Ορισμένες  «χρηστικές συμβουλές» από έναν καθηγητή ΙΕΚ σε συνεργασία με αποφοίτους δημοσίων ΙΕΚ.


Σήμερα, 13 Οκτωβρίου, αρχίζουν τα μαθήματα στα δημόσια ΙΕΚ. Σε ένα προηγούμενο μας άρθρο είχαμε γράψει για τις «φυλές» των ΙΕΚ , και τώρα θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους  εκπαιδευομένους που ξεκινάνε στο Α εξάμηνο των ΙΕΚ.


Ενημερωθείτε για τις απουσίες : Υπάρχει ένα όριο 15 % επί των σύνολο ωρών. Για ένα μάθημα που συνολικά είναι  40 ώρες , το όριο είναι  6 ώρες.


Οι απουσίες μπαίνουν κανονικά: Ελάτε στην θέση του καθηγητή. Το παρουσιολόγιο είναι δημόσιο έγγραφο. Εάν γίνει το οτιδήποτε , ο καθένας θα επικαλεστεί το παρουσιολόγιο. Οπότε είναι υποχρεωμένος να βάζει απουσίες.


Κρατήστε τις απουσίες για το τέλος! Όπως είπαμε υπάρχει το όριο του 15 %. Μην τις φάτε στην αρχή για καφέ. Υπάρχουν άλλες αφορμές για να κάνετε απουσίες.  Ένα παράδειγμα; 28 Οκτωβρίου πέφτει Τρίτη. Έξυπνα παιδιά είστε , θα καταλάβετε!


Καθίστε με τους σωστούς ανθρώπους. Στα ΙΕΚ , συνηθίζονται οι μεγαλύτερης ηλικίας να κάθονται μαζί. Κατά κανόνα είναι επιμελής και καλοί μαθητές. Δεν είναι ανάγκη να κάτσετε μαζί τους , αλλά μπορείτε να κάτσετε μπροστά ή από πίσω τους...


Για οτιδήποτε πρόβλημα έχετε μην τα λέτε στους καθηγητές, υπάρχει η διεύθυνση: Οι καθηγητές είναι ωρομίσθιοί, έρχονται για τις 2-4 ώρες που έχουν και φεύγουν. Και στα ΙΕΚ υπάρχει η ιεραρχία. Γραμματεία-Υποδιευθυντής-Διευθυντής. Κάποιος θα είναι εκεί να του πείτε το πρόβλημα σας.


Έχετε το δικαίωμα γνώμης για τους καθηγητές. Ακόμα και εάν είσαστε 18 χρόνων μετά από μερικά μαθήματα , μπορείτε να καταλάβετε εάν ο καθηγητής είναι «κατάλληλος» για το μάθημα. Το «κατάλληλος» περιλαμβάνει πολλά. Γνώσεις, συμπεριφορά, ενδιαφέρον, κτλ . Κατά την διάρκεια του εξαμήνου υπάρχουν ερωτηματολόγια που μπορείτε να πείτε την γνώμη μας.


Κανένας καθηγητής δεν έχει διάθεση να σας κόψει: Όταν μπαίνω στην τάξη ένα από τα πρώτα πράγματα που λέω στους εκπαιδευομένους είναι «βοηθήστε με , να σας βοηθήσω». Σε λευκή κόλλα το 01 δεν γίνεται 05. Όσο καλή διάθεση και να έχεις. Εάν όμως έχεις «γράψει» 2-3 θέματα, κάτι μπορεί να γίνει.


«Εκμεταλλευτείτε» τους καθηγητές :Οι περισσότεροι από τους καθηγητές είναι επαγγελματίες. Για παράδειγμα , αρκετοί δουλεύουν σαν chef σε μεγάλα εστιατόρια, άλλοι έχουν δικά τους λογιστικά γραφεία. Εάν κάποιος μαθητής είναι καλός, τι πιο εύκολο να τους πάρουν αργότερα μαζί τους για δουλειά.


«Απομονώστε» τους χαβαλέδες : Στα ΙΕΚ, υποτίθεται, ότι έχετε έρθει με την θέληση σας. Και ο σκοπός σας είναι να μάθετε όσο δυνατόν περισσότερα. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι που έχουν έρθει για χαβαλέ. Συνήθως το ίδιο τμήμα κατορθώνει να τους απομονώσει. Αυτό γίνεται στο Γ εξάμηνο, αλλά έχει χαθεί χρόνος. Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά θα είναι για όλους σας.


Προσπαθήστε, τουλάχιστον, να κρατάτε τυπικές σχέσεις με όλους : Στην αρχή όλοι είναι μέλι-γάλα. Αλλά μετά αρχίζουν οι διαφορές, οι συγκρούσεις και έχθρες. Έχω μπει σε Γ εξάμηνο, και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι το τμήμα είναι χωρισμένο σε 4-5 ομάδες. Δεν αλλάζει κάτι ως προς το μάθημα, αλλά δεν είναι και ωραίο ως προς την εικόνα της τάξης. Για σκεφτείτε το λίγο….

Αυτά προς το παρόν. Καλή αρχή σε όλους σας!!!!!