεύθερος και υπεύθυνος πολίτης είναι αυτός που αναπτύσσει την προσωπικότητά του συμμετέχοντας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Είναι ο δημιουργικός πολίτης. Η ελευθερία, η ανάληψη ευθυνών και η δημιουργικότητα αποτελούν στοιχεία της αξίας του ανθρώπου που ο σεβασμός της και η προστασία της αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόσκος.